Tässäpä näppärä ohje italialaiseen herkkuun, eli tiramisuun. Ohje on napattu Maku-lehdestä ja toteutettu osana italialaista teemaillallista, tein tosin kaksinkertaisena. Todella hyvää ja nopeata valmistaa! Ja erityiskiitokset pomolle Marsala-viinin hankkimisesta!

16 annosta (tai 8 isompaa)

4 kananmunaa

1½ dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

½ dl maissitärkkelysjauhoja

1 tl leivinjauhetta

täyte

3 dl kuohukermaa

250 g mascarponea

¾ dl sokeria

2 rkl mantelilikööriä

kostutus

1 dl kylmää kahvia

4 rkl mantelilikööriä

pinnalle

kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet, lisää siivilän läpi varovasti taikinaan. Levitä pellille ja paista 225 asteessa 6-8min. Kumoa kakkulevy sokeroidulle paperille, poista paperi ja jäähdytä. Vaahdota kerma ja sekoita muut aineet joukkoon. Leikkaa kakkulevy kolmeen osaan, levitä pohjalle 1/3 täytteestä, täytä toinen ja kolmas kerros samoin. Anna maustua kylmässä pari tuntia. Sihtaa pinnalle kaakaojauhetta, koristekuvion voi tehdä vaikkapa isolla tarjoiluhaarukalla, kuten mie tein.

Tämä oli ensimmäinen tekemäni tiramisu ja maistui kyllä hyvälle, vaikkei ehkä ihan täysin aito resepti ollutkaan :) Kakkulevyjen kanssa kävi sillä tavalla, että jouduin paistamaan kolme pohjaa, liekkö uunin vika, kun osa taikinasta jäi aivan veteläksi osan paistuessa liikaa ensimmäisessä pohjassa. Tein loput niin, että laitoin uunin jonnekin 175-200 asteeseen ja paistoin rauhallisesti, että varmasti kypsyi. Kaikessa kiireessä mätkin ensimmäiseen kakkuun enemmän täytettä kuin toiseen ja unohdin tehdä espressot tai vahvat kahvit, nappasin vaan kahvituokion alussa pari desiä normaalia kahvia. Maku ei kärsinyt aivan olennaisesti, mutta kahvin ystäville (kuten miulle) olisi toki parempaa kahvisempana ollut. Ja koska kakkua jäi vielä yli, se vain parani seuraavaan päivään mennessä makujen tasaantuessa ja kakkulevyjen kostuessa. Lapsi- ja absolutistiystävällisen version kakusta saa vaihtamalla alkoholin esim. aromeihin. Suosittelen ehdottomasti tätä reseptiä kaikille tiramisun ystäville! :)