Tätä pizzaa tein juuri tällä tavalla silloin, kuin nuorena opettelin pizzaa tekemään ja yleensäkin leipomaan/kokkailemaan. Meillä pidettiin kotona paksusta pizzapohjasta ja perustäytteistä, runsaasta juustosta. Nyt loman päättyessä mieleni teki kokkailla jotain ja päädyin tekemään pizzaa "just like the old days". Suosittelen kokeilemaan, ihanaa!

3 dl vettä
1½ pss kuivahiivaa (tai n. 40g tuoretta)
1 tl suolaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
4 rkl öljyä (laitoin tänään voita sulatettuna)

n. 1½ dl paseerattua tomaattia
kinkkua
ananasta kuutioina
mustapippuria
1-2 tomaattia
250 g juustoraastetta

Lämmitä vesi kulhossa mikrossa reilusti kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon suola sekä hiiva. Sekoita tasaiseksi liemeksi ja sekoita joukkoon kädellä vatkaten n. kolmasosa vehnäjauhoista. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja alusta joukkoon loput vehnäjauhoista. Lisää joukkoon tilkka öljyä ja anna kohota reippaasti lämpimässä paikassa. Tästä taikinasta tulee kimmoisa pallo, eikä kulhon reunoille jää taikinaa. Kun taikina on kohonnut, painele ylimääräiset ilmat pois ja tarkista, tarvitaanko vielä jauhoja, taikina ei saa tarttua käsiin. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla ja levitä taikina käsin pellille, reunoille voi nostaa taikinaa hieman ja jättää sen myös vähän paksummaksi. Levitä päälle tasainen kerros paseerattua tomaattia ja hieman juustoraastetta. Lisää muut täytteet (halutessasi rouhi päälle mustapippuria) ja loput juustosta. Paista 250 asteessa kullanruskeaksi, ehkä n. puolisen tuntia.

Tulipas ihanan nostalginen olo! Perustäytteet, taikina rakkaudella tehtynä, mikäs sen parempaa. Taikinamäärä voi kuulostaa suurelta, mutta kun sen painelee pellille ja paistaa, ei lopputulos ole mitenkään liian paksu, vaan pannupizzaa muistuttava. Ohuen pohjan ystäville tästä annoksesta riittää 2 pellilliseen taikinaa. Tästä riittää moneksi kerraksi syötävää niin evääksi kuin pakastimeen, hyvä juttu arkeen palatessa. Ja tuli mieleen, että joskus voisi tehdä oikeammanlaista pannupizzaa paistamalla sen irtopohjavuoassa... :)


Kuvassa kohonnut pizzataikina, kulhon vetoisuus 3 litraa.