Tutkin eräänä päivänä kaappeja ja huomasin, että siellä on vielä vajaa paketillinen lasagnelevyjä ja iso purkki paseerattua tomaattia. Niistä pyöräytin eilen kunnon comfort foodia, paitsi että hämmennystilan takia ei saanut kunnolla syötyä ja ruoka kerkesi jäähtyäkin, tosin hyvää oli... :) Hassua, miten usein ajattelee että lasagnen valmistaminen vie tosi kauan aikaa, vaikkei se todellisuudessa ole sen suuritöisempää tai ajallisesti haastavampaa kuin esim. makaroonilaatikon tekeminen.

12 lasagnelevyä
250 g naudan paistijauhelihaa
1 iso sipuli
½ suippopaprika
500 g paseerattua tomaattia
2½ dl kolmen juuston kermaa (valio)
n. 1 dl vettä purkkien huuhtomiseen
2 rkl härkä-punaviinifondia
2 rkl jauhelihamaustetta
mustapippuria
paprikajauhetta
oreganoa
valkosipulijauhetta
tarvittaessa ripaus suolaa
250 g emmental-raastetta

Ruskista jauheliha omassa rasvassaan ja lisää joukkoon kuullottumaan pieneksi hienonnettu sipuli. Kuutioi paprika ja laita se pannulle sipulin saatua hieman väriä. Anna paprikan pehmetä hetki ja mausta mieleiseksi, tarkista maku. Lisää joukkoon paseerattu tomaatti ja juustokerma, huuhdo purkit vedellä ja kaada vesi pannulle. Anna kastikkeen hautua 10-30 minuuttia, tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita tai suolaa (huomioi juuston suola). Levitä vuoan pohjalle jauhelihakastiketta ja tasainen kerros lasagnelevyjä, täytä mahdolliset aukot pätkityillä levyillä. Ripottele keskiväliin juustoraastetta. Täytä vuoka siten, että päällimmäisenä on kaikki levyt peittävä jauhelihakastikekerros. Levitä loput juustoraasteesta lasagnen päälle ja paista 200 asteessa noin tunti. Peitä vuoka tarvittaessa foliolla, ettei pinta pala.

Tosi hyvää ja mehevää! :) Teen mieluiten lasagnen yhdellä kastikkeella, en ole oikein koskaan ollut juustokastikelasagnen ystävä, vaikka olen hyvää sellaistakin syönyt ja itsekin paria reseptiä testannut. Tämä oikotielasagne vain on enemmän "miun juttu". Lisäksi yksi kastike sotkee vähemmän astioita pienessä keittiössäni. Kastikkeesta pitää tehdä tarpeeksi iso, että se riittää peittämään kunnolla kaikki levyt, saa olla siis kohtuullisen nestepitoista. Mikäli käytät lihaa 400g, kannattaa sipulin ja nesteen määrää kastikkeessa lisätä, muuten menee liian kuivaksi ja lopputulos ei ole niin mehevä. Väliin voi laittaa myös raejuustoa, aurajuustoa, vuohenjuustoa tai kastikkeeseen upottaa porkkanaraastetta, herkkusieniä, kesäkurpitsaa... 
 
 
Tämä määrä riitti hyvin Hackmannin neliön malliseen uunivuokaan, tosin mielestäni siihen mahtuu kyllä 400g lihasta tehty lasagnekin. Annoksesta riittää syötävää parille päivälle ja pakastimeen :)