Tätä on nyt ollut liikkeellä tässä talossa melkein vuoden verran :) Nyt kuitenkin pääsin ensimmäistä kertaa osallistumaan oman Marttayhdistykseni toimintaan ja se olikin sopivasti kokkailua, aiemmin olen osallistunut Marttapiirin kokkauskurssille :) Kuulun Kaiken Maailman Marttoihin, jolla onkin monenlaista toimintaa ollut ja mukavalta vaikuttaa kaikki tapaamani Martat, kuten myös toimintasuunnitelmat. Ei kyllä ole kaduttanut yhtään, että on lähtenyt toimintaan mukaan, suosittelen harrastusta (tai elämäntapaa?) muillekin! Marttailu on in! Ja nyt olen ilmoittautunut keväälle kolmelle erilaiselle marttakurssille :)

***

Menu

Tzatziki
Kreikkalainen salaatti
Munakoisotahna (Melitzano salata)
Paistettua fetaa ja tomaattia
Feta-pinaattipiiras (Spanakopita)
Viininlehtikääryleet (Dolmades, säilyke)
Ciabatta-leipä

Moussaka

Kreikkalainen jogurtti ja hunaja

***

Tzatziki

kreikkalaista jogurttia (turkkilainenkin toimii)
1 kurkku
pari valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
sokeria

Raasta kurkku, valuta ja sekoita jogurtin joukkoon. Lisää joukkoon murskattua valkosipulia, ripaukset suolaa, sokeria ja pippuria. Anna maustua tunnin verran ennen tarjoilua.

Hyvää, tzatziki toimii aina ja melkeinpä minkä tahansa kanssa. Miulle tässä ohjeessa oli uutta se, että laitettiin tähän sokeria. Ei ole tullut mieleen :) Kreikkalaisjuurinen ystäväni tosin ohjeisti minua kerran, että tzatzikiin kuuluu aina laittaa oliiviöljyä, joten sitä voi tähän halutessaan laittaa :)


Kreikkalainen salaatti

jäävuorisalaattia
kurkkua
tomaattia
punasipulia
kalamata-oliiveja
fetajuustoa
oliiviöljyä
viinietikkaa
mustapippuria
suolaa

Salaatti maustetaan lorauksella oliiviöljyä ja viinietikkaa, pinnalle rouhaisut pippuria ja suolaa.


Munakoisotahna

munakoiso
pari valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
viinietikkaa
suolaa 
mustapippuria
persiljaa

Kuumenna uuni 250 asteeseen ja paahda munakoisoa n. 40 minuuttia, kunnes kuori muuttuu kurttuiseksi. Käännä munakoisoa kerran paahtamisen aikana, että se kypsyy tasaisesti. Halkaise pehmennyt munakoiso ja koverra sisus tehosekoittimen kulhoon. Murskaa sekaan valkosipulia maun mukaan, lisää loraus viinietikkaa, persiljaa maun mukaan, suolaa ja pippuria. Sekoita kunnes tahna on sileää ja lisää lopuksi varovasti öljyä ohuena nauhana joukkoon, tarkoituksena saada tahnamainen lopputulos esim. leivälle levitettäväksi. Tarjoa huoneenlämpöisenä, tahnan voi koristella lorauksella oliiviöljyä (kuten hummuksen). 

Tämä oli mulle ihan uusi tuttavuus ja voi kuinka hyvää olikaan! Ihanan valkosipulista tahnaa hyvän leivän ja muiden alkupalojen kanssa nautittavaksi! Tätä pitää ehdottomasti tehdä joku päivä itsekin :)



Paistettua fetaa ja tomaattia (menossa uuniin)

kiinteä vuodenmaidosta valmistettu fetapala 
tomaattia
pippuria
suolaa
oliiviöljyä

Aseta feta uunivuokaan. Asettele päälle paksuja tomaattisiivuja, rouhi pinnalle suolaa ja pippuria ja lorauta päälle öljyä. Paista 200 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia tai kunnes juusto pehmenee kunnolla. Nautitaan alkupalana leivän kera.

Tätäkään yksinkertaisen helppoa herkkua ei ole tullut koskaan mieleen valmistaa. Maistui tosi hyvälle uunikuumana, ei kannata antaa juuston jäähtyä liikaa (muuttuu kovaksi ja kumimaiseksi), tämä ruoka ei odota syöjiä. Mukava herkku vaikkapa illanistujaisiin!


Feta-pinaattipiirakkapötkylät

500 g filotaikinaa
n. 2 dl oliiviöljy-voiseosta

n. ½ dl oliiviöljyä
500 g lehtipinaattia (tai vähemmän pakastepinaattia)
250 g kevätsipulia tai tavallista sipulia
½ ptt tilliä
tuoretta minttua
300 g murskattua fetajuustoa
2-3 kananmunaa
jauhettua muskottipähkinää
mustapippuria
suolaa

Puhdista pinaatti ja ryöppää nopeasti kuumassa vedessä. Jäähdytä kylmällä vedellä, valuta hyvin ja pilko aika isoiksi paloiksi. Jos käytät pakastepinaattia, sulata se ja puristele ylimääräinen neste pois. Hienonna sipuli ja yrtit. Kuullota pinaatti ja sipuli voissa pannulla, ota pois liedeltä ja lisää kananmunat, feta ja mausteet. Tarkista maku, mausta tarvittaessa lisää. Voit tehdä filotaikinasta joko piirakan tai pieniä pasteijatyyppisiä piiraita. Tuommoinen pötkylä syntyy siten, että filotaikinalevy voidellaan ja toinen puoli levystä käännetään toisen päälle. Taikinalle nostetaan toiseen kapeaan päähän sopivasti täytettä, reunat käännetään päälle ja pyöritetään rullaksi. Tarvittaessa pinta voidellaan vielä kevyesti. Paista 150 asteessa kullanruskeaksi, n. 35 minuuttia.

Tämän ohjeen mie olin saanut jo parisen vuotta eräällä Vapaaopiston kokkauskurssilla, jota veti Marttojen erikoisneuvoja, annoin sen sitten käyttöön tätä iltaa varten. Tästä on jossain arkistojen syövereissä parempiakin kuvia, joten jossain vaiheessa on tulossa tästä aiheesta lisää omin kommentein. Joka tapauksessa, tämä on tosi hyvää, kannattaa joskus testata filotaikinaa!


Alkupaloja


Moussaka

1-2 munakoisoa

sipulia
valkosipulia
oliiviöljyä
500 g lampaanjauhelihaa
1 tlk tomaattimurskaa
kanelitanko
reilusti tuoretta persiljaa
suolaa

½ l täysmaitoa
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
runsaasti raastettua parmesaania
kananmuna (löysästi vatkattuna)

Valmista jauhelihakastike ja silppua valmiiseen kastikkeeseen reilusti persiljaa. Anna hautua ja poista kanelitanko ennen kastikkeen käyttämistä.
Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja ruskista hetki lastalla jatkuvasti sekoittaen. Lisää joukkoon maito, mausta ja lisää juustoraaste. Kun kastike on kiehahtanut ja paksuuntunut (jauhot kypsyneet), lisätään joukkoon kevyesti vatkattu kananmuna, nosta kastike pois liedeltä.
Viipaloi munakoisot ja paista pannulla kauniin ruskeiksi öljytilkassa. Munakoisoviipaleita ladotaan uunivuoan pohjalle, pinnalle ripotellaan hieman suolaa. Munakoisokerroksen päälle tulee puolet jauhelihakastiketta, toinen kerros munakoisoa ja jauhelihakastiketta ja pinnalle juustokastike. Paista 180 asteessa n. 45 minuuttia ja anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. 

Maukasta, mehevää ja hyvää. Moussaka lohkesi hyvin eikä valunut. Vaikka jauhelihakastikkeessa oli hirmuinen määrä persiljaa, se ei maistunut liian vahvasti, vaan sopivasti. Samoin kanelin maku kuuluu tähän ruokaan. Jos taas ei saa lampaanjauhelihaa (saa kyllä isommista kaupoista pakasteesta) tai ei pidä sen mausta, voi hyvin käyttää nautaa.


Moussakaa lautasella


Ja kuten hyvään ateriaan kuuluu, sen kruunaa jälkiruoka. Kaikessa yksinkertaisuudessaan maljaan laitetaan kreikkalaista jogurttia ja se hunnutetaan maukkaalla hunajalla!

Tässäpä tämmöiset kuulumiset Marttojen kokkausillasta. Mie pääsin paikalle tunnin myöhässä, joten suurin osa olikin ruoasta jo tehty, pyörittelin vaan muutaman fetapinaattipötkön ja vahdin uunia ja jälkisiivosin :) Oli kyllä erittäin kivaa ja maukasta, tulee varmasti tehtyä munakoisotahnaa itsekin. Ohjeet oli koostanut illan vetäjä M, kiitos mukavasta illasta!