Sain kunnian olla yksi kolmestakymmenestä lajitoverista, jotka saivat kutsun Hotelli Helkaan ja Helkan Keittiöön ruokabloggaajien kokoontumisajoihin. Lauantai alkoi hohdokkaasti, sillä Master of Wine Essi Avellanin samppanja-tasting oli ohjelmassa ensimmäisenä. Essin syvä huolenaihe oli, että kerkeämmehän korkata pullot ennen kahtatoista. Noh, ihan tähän ei keretty kysymystulvastamme johtuen, mutta hyvin lähelle kuitenkin. Mikä mainio tapa aloittaa lauantai ihan mahtavassa seurassa! Päivä jatkui mukavan ohjelman parissa, kunnes pääsimme itse touhuilemaan "Master Chef" -keittiöksi muutetussa neukkarissa. Päivä tietenkin huipentui illalliseen, mutta ruokaosio päivästä ilmestyy blogiin toisessa osassa :)

Helkan kauniissa neukkarissa vietimme päiväämme. Muutenkin koko Helka-kokonaisuus on todella upea, sisustuksessa on käytetty suomalaista designia ja kauniita, pelkistettyjä muotoja. Värimaailma ja ilmapiiri oli ihanan rauhallinen, mutta rento. Jokainen huone on sisustettu toisistaan poikkeavalla tavalla, mm. jokaisen sängyn yläpuolelta löytyy perisuomalainen maisemakuva. Miun huoneessani oli kaunis järvimaisema. Helkassa käy paljon turisteja, erityisesti japanilaisia, joten on hienoa että kaikessa toiminnassa liputetaan suomalaisuuden puolesta.

Lisäksi koko Helkan henkilökunta oli aivan ihanaa, saimme touhuta heidän alueellaan keittiötä myöten. Erityiskiitokset siis Markolle (oikealla), Anulle (keskellä) ja Janille (vasemmalla) sekä koko lopulle Helkan henkilökunnalle! Saitte varmasti meidät kaikki tuntemaan itsemme varsinaisiksi VIP-henkilöiksi ja tervetulleiksi - kiitos siitä. Muutenkin meille oli luotu jokaista yksityiskohtaa myöten laadukas viikonloppu ja paljon kaikkea ihanaa. En esimerkiksi itse uskonut koskaan pääseväni Essin luentoa seuraamaan, mutta nytpäs niin kävi kuin kävikin :)

Essi luennoi meille samppanjan historiasta ja taustoista. Opimme mm. kuinka Champagnen alue on Ranskan kylmintä seutua ja se mahdollistaa samppanjan tuottamisen, kuinka se on kontrolloiduin viininvalmistusalue ja munkki Dom Perignónia on kiittäminen siitä, että samppanjaa voidaan valmistaa punaisista rypäleistä. Innostavan ja sydämestä pulppuavan puheen aikana kuulimme myös, kuinka alunperin samppanjaa ovat juoneet vain rahvaat, vaikka nykyisin tuntuu asia olevan hieman toisinpäin. Lisäksi kuulimme termit "tanssituspöytä" ja "Madame Cliquot", jonka voi bongata nykyisin Alkonkin hyllystä.. Erityisen vaikutuksen teki kertomus hersyvine yksityiskohtineen Ahvenanmaalta nostetuista hylkysamppanjoista... Ja onhan se aika hienoa, että samoja juomia aikanaan on nauttinyt myös yllämainittu Madame... Kyllä huomasi, että Essi rakastaa työtään ja samppanja on intohimoinen asia, kuinka luontevaa kerronta oli ja innostavaa. Kynät suhisivat luentopapereissa, kun kaikki kirjoittivat muistiinpanoja Essin viedessä meitä turvallisesti eteenpäin kohti kohokohtaa, eli itse tastingia.

 

Sulosoinnut räjäyttivät tajuntamme, kun henkilökunta saapui poksauttelemaan kuplajuomapulloja auki. Tasting sisälsi neljä samppanjaa, jotka olivat vasemmalta lukien

Jacques Lassaigne Les Vignes de Montