Ensimmäinen villiyrttikokkailuni toteutui toukokuun lopulla nokkossämpylöiden muodossa. Ensin olin leiponut jo myslisämpylätaikinan kohoamaan (ohje tulossa myöhemmin), kun aloitin käsittelemään nokkosia ja ajattelin, että kokeillaanpa niistä kokkaamista heti eikä vasta pakastuksen jälkeen. Säästin nokkosten keitinveden ja käytin sen sämpylätaikinaan. Laitoin lisäksi nokkosmassaa mukaan aika reilustikin, mutta sämpylöiden väri jäi harmillisen vaaleaksi. Ajattelin ehkä liikaa pestosämpylöitä, joissa on hurmaava vihreä väri. Sämpylöistä tuli todella kuohkeita ja meheviä, eikä nokkonen maistunut tai tuoksunut liian hallitsevasti. Mukava ohje testailla luonnonantimia!

5 dl nokkosen keitinvettä, vettä tai maitoa
1 dl nokkosmassaa 
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 rkl (leipä)siirappia tai sokeria
4 dl kaurahiutaleita
n. 8-10 dl vehnäjauhoja
n. 75-100 g voita sulatettuna tai 5 rkl öljyä

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi ja sekoita mukaan nokkosmassa, suola, siirappi ja kuivahiiva. Sekoitai tasaiseksi liemeksi ja alusta joukkoon kaurahiutaleet sekä suurin osa vehnäjauhoista. Lisää joukkoon sulatettu voi ja lisää jauhoja, kunnes saat kimmoisan, löysän mutta käsistä irtoavan taikinan. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi. Painele taikinasta ilmakuplat pois ja leivo mieluisia sämpylöitä ja anna niiden kohota uudelleen pellillä leivinliinan alla. Halutessaan sämpylät voi voidella ennen paistoa ja ripotella pinnalle esim. seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa kullanruskeiksi. Parhaita juuri paistettuina voisipaisun kera.

Hyviä ja kuohkeita, sopivan pehmoisia. Nokkonen antoi makua ja vähän väriä, mutta suurimmaksi osaksi olivat kuitenkin tavallisia sämpylöitä. Terveysvaikutukset eivät näy ulospäin, mutta nokkosta kannattaa syödä, luonnon oma ja ilmainen vitamiinipommi! Kiitos pikkuveljelle, joka noukki nokkoset käyttööni. Seuraavaksi nokkosia voisin kokeilla lettutaikinassa. Ja muista villiyrteistä kiehtoo erityisesti horsmanversot (taivaallista!) ja mesiangervo...