Muutama viikko sitten teimme ruokakurssilla toiveesta sushia!
Kaikkein vaikeinta miun mielestä oli riisin valmistus oikeaoppisesti, itse sushien tekeminen hauskaa näpräilyä, jonka oppi todella nopeasti :)

2163738.jpg
Sushiriisi ja pilkotut täytteet norimakiin + riisin levitys

Sushiriisi (4 hengelle)
400 g puuroriisiä
kupillinen riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa

Pese riisiä juoksevan veden alla, kunnes huuhdevesi muuttuu kirkkaaksi. Kaada sitten kattilaan vettä niin, että sitä on 3 cm riisin yläpuolella (vettä ei saa olla liikaa!) ja litistä riisin pinta kädellä taputtelemalla. Keitä riisiä täydellä teholla kannen alla, kunnes se kiehuu, pienennä virtaa 1-2 tasolle. Anna riisin kypsyä hiljalleen kannen alla n. 20 minuuttia.
HUOM älä sekoita riisiä missään vaiheessa, koska se vaikuttaa riisin makuun. Älä avaa kantta usein, etenkään sen jälkeen kun virtaa on pienennetty, sillä riisin höyrystyminen katkeaa silloin.
Lisää sokeri ja suola etikkaan ja sekoita. Jos käytät muuta kuin riisiviinietikkaa, voit lisätä joukkoon myös tilkan vettä viemään happamuutta. Laita riisi tasaiselle isolle astialle ja sekoita sushietikkaa riisiin vähitellen kunnes riisi on maustunut kauttaaltaan. Kun lisäät etikkaa, sekoita riisiä koko ajan ja viilennä sitä tarvittaessa huiskuttamalla viuhkalla tai sanomalehdellä tms. HUOM riisin viuhkalla leyhyttely ja sekoittaminen on tärkeää riisin kiillon takia, älä kastele riisiä liikaa etikalla.

2163758.jpg
Nigiri sushia lämminsavulohella
2163773.jpg
Nigiri sushi kasviksilla + munakkaalla + dipattuna soijaan

Nigiri sushi
= pieniä riispalloja, joissa on päällä kalasiivuja, paistettua kananmunaa tms

Tee valmiista sushiriisistä suuhun sopivia pieniä pyöryköitä kostutetuin käsin. Asettele päälle varovasti esim pieneksi leikattua kalaa, munakasta tai pieneksi pilkottuja kasviksia. Pyörykän päälle voi sipaista myös vähän wasabia.

2163809.jpg
Valmiit norimakit munakastäytteellä (miun ryhmän tuotoksia)
2163884.jpg
Norimaki kylmäsavulohitäytteellä (toinen ryhmä)
2163893.jpg
Norimaki tonnikalatäytteellä (kolmas ryhmä)

Norimaki
= riisi ja täyte rullataan yhteen merilevä-arkin (nori) ja bambumaton (sunoko) avulla

sushiriisiä
norilevyjä
kurkkua
porkkanaa
kevätsipulia
sipulia
tonnikalaa
kylmäsavulohta
dippaukseen soijakastiketta + wasabia

Keitä kuoritut porkkanat melkein kypsäksi. Anna jäähtyä ja leikkaa ohuiksi tikuiksi. Kuori kurkku ja leikkaa ohuiksi tikuiksi. Leikkaa kevätsipulin vihreästä osasta ohuita suikaleita. Suikaloi sipuli ohuiksi puolirenkaiksi. Valuta tonnikalasta neste huolellisesti pois siivilässä. Hienonna pitkiksi suikaleiksi kylmäsavulohi.

Munakastäyte
5 kananmunaa
2 rkl sokeria
tilkka soijakastiketta

Sekoita ainekset keskenään ja lämmitä paistinpannu. Lisää pannulle tilkka öljyä ja 3 lusikallista munakasseosta. Kun muna on puoliksi hyytynyt, rullaa sitä varovaisesti. Lisää uusi erä seosta pannulle ja paista samoin, mutta rullaa se edellisen päälle. Jatka, kunnes kaikki seos käytetty. Lopputuloksena pitäisi olla paksu munakas. Jäähdytä ennen viipaleiksi leikkaamista. HUOM lisättiin pannulle munakasmassan päälle hienoksi pilkottua sipulia ja kevätsipulia!

Rullan valmistaminen
Laita norilevy bambumaton päälle kiiltävä puoli alaspäin. Leviä sushiriisiä ohuelti norin päälle tasaisesti kostutetuilla käsillä. Laita yhtä tai kahta (tai miten haluat) täytettä tasaisesti rullan päälle, jätä kauempaan päähän kuitenkin tilaa ilman riisiä ja täytettä rullan ummistamisen helpottamiseksi. Aloita rullaamaan omasta päästäsi maton avulla ja tee tiivis rulla, kostuta loppupäätä arkista vedellä ja ummista. Paina maton avulla rullaa hieman tiiviimmäksi ja samalla sitä voi muotoilla, jos ei onnistunut rullatessa. Kun rulla on valmis, leikkaa terävällä (ei sahalaitaisella!) veitsellä epätasaiset reunat pois ja leikkaa loput rullasta sopiviksi suupaloiksi. Yhdestä rullasta tulee n. 6-8 annospalaa. Alla kuvasarjaa valmistuksesta.

