Löysin kaapin perukoilta vielä pussinpohjat soijasuikaleita ja jotainhan niistä piti väsätä, että seuraavaksi pääsee kokeilemaan soijaleikkeitä. Soijasuikaleita olen käyttänyt aiemmin ainakin sweet & sour -kastikkeeseen upotettuna ja soijasuikale-kasvis-nuudeliwokissa, soijarouheita olen käyttänyt viimeksi vissiin lähemmäs 10 vuotta sitten, kun olin vielä kasvissyöjä. Enkä sitten muista niitä ohjeita, joilla kokkailin mm. pastakastikkeita ja muita, oikeastaan mitään kasvisruoka-vaiheeni ohjeita ei ole tullut talletettua. No, puhdasta kasvisruokaahan tästä ei ihan tullut, kun käyttämäni Maustekaupan ruskea kastikejauhe sisälsi liha-aromia ja päädyin lopulta soijasuikaleetkin keittämään lihaliemessä. Ne voi korvata muilla tuotteilla kuten sipulifondilla, jos kasvisruokaa haluaa. Mieleen kastikkeesta tuli joku lihakastike, mutta maku oli huomattavasti parempi. Mie en hirveästi välitä suikalelihasta ja lihakastikkeista, joten tämä oli oiva korvaava ruoka semmoiselle. Soijasuikaleiden koostumus on jotain kanan ja possun väliltä, ehkä. Hieman kumimainen, mutta hyvä. Ajattelin, että voisin rueta käyttämään soijatuotteita enemmänkin kokkaillessani. Valikoimaa näyttää ainakin olevan, jos vertaa siihen aikaan, kun itse ei syönyt punaista lihaa. Muistelen kaupassa olleen silloin vain tummaa ja vaaleaa soijarouhetta. Jos sinulla on hyviä vinkkejä, kuinka soijatuotteita voisi käyttää, otan vinkkejä mielelläni vastaan, erityisesti tuo soijaleikkeiden kokkaaminen jänskättää, että miten niitä pitäisi maustaa tai valmistaa :)

2½ dl soijasuikaleita 
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio (tai kasvisliemi)
nokare voita
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
5 rkl ruskeaa kastikejauhetta (maustekauppa)
5 dl vettä
mustapippuria
suolaa
2 rkl balsamicoa
savupaprikajauhetta (maustekauppa)
 
muutama porkkana 
muutama peruna
loraus maitoa
nokare voita
suolaa
persiljaa
 
Keitä soijasuikaleita lihaliemellä maustetussa vedessä n. 10 minuuttia. Siivilöi suikaleista vesi pois ja painele kevyesti, että ylimääräinen vesi irtoaa. Paista suikaleisiin kaunis väri ja hieman rapea pinta voissa, lisää pannulle kuullottumaan hienonnettu sipuli ja valkosipulit. Mausta balsamicolla, pippurilla, savupaprikalla ja lisää hitunen suolaa. Sekoita kastikejauhe veteen ja lisää pannulle. Anna kiehua, kunnes kastike sakenee. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Keitä kuoritut perunat ja porkkanat kypsäksi suolalla maustetussa vedessä, valuta vesi pois ja muussaa kasvikset. Lisää nokare voita ja tilkka maitoa, sekoita tasaiseksi ja kuumenna ennen tarjoilua. Tarjoa uskean soijasuikalekastikkeen kanssa peruna-porkkanamuussia ja salaattia.
 
Soijasuikalekastike oli todella hyvää! Suikaleet eivät olleet enää hauduttelun jälkeen ihan niin rapeita, kuin alussa mutta sen toki voisi välttää sillä, että keittelee kastikkeen ilman suikaleita ja lisää ne vasta juuri ennen tarjoilua soossiin. Tuo kastikejauhe oli ihan ok tuote, varsinkin kun sääti ruoan makua lisäämällä mausteita. Nopea käyttää myös, eikä ole pohjaanpolttovaaraa niinkuin perinteistä ruskeaa kastiketta valmistaessa. Muussiin voisi laittaa kaikkia muitakin juureksia, mutta perinteinen porkkana-peruna toimii myös tosi hyvin ja samalla saa käytettyä viimeiset ykköskappaleet pois kaapista, yksin kun kummastakaan lajista ei olisi mitään saanut aikaiseksi.