305150.jpg

PIZZA
2 peltiä

3 dl vettä
40g hiivaa tai lähes 2 pss kuivahiivaa
3-4 rkl öljyä
2 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi, jos käytät tuorehiivaa. Käyttäessäsi kuivahiivaa neste saa olla hieman lämpimämpää. Lisää veteen hiiva, suola ja osa jauhoista ja sekoita tasaiseksi velliksi. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta kimmoisaksi palloksi kulhoon. Lisää lähes loppuvaiheessa öljy ja vaivaa se taikinaan huolelllisesti. Taikina ei saa olla löysää!
Jätä taikinakulho kohoamaan vedottomaan paikkaan tai tiskialtaaseen, joka on puolillaan kuumaa vettä. Näin taikina alkaa kohoamaan nopeammin ja pitää prosessin käynnissä.

Taikinan kohotessa valmistetaan täytteet.

JAUHELIHAKASTIKE
400g jauhelihaa
2 isoa sipulia
500g paseerattua tomaattia
reilusti mustapippuria
reilusti suolaa
reilusti paprikajauhetta
(valkosipulinkynsiä 2 kpl tai vähän kuivarouhetta)
loraus garlic tabascoa
sweet chili saucea
oreganoa

Ruskista jauheliha hyvin, lisää sipulit ja anna niiden kuullottua hetki. Lisää sipulien pehmennettyä paseerattu tomaatti, mausta soossi ja tarkista maku. Kastike saa olla melko tulista. Pippurissa ei ainakaan pidä kitsastella!


MUUT TÄYTTEET
100-150g kevyt meetwurstia/salamia (ohuen ohuita siivuja)
2 paprikaa
1 aurajuustokolmio
n. ½kg juustoraastetta, esim punaleima emmental
oliiveja

Tee paprikoista pienehköä kuutiota. Leikkaa meetwursti/salami pieniksi palasiksi. Aurajuustosta helpointa käyttää murua, tulee vähemmän sotkua. Juustoraastetta pitää olla runsaasti, sellainen puolisen kiloa uppoaa 2 peltiin helposti. Oliivit tuo lisäpotkua sille osiolle pizzaa, minne ei enää aurajuustoa riitä.

Kauli kahteen osaan jaettu pizzataikina leivinpaperin päällä ohueksi levyksi ja tee lopulle toiselle puoliskolle taikinaa sama juttu. Levitä pohjalle jauhelihakastike tasaisesti ja yhtä paljon. Ripottele päälle meetwursti/salamimurut, seuraavana paprikat ja oliivit. Sitten laitetaan aurajuustoa ja viimeiseksi paljon juustoraastetta.

Uuni on lämmitetty 250 asteeseen ja yksi pizza paistuu n. 20 minuuttia.

Muita vaihtoehtoisia täytteitä:
paseerattu tomaatti
kinkkusuikale
ananas
aurajuusto
emmentalraaste
sipuli