2164153.jpg
Intialainen annos

Viimeinen kurssikerta piti sisällään toivottua intialaista keittiötä.
Tulipa sitten jo ilmoittauduttua ensi keväälle kahdelle kokkikurssille ja toivottavasti myös kv-keittiön kurssikavereita on samoille kursseille tulossa, sillä oli mitä mainioin ryhmä meillä!
Kiitos niin opettajalle kuin kaikille kurssikavereille :)

2164139.jpg

Naan-leipä (12-16 kpl)
200 g (2 dl) maustamatonta jogurttia
2 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä
voiteluun sulatettua voita + valkosipulia murskattuna

Liuota kädenlämpöiseen jogurtti-vesiseokseen hiiva, suola ja sokeri. Lisää jauhot sekoittaen ja lopuksi rasva. Peitä leivinliinalla. Kohota kaksinkertaiseksi. Jaa taikina 12-16 osaan jauhotetulla pöydällä. Taputtele 4 palaa puhtaalle pellille (älä käytä leivinpaperia) 2 -3 mm:n paksuisiksi soikioiksi. Voit myös kaulia soikiot pöydällä (taputtelu oli kivempaa ja helpompaa suoraan pellillä). Paista heti 275 asteessa uunin yläosassa 5 - 7 min. Kauli ensimmäisten leipien paistuessa pöydällä seuraavat 4 leipää. Siirrä ne kuumalle, uunista otetulle pellille. Paista. Voitele paistamisen jälkeen valkosipuli-voisulalla. Peitä leivät.


2164207.jpg

Raita
4 dl maustamatonta jogurttia
2 pientä kurkkua
4 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
4 rkl mintunlehtiä hienonnettuna

Raasta kurkku ja siivilöi + puristele pois huolellisesti kaikki neste. Sekoita kurkkuraaste ja mausteet jogurtin joukkoon ja anna maustua jääkaapissa. Tarjoile naan-leivän ja tulisten ruokien kera.

2164222.jpg

Tandoorikana
8 maustamatonta broilerin rintafileetä
2 rkl punaista chilitahnaa (purkista)
2 rkl garam masala-mausteseosta
4 valkosipulinkynttä
½ rkl jauhettua inkivääriä (tai tahnaa purkista)
1 tl kurkumaa
3 sipulia
6 porkkanaa
2 paprikaa
6 rkl öljyä
2 tl suolaa
2 tl curryä
3 prk ruoanvalmistusjogurttia (á 2dl)
3 dl vettä
200 g pinaatinlehtiä (tuoreita)
4 rkl sitruunamehua
basmatiriisiä

Pilko broilerinfileet pieniksi kuutioiksi. Sekoita kulhossa keskenään murskattu valkosipuli, inkivääri, chilitahna, garam masala ja kurkuma. Lisää joukkoon broilerikuutiot ja anna maustua väh. 30 min.
Kuori sipulit ja porkkanat sekä hienonna ne. Pilko myös paprika. Ruskista öljy pannussa ja lisää maustuneet broilerikuutiot ja sipulit sekä hetken kuluttua paprikat ja porkkanat. Lisää ruoanvalmistusjogurtti ja vesi sekä loput mausteet. Hauduta hetki ja lisää huuhdotut pinaatinlehdet keittämisen loppuvaiheessa varovasti sekoittaen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sitruunanmehua.
Tarjoile tandoorikana keitetyn basmatiriisin kera.

2164293.jpg

Dhal eli linssimuhennos
3½ dl punaisia linssejä
2 kasvisliemikuutiota
1 tl kurkumaa
1 l vettä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 rkl oliiviöljyä
1 prk papuja tomaattikastikkeessa
2 tl garam masala-mausteseosta
mustapippuria
chilijauhetta
2½ dl ruokakermaa

Huuhtele ja valuta linssit hyvin. Keitä niitä kasvisliemivalmisteella ja kurkumalla maustetussa vedessä 10 minuuttia. Valuta linssit vielä siivilässä. Hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet ja raasta inkivääri. Paista sipuleita ja inkivääriä kevyesti öljyssä paistokasarissa. Lisää joukkoon pavut tomaattikastikkeen kera, garam masala, mustapippuri ja chilijauhe sekä valutetut linssit. Lisää lopuksi ruokakerma ja keitä hiljalleen muutama minuutti. Koristele dhal eli linssimuhennos tuoreella korianterilla.


2164312.jpg

Aloo gobi
2 keskikokoista perunaa kuutioina
1 kukkakaali paloina
1 sipuli kuutioina
1 vihreä paprika kuutioina
1 punainen paprika kuutioina
1 tl juustokuminaa (jeera)
1½ tl inkivääritahnaa (purkista)
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
1-1½ tl punaista chilitahnaa (purkista)
1 tl kurkumaa
1-1½ sitruunan mehu ja raastettu kuori
2 tl öljyä
suolaa

Kuutioi perunat, kukkakaali, sipuli ja paprikat n. 2x2 cm:n paloiksi. Laita perunat ja kukkakaali kattilaan ja lisää kylmää vettä. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada pois.
Kuumenna öljy ja juustokumina kasarissa tai wokissa. Lisää sipuli- ja paprikakuutiot, inkivääritahna, valkosipuli, chili-tahna ja kurkuma. Paista miedolla lämmöllä hetken ajan.
Lisää perunat sekä kukkakaali ja sekoita huolella. Hauduta kasvikset kannen alla lämpimäksi. Poista kansi ja paista kuivaksi. Lisää sitruunan mehu ja kuori sekä suola. Sekoita hyvin.


2164326.jpg

Friteeratut banaanit
8 banaania kuorittuna
4 rkl sitruunanmehua
4 rkl vehnäjauhoja

frityyritaikina
2 dl vettä
2 rkl öljyä
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 kananmunan valkuaista

keittämiseen n. ½ l öljyä
pinnalle vaaleaa siirappia
lisäksi 1 l vaniljajäätelöä + 1½ tl kardemummaa + 2-3 rkl siirappia

Sekoita frityyritaikinaa varten vesi, öljy ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Anna taikinan turvota puolisen tuntia ja lisää sitten kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset.
Kuori ja leikkaa banaanit vinottain 4-5 palaan. Kostuta banaanipalat ensin lautasella sitruunamehussa ja kierittele sen jälkeen vehnäjauhoissa. Kuumenna öljy padassa tai kattilassa 180-asteiseksi. Kokeile öljyn kuumuutta pienellä taikinanokareella. Kun taikina ruskistuu minuutissa, voit aloittaa paistamisen. Kasta banaanipalat frityyritaikinaan. Nosta kattilaan haarukalla kerrallaan 4-5 palaa. Anna banaanipalojen kiehua 3-4 minuuttia kuumassa öljyssä, kunnes ne ovat kauniin vaalean ruskeita.
Nosta banaanipalat haarukalla tai reikäkauhalla vadille hetkeksi valumaan talouspaperin päälle ja sitten tarjoiluvadille. Valuta friteerattujen palojen päälle tilkka vaaleaa siirappia.

Mausta vähän sulanut vaniljajäätelö hienonnetulla kardemummalla ja vaahterasiirapilla. Tarjoa banaanit maustetun vaniljajäätelön kanssa.


2164350.jpg

Mangolassi
1½ l maustamatonta jogurttia
2 prk säilykemangoa
sokeria

Sekoita mangot ja jogurtti sauvasekoittimella kuohkeaksi juomaksi. Lisää tarvittaessa sokeria. Nauti juoma aterian päätteeksi.



Kommentit kurssikerrasta
Tämä viimeinen kerta oli ehdottomasti kaikista kurssikerroista paras, ilmeisesti ruoat olivat kaikkein parhaimpia ja tavallaan monipuolisimpia. Ja friteerattuja banskuja hyvän jäätelön kera ei voita mikään! Kaikki ruoat olivat todella nopeita valmistaa, vaikka ainesosaluettelot ovat kohtuullisen pitkiä. Linssimuhennos oli tosi hyvää, vaikka ulkonäkö voikin hieman harhauttaa vaikkapa hernekeiton suuntaan. Tulen kyllä varmasti näitä ohjeita jatkossakin käyttämään! Naan-leipä juuri uunista otettuna ja valkosipulivoilla silattuna kera raidan oli kyllä mahtavaa, vaikka leipien teosta vastasinkin mie :) Miun piti jo ennen joulua naania tehdä kotonakin, mutten kerennyt. Onpas jo kaappiin eksynyt noita mausteitakin, mihin on kurssilla tutustuttu. Suosittelen testaamaan näitäkin, kaikki aivan mahtavia! :)