Torstaina oli toinen kerta kokkauskurssia ja todella hauskaa oli taas :)
Meidän edelliskertaisia toiveita oli kuunneltu ja tehtiin sitten taas mukavia ruokia hyvällä porukalla. Illan teemana oli kiinalainen ruoka.

Ohjeet taas aika isoja... Ohjeissa omia lisäyksiä, lopussa kommentit.

2051201.jpg
Friteeratut kasvikset
vasemmalta myötäpäivään sipulirenkaat, kesäkurpitsa, kukkakaali, siitakesieni

3/4-1 l vihanneksia (sipulirenkaita, kesäkurpitsatikkuja, puolitettuja herkku- tai siitakesieniä, paloiteltua kukkakaalia jne)

frityyritaikina
2 dl jääkylmää vettä
2 dl vehnäjauhoja (taikinasta pitää tulla paksua, jauhoja tarvitsee aika paljon enemmän)
1 kananmuna
½ tl suolaa
(1 rkl perunajauhoja)

rypsiöljyä friteeraamiseen (n. 1 l)

Sekoita keskenään frityyritaikinan ainekset. Paloittele kasvikset sopiviksi suupaloiksi ja kuivaa niistä ylimääräinen neste pois talouspaperilla. Kuumenna öljy isossa kattilassa n. 180 asteiseksi. Dippaa kasvispaloja vähin erin taikinaan, valuta ylimääräinen taikina pois ja nosta palat varovasti öljyyn kypsymään. Kääntele ja kypsennä kullanruskeiksi. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja tarjoile lämpimänä esim. hapanimeläkastikkeen kera. Tarvittaessa valmiit suupalat voi pitää kuumina uunissa, mutta rapeus kärsii hieman.

2051221.jpg
kiinalaiset kevätkääryleet
sinisessä vadissa jauhelihatäyte, vihreässä broileritäyte

3 pkt riisitaikinakuoria (isojen kauppojen etnisestä hyllystä)
tai filotaikinaa (pakastealtaasta)
vettä
kananmunaa

jauheliha-kasvistäyte + 1½ pkt riisikuoria
400 g jauhelihaa
pala keräkaalia
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
½ rs siitakesieniä
½-1 purjo
chilikastiketta (sitä ketsupin näköistä tulista)
mustapippuria
valkopippuria
suolaa
1½ rkl maissijauhoja

Silppua kasvikset suikaleiksi, paahda jauheliha omassa rasvassaan ja lisää kasvikset mukaan. Kuullota kasvikset pehmeiksi, sekoita chilikastikkeeseen mausteet ja maissijauhot, suurusta jauheliha-kasvisseos ja anna kiehahtaa. Jäähdytä.
Pehmennä paperinohuet riisitaikinakuoret varovasti vedessä ja kuivaa ylimääräinen vesi varovasti talouspaperilla tai leivinliinalla.
Sekoita kananmunan rakenne rikki ja pyöräytä riisikuoren reunat varovasti sudilla. Levitä taikinan alareunaan täytettä, muotoile se tiiviiksi ja pitkulaiseksi ja kiepauta sivureunoilta taikina täytteen päälle. Käännä alareuna täytteen päälle ja kääräise tiukaksi rullaksi.
Paista kuumassa öljyssä rapeiksi ja kullankeltaisiksi, nosta reikäkauhalla talouspaperille valumaan. Tarjoile hapanimeläkastikkeen kanssa. Tarvittaessa pidä lämpiminä uunissa.

VINKKI: taikinakuoriin muodostuu heti rasvaan upottamisen jälkeen isoja kuplia, niitä voi varovasti painaa kasaan reikäkauhalla tai rikkoa varovasti veitsellä.

broileri-kasvistäyte + 1½ pkt riisikuoria
400 g maustamattomia kanasuikaleita/filettä
pala keräkaalia
2 porkkanaa
½-1 purjo
3 valkosipulinkynttä
vihreää currytahnaa
valkopippuria
3 rkl soijakastiketta
1½ rkl maissijauhoja

Hienonna suikaleet tai fileet hienoksi silpuksi ja paista ne öljyssä. Lisää joukkoon suikaloidut kasvikset, hauduta pehmeiksi. Sekoita soijakastikkeen joukkoon muut mausteet sekä maissijauho, suurusta broileri-kasvisseos ja anna kiehahtaa. Jäähdytä. Tee rulliksi ja friteeraa kuten edellä. Tarjoa hapanimeläkastikkeen kera.

2051260.jpg
2051261.jpg
Ylempänä valmiiksi käärittyjä rullia, alempana paistumassa olevia ja valmiita

2051249.jpg
Hapanimeläkastike
yhdelle rulla-annokselle + frittikasviksille

3 salotti- tai kevätsipulia
2 valkosipulinkynttä
2 tl inkivääritahnaa
1 rkl öljyä
2 dl ananasmehua
2 rkl soijakastiketta
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl sweet chili saucea
1 rkl sokeria
1 rkl maissijauhoa
2 rkl vettä

Silppua sipulit ja valkosipulit, kypsennä niitä inkivääritahnan kanssa hetki öljyssä kattilassa. Lisää mehu, soija, etikka, sokeri ja chilikastike. Keitä hiljalleen varttitunti. Siivilöi sipulit liemestä, kaada liemi takaisin kattilaan ja suurusta vesi-maissijauhoseoksella. Keitä hiljalleen, kunnes seos sakenee.
Isommalle porukalle tuplaa annos, niin mekin tehtiin!

2051257.jpg
Chilihärkää ja munanuudeleita

500 g naudanlihasuikaleita
öljyä paistamiseen
1 purjo
5 rkl sweet chili saucea (laita reilummin)
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
3-4 rkl soijakastiketta
2 rkl viinietikkaa
1-2 tl inkivääritahnaa
2 valkosipulinkynttä
1 limetin mehu
2 rkl seesaminsiemeniä
300 g munanuudeleita

Ruskista liha öljyssä wokissa tai paistinpannulla, lisää pilkotut kasvikset sekä valkosipuli. Paista muutama minuutti. Mausta mieleiseksi (saa olla vahvaa, sillä munanuudelit miedontavat makua) ja keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, sekoita lihawokin joukkoon. Koristele seesaminsiemenillä ja tarjoile.

2051266.jpg
Kookosohukaiset ja karamellikastike

4 kananmunaa
½ dl sokeria
6 dl kookosmaitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
paistamiseen öljyä, koristeeksi kookoshiutaleita

karamellikastike
3 dl fariinisokeria
2 rkl voita
3 dl vettä
2 rkl sitruunamehua

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää kookosmaito, jauhot ja suola. Turvota taikinaa n. 20 minuuttia. Valmista kastike yhdistämällä sokeri, voi ja vesi. Keitä niitä, kunnes sokeri sulaa ja keitos sakenee. Lisää lopuksi sitruunamehu. Pidä kastike lämpinä tarjoiluun asti, ei kuitenkaan ikuisuuksia! Paista ohukaiset kypsiksi ja kullankeltaisiksi öljyssä. Kääri ohukaiset rullalle ja pane tarjoiluvadille vierekkäin. Ripottele pinnalle kookoshiutaleita ja karamellikastikenoroja. Tarjoile lämpiminä kastikkeen kera.

2051271.jpg
Ei siis kannata antaa menun ajan odottaa tämän karamellikastikkeen, sillä siitä tulee muuten suurta hilpeyttä aiheuttanutta tönkköä, eli "jankkia", joka tarttui kulhoihin, jämähti lautasiin sekä ohukaisille, takertui hampaisiin ja venyi vielä kiitettävästi :)
EDIT: tee kastike ennen kuin alat paistaa ohukaisia, mutta ei kuitenkaan liian aikaisin.


Ja sitten taas kommentit, eli

olin tekemässä yhdessä parini kanssa jauhelihatäytteisiä kääryleitä, kun taas  toinen porukka teki kanatäytteisiä. Yhteistyössä paistettiin ja hyvää oli molemmat! Mulla oli se mielikuva, että tuo kääryleiden tekeminen on vaikeata ja aikaavievää, mutta väärässä olin! Helppoahan se lopulta oli ja nopeata, pisimpään taisi melkein mennä kasviksia pilkkoessa. Suurin haaste lienee riisikuorien löytäminen. Suosittelen kaikkia tekemään kotona, oli miljoona kertaa parempia kuin pakastealtaan tai jopa kiinalaisten ravintoloiden kevätrullat!
Frittikasvikset olivat kanssa hyviä, ehkä suolaa olisi saanut olla ripaus enemmän. Molempien kanssa maistui mainiolta hapanimeläkastike, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla tehdä itse, ei ole vaikeata :)
Nuudelihärkä oli hyvää myöskin, todella nopeasti valmistuu sekin, mausteita saa laittaa aika reippaalla kädellä kun lähes mauttomat nuudelit imevät paljon makua itseensä.
Ja kaiken kruunasi ihanan kookoksiset letut ja karamellikastike oli todella hyvää! Kaveriksi sopi ylijääneet ananaspalat, myös jäätelö sopisi tosi hyvin. Ja ei kannata antaa kastikkeen odottaa liian kauan, ettei tule jankkia :)

Kiitos taas kaikille kanssakokkaajille ja parin viikon päästä taas nähdään :)