1113665.jpg

Yksinkertainen on kaunista. Vanhempien luona tein itsenäisyyspäivän ruoat.

feta-oliivisalaattia
uuniperunoita
poro-punasipulitäyte
kinkku-suolakurkkutäyte
rommi-rusinarahka

UUNIPERUNAT
rosamunda-perunoita (2-3 per ruokailija koosta riippuen)

Pese perunat huolellisesti ja kuivaa ne nopeasti. Tee jokaiseen perunaan ristiviilto halkeilun estämiseksi ja kääri ne tiiviisti yksitellen folioon. Kypsennä 150-175 asteessa kypsiksi. Minulla oli yhteensä 2h 45min, alussa pidin miedommalla ja loppua kohden nostin lämpöä uunissa. Lopputulos oli ihanan pehmeä, mutta pohjakaan ei kerennyt palaa.
Tarjoillessa tee folioon viilto ja purista perunaa kasaan, jolloin keskusta aukeaa viillon kohdalta ja täytettä on helppo lusikoida perunan sisään. Ruokailu onnistuu helpoiten pienen lusikan avulla.

POROTÄYTE
4 dl kevyt creme fraichea
100 g poron kylmäsavuleikkelettä
3/4 punasipulia
rosépippuria
suolaa

Sekoita ranskankermojen rakenne rikki. Lisää joukkoon hienoksi silputtu poro ja sipuli, maista ja mausta makusi mukaan. Anna tekeytyä kylmässä perunoiden kypsymisen ajan. Tarjoa kylmänä. Voit koristella tarjoilukulhon rosépippureilla tai persiljatupsuilla.

KINKKUTÄYTE
4 dl kevyt creme fraichea
200 g korpelan kinkkusuikaletta
1 suola/maustekurkku
1 sipuli
mustapippuria
suolaa

Sekoita ranskankermojen rakenne rikki kulhossa. Pilko kinkkusuikaleet pieneksi kuutioksi ja hienonna sipuli pieneksi silpuksi. Kuutioi suolakurkku pieneksi ja valuta se lävikössä, painele talouspaperin avulla ylimääräiset nesteet vielä pois. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja mausta makusi mukaan. Anna maustua kylmässä, kunnes perunat ovat kypsiä ja tarjoa kylmänä. Tarjoiluastian koristeeksi sopii esim. kinkkusuikaleet/kuutiot tai persilja.

SALAATTI
jääsalaattia
tomaattia
kurkkua
öljymarinoitua fetajuustoa (joukossa valkosipulinkynsiä ja oliiveja pari kappaletta)
oliiveja

Asettele jääsalaatin päälle nätisti kerroksittain muut ainekset ja tarjoa kylmänä. Mikäli feta on marinoitu öljyssä, ei kastiketta tarvitse. Muuten voi olla hyvä ehkä tarjota jotain, sillä pääruokakin on melko kuivaa.

1113685.jpg

Uuniperunat on hyvä ja helppo ruoka, joka on myöskin täyttävä. Näin jäi aikaa katsoa telkkarista Tuntematon Sotilas ja pari konserttia, kun ei tarvinnut häärätä koko ajan keittiössä!
Ruoka oli tosi maistuvaa, meidän lempparia oli enemmän tuo kinkkutäyte, joka ulkomuodoltaan muistutti kuulemma hieman italiansalaattia. Poroa on porukoiden luona syöty viime aikoina aika paljon, joten ehkä lievä poro-kyllästyminen on jo saatu aikaiseksi.