621995.jpg

Oltiin eilen vanhempien kanssa maalla ja mummon luona, kun Nokipannu on vaeltamassa Lieksan Ruunaan uljaissa maisemissa koulunsa kurssin kanssa. Käytiin sitten kirkonkylällä isommassa kyläkaupassa ja loihdin sitten sunnuntai-aterian maanantaina, kun sunnuntaina nukuin pommiin maalle lähtiessä... Tuli muuten hyvää! Mummolle jäi vielä yhtä ateriaa varten kaikkia ruokia.

1,1 kg possun filettä (sellainen iso köntsä lihaa)
2 pss (á 750 g) juusto-kermaperunoita (pirkka)
1 pss mozzarella-raastetta
6 dl kermaa
1 rkl rosepippureita
1 rkl viherpippureita
3 rkl härkäfondia (maustettu punkulla se fondi)
2 rkl vehnäjauhoja
lisukkeeksi feta-oliivisalaattia ja juomaksi raikasta oman kaivon vettä

Nosta lihapala paistopussiin, sulje se hyvin ja laita pussi pieneen vuokaan ja vuoka 200 asteiseen uuniin pariksi tunniksi. Leikkaa ylimäärinen pussinsuu pois ja tökkää pussin päälle pieni reikä.
Kaada perunapussien sisällöt vuokaan/vuokiin ja laita n. puoleksi tunniksi uuniin, 200-225 asteeseen. Nosta vuoat uunista, ripottele juusto päälle ja laita takaisin uuniin kypsymään ja ottamaan väriä.

Kun liha on sopivan kypsää (meillä aina reilusti ylikypsää possua), nosta varovasti paistopussi kasariin ja tee pussinkulmaan reikä ja valuta paistoliemi pois. Voit viipaloida lihan tässä vaiheessa tai laittaa sen kokonaisena hetkeksi uuniin hieman kuivumaan. Liha oli yhteensä uunissa n. 2 tuntia.

Kastiketta varten laita kattilaan 5 dl kermaa ja kiehauta se. Lisää fondia makusi mukaan ja sekoittele. Vatkaa 2 rkl vehnäjauhoja 1 dl kermaa ja sekoita huolellisesti kastikkeen joukkoon, anna keittyä kypsäksi. Murskaa pippureita hieman ja sekoita joukkoon makusi mukaan. Tarkista maku ja hauduta, kunnes ruoka on tarjoiluvalmista.

Tarjoilla oli lisäksi raikasta feta-oliivisalaattia ja vettä. Taivaallisen hyvää, varsinkin kastike. Kaloreita ei kannata tämän ruoan kanssa laskea...