1250439419_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Selailin mummolta perinnöksi jääneitä ruokaohjeita ja silmiini sattui tämä lihapiirakan ohje. En ollut koskaan tehnyt tällaista lihapiirakkaa itse, niin ajattelin sitten testata, kun kerran mummokin on ohjeesta tykännyt. Kesken kokkailun oli tosin pakko lähteä lähikauppaan, kun olevinaan rahkaa ei ollutkaan kaapissa (löytyi sitten kokkailun lopetettuani). Vein piirakkaa tuliaisiksi maalle perheelle ja osan laitoin pakkaseen.

250 g margariinia tai voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tlk maitorahkaa (250g)

1 ½ dl pitkäjyväistä riisiä
2-4 kananmunaa
50 g pekonia (mie kyllä laitoin puolet paketista, eli vähän enemmän)
2 sipulia
400 g jauhelihaa (miulla naudan paistijl)
1-2 tl suolaa
mustapippuria
1 kananmuna voiteluun

Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä tai lihaliemessä (laitoin lihaliemikuution keitinveteen). Keitä munat koviksi ja jäähdytä (mie laitoin tuon 4 kananmunaa, kun keitin niitä varuilta useamman kuin 2 ja täytteessä 2 näytti liian vähältä). Leikkaa pekoni saksilla pieniksi paloiksi ja ruskista pannulla. Ota pekonit pois pannulta ja ruskista jauhelihat ja sipulit. Mausta suolalla ja pippurilla sekä lisää pekonit takaisin. Sekoita täytteeseen riisi, jauhelihaseos ja hienonnetut kananmunat. Lisää täytteeseen osa voiteluun tarkoitetusta kananmunasta. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Nypi rasva ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina viileään jähmettymään hetkeksi.

Ota pieni osa taikinaa talteen päällyskoristeita varten. Kaaviloi lopputaikina jauhotetun leivinpaperin päällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Nosta levy leivinpapereineen varovasti uunipellille. Levitä täytettä puolelle levyä ja nosta toinen puoli taikinasta täytteen päälle. Kostuta vastakkaiset reunat vedellä, niin taikina tarttuu tiiviimmin yhteen, painele ja käännä reunat piiraan alle. Mikäli reunat tulevat liian paksuiksi, leikkaa taikinaa pois ja jätä odottamaan koristelua. Kaaviloi koristeluun tarkoitettu taikina ohueksi levyksi ja leikkaa se taikinapyörällä nauhoiksi. Tee nauhoista pinnalle ristikko, töki haarukalla höyryreikiä ja voitele kananmunalla. Paista 225 asteessa kullanruskeaksi, eli n. 30-40 minuuttia, piirakan tulee olla pohjasta kypsä ja päältä kauniin ruskea. Tarjoa lämpimänä.

Perinteistä ja ah niin hyvää :) Täytettä oli kyllä melko paljon, joten taikinaosuus oli suhteessa ehkä vähän turhankin pieni. Ja miun mielestä lihapiirakassa pitää olla kunnolla kananmunaa, joten laitoin sitten sen 4. Jokainen tehköön makunsa mukaan ja mausteitakin voi laittaa, mikäli haluaa. Perinteisesti lihapiirakan voi tarjota lihaliemen kanssa :) Oli kyllä mukava tehdä pitkästä aikaa jotain suuritöisempääkin!

1250441208_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1250441374_img-d41d8cd98f00b204e9800998e