Syöminen
Sushia syödään yleensä puikoilla, mutta käsinkin voi syödä. Haarukkaa ja veistä ei kannata käyttää, sillä se näyttää tyhmältä, eikä riisin maku pääse esiin. Lisäksi sushit voivat hajota. Sushi tulisi laittaa suuhun niin, että päällä oleva aines koskettaa kieltä ensimmäisenä. Sushia ei kannata kastaa liikaa soijakastikkeessa, ettei riisi leviä ja soija hallitse makuja. Wasabia voi sekoittaa varovasti soijan joukkoon, sekään ei saa hallita makua. Ja polttavaa isoina määrinä :)

2163794.jpg
Munakas-norimaki ennen käärimistä
2163831.jpg
Norimakin rullaaminen bambumaton kanssa
2163846.jpg
Rulla leikkaamista vaille valmiina
2163949.jpg
Rullan leikkaus

2163998.jpg
Teppanyaki melkein kokonaan syötynä, kun en muistanut ottaa kuvaa ajoissa

Teppanyaki
= dipattava ruoka, kypsennetyt ainekset kastetaan erilaisiin kastikkeisiin ennen syömistä

250 g naudan sisäfilettä
250 g broilerin rintafilettä
300 g katkarapuja kuorineen (olivat eri astiassa, josta ei kuvaa)
100 g suuria herkkusieniä
2 sipulia
1 kesäkurpitsa
5 kevätsipulia
1 prk säilöttyä bambua
öljyä pannu(i)lle

Ponzu-kastike (taitaa olla nigirien päällä, muuten ei kuvaa)
1 dl kanalientä
1 dl soijakastiketta
1 dl sitruunamehua
½ rkl hienoksi hakattua sipulia
(1 murskattu valkosipulinkynsi)

Suikaloi lihat ja broilerit noin sentin paksuisiksi suikaleiksi. Kuori ja suikaloi sipulit. Viipaloi kesäkurpitsa ja herkkusienet sekä kevätsipuli, valuta bambu kuivaksi. Asettele ainekset vadille.
Valmista ponzukastike ja laita se jääkaappiin makuuntumaan. Liemen voi valmistaa joko liemikuutiosta tai fondista.
Aloita kypsentämään ruokaa, kuumimmassa osassa lihat ja reunamilla kasvikset. Nosta kypsät ruoat suoraan lautaselle ja kasta ne ponzuun. Ruoka voidaan valmistaa myös eri pannuilla (kuten kuvasta huomaa sektoreittain) tai kesällä muurinpohjapannulla. Ponzu voidaan jakaa myös pieniin kippoihin jokaiselle erikseen. Ja kastiketta kannattaa tehdä kerralla isompi määrä, sillä se on hyvää.

2164031.jpg
Mangoa ja limettiä

Irrota mangoista kivi leikkaamalla kiven ympäriltä ja leikkaa veneiksi. Viillä liha varovasti, mutta älä kuoreen saakka. Käännä auki ja ripottele pinnalle tarvittaessa hiukan tomusokeria tuomaan lisää makeutta (varsinkin jos hedelmä ei ole tarpeeksi kypsä). Asettele mangot kauniisti ja lisää limettilohkoja, joista voi puristaa päälle mehua syödessä.


Kommentit kurssikerrasta
Oli kyllä ihan huippua :) Monenlaisia erilaisia makuja sai aikaiseksi ja riisin maustamisen merkitys korostui, kun pääsi maistamaan eri ryhmien valmistamia susheja. Tai muut maistelivat, mie en pysty allergioiden takia syömään niin kalaa/äyriäisiä kuin merilevääkään. Sushien tekeminen oli helppoa, ulkonäkökin parani ekan rullan käärimisen jälkeen ja onneksi omassa työryhmässä oli vielä sushien suuria ystäviä, jotka kertoivat omia kokemuksia ja auttoivat samalla minua kertoen sushin teon niksejä ja vinkkejä :) Ainesten pilkkomiseen menee hetki, mutta se kannattaa, samoin riisin huolellinen valmistaminen. Ponzukastike sopii myös sushien dippaukseen ja wasabi oli tosi hyvä lisä susheihin. Teppanyaki oli tosi maukas kokemus ja sitä tulen aivan varmasti kotona tekemään! Mango ja lime raikasti mukavasti lopuksi olemusta. Suosittelen testailemaan ohjeita, sillä kaikki pitivät näistä todella paljon.