Joku aika sitten tuli saatua tuorejuustolahjakortti ja muutenkin oli jääkaapissa valon lisäksi lähinnä erilaisia juustoja. Päädyin upottamaan juustoja taikinaan ja leipomaan sämpylöitä puolesta taikinasta ja lopusta tein täytetyn leipärullan (ja muutaman leipäruukun). Tuorejuusto tuo mehevyyttä taikinaan, eikä silloin tarvitse laittaa taikinaan maitoa, mikäli maitosämpylöitä on tottunut tekemään, kuten mie. Ja mikäpäs sen parempaa, kuin omatekoiset sämpylät!

5 dl vettä
200 g maustamatonta tuorejuustoa 
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 rkl leipäsiirappia
3 dl kaurahiutaleita
n. 8-10 dl vehnäjauhoja 
n. 100 g voita sulatettuna
150 g mozzarella-emmantalraastetta (osa pinnalle ripoteltavaksi)

Lämmitä vesi kuumaksi ja vispaa sekaan tuorejuusto. Lisää reilusti kädenlämpöiseen seokseen hiiva, suola, siirappi. Lisää joukkoon kaurahiutaleet, jauhot ja alusta mukaan myös sulatettu voi sekä osa juustoraasteesta, vaivaa taikinaa kunnolla. Taikina on valmis, kun se on mukavan pehmeää, mutta irtoaa nätisti kullhon reunoista. Anna kohota kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä. Leivo taikinasta sämpylöitä tai täytä kahdeksi leipärullaksi. Anna kohota uudelleen ja ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 175 asteisessa uunissa kullanruskeaksi.

Erilaisia juustoisia sämpylöitä on tullut vuosien varrella tehtyä ja kyllä on hyvää. Tuorejuusto sopii hyvin taikinaan ja se voi olla myös maustettua. Nyt sattui ylimääräisenä olemaan tuo maustamaton. Sämpylöistä tuli ihanan pehmeitä ja meheviä. Tykkään tehdä sämpylöistä melko isoja ja painaa niitä vähän littanaksi. On kiva, ettei tarvitse repiä huulipieliä rikki suuta aukoessa, kun sämpylää syä.


Ja leipärullaan päädyin siksi, että jääkaapissa oli juustojen lisäksi myöskin avaamaton 300 g leikkelepaketti. Kaulitsin puolet traikinasta pellin kokoiseksi levyksi, levitin päälle 200 g uutta Arlan lisäaineetonta yrtti-valkosipulituorejuustoa, 200 g kuutioitua saunapalvikinkkua, muutaman pilkotun kirsikkatomaatin ilman siemeniä ja kourallisen emmental-mozzarellaraastetta. Levy kääritään rullalle kuin kääretorttu ja laitetaan voideltuun leipävuokaan, jos kääryle on liian pitkä, voi päistä leikata palat esim. isoihin muffinsivuokiin, jolloin saa leipäruukkuja. Pintaan voi leikata muutaman viillon ja paistetaan samoin kuin sämpylät, mutta pidemmän aikaa.


Paistettu leipärulla vadille aseteltuna. Koska taikina ja täyte ovat melko raskaita, voi olla tarpeen paistaa leipää hetki ilman vuokaa. Ainakin silikoonisissa muffinsivuoissa ruukut jäivät mielestäni liian "kosteiksi" eivätkä ne olleet niin rapeita, kuin vuoassa paistettu rulla. Hauskan bostonin tästä olisi saanut leikkaamalla rullan viipaleiksi ja laittamalla viipaleet leikkauspinta ylöspäin irtopohjavuokaan. Leipärullakin oli ihan ok, mutta sinänsä aika tuhtia. Parempaa ehkä olisi ollut vaikka pieninä kiekkoina paistettaessa tai koko taikina tehdä sämpylöiksi. Mutta tulipa testattua, ehkäpä tuotekehittely jatkuu joskus pienemmällä takinamäärällä :)