Tein perjantaina pitkästä aikaa itse ruokaa ja leivoin. Olipas mukavaa! Kaapissa oli koululta ostettua persiljaista perunamuussia, josta oli tarkoitus tehdä rieskaa, mutta päädyinkin säveltämään sämpylöitä. Ja niistäpä tulikin todelle pehmoisia ja kuohkeita, eikä tietenkään tarkkoja mittoja tajunnut ottaa... Tässä kuitenkin suuntaa antava ohje.

300 g perunamuussia
2 dl maitoa
pieni nokare voita
1 pss kuivahiivaa
2-3 rkl leipäsiirappia
ripaus suolaa
n. 3 lasillista vehnäjauhoja
3 rkl öljyä

Vispaa perunamuussin joukkoon maito ja lämmitä se mikrossa reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon sulamaan pieni nokare voita, sekoita joukkoon siirappia ja kuivahiiva. Vatkaa kädellä joukkoon vehnäjauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista, mutta on vielä hyvin pehmoista. Lisää tilkkanen öljyä. Anna kohota lämpimässä paikassa ja leivo sämpylöiksi. Kohota vielä pellillä ja paista n. 200 asteessa kullanruskeiksi. Tällä kertaa en edes voidellut sämpylöitä millään, mutta senhän voi tehdä jokainen miten haluaa.

Sämpylät olivat todella meheviä ja kohosivat ihan älyttömän paljon! Ensikohotuksen tein muovikulhossa hellan nurkalla, kun uunissa oli makaroonilaatikko ja toinen kohotus hellan päällä pellillä. Ennen toista kohotusta leikkasin saksilla viillot sämpylöihin, kun en löytänyt sopivaa veistä tarpeeksi nopeasti :D Olisi siis voinut hieman pienempiäkin tehdä, nyt tuli 12 melko suurta sämpylää :) Peruna maistuu sämpylöissä kivalta ja tuo vaihtelua. Oli kyllä hyvää! Eikä kärsinyt edes jääkaapituksesta kuohkeus ja maku, vaan oli yhtä hyvää kuin paistopäivänä.