Viikko sitten teki hirmuisesti mieli omatekoisia sämpylöitä, joten eikun leipomaan. Tein näiden suorakaiteiden lisäksi pyöreitä ja lopputaikinasta tein sipulilla ja juustolla täytetyn kieppileivän.

2 dl maitoa
2 dl vettä
3/4 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl leipäsiirappia
½ dl paahdettua sipulia
2 valkosipulinkynttä raastettuna
2 dl porkkanaa raastettuna (2 porkkanaa)
4 dl grahamjauhoja
n. 4 dl vehnäjauhoja
5 rkl öljyä

Lämmitä nesteet ja porkkanaraaste reilusti kädenlämpöiseksi, vatkaa joukkoon kuivahiiva, suola, siirappi ja raastetut valkosipulinkynnet. Lisää joukkoon hyvin vatkaten grahamjauhoja ja alusta joukkoon lopuksi vehnäjauhoja, kunnes saat kiinteän, reunoista irtoavan pallon. Lisää lopuksi joukkoon öljyä. Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi ja leivo sämpylöiksi, anna kohota uudelleen ennen paistoa. Paista 225 asteessa kullanruskeiksi.

Mikään ei voita tuoretta, lämmintä leipää! Sämpylöissä oli vieno valkosipulinen maku, joka sopi hyvin näihin. Muistan tehneeni joskus vuosia sitten valkosipulisämpylöitä, josta sain idean. Lämmitän nesteet aina mikrossa ja tällä kertaa laitoin mukaan kypsymään porkkanaraasteen, ettei se aiheuta allergiaoireita. Kieppiin taputtelin taikinan suorakaiteeksi, laitoin poropiiraasta ylijäänyttä sipulia silppuna ja pari kolme palaa murustettua Lidlistä ostettua yksittäispakattua sulatejuustoa, sellaisia pieniä kolmioita foliossa. Ostin muuten sen paketin syyskuussa ja sen päiväys ei vielä hetkeen ole menossa umpeen... Säilyy ihan älyttömän pitkään!



Liekö seuraavana sitten vuorossa ruisleipä? :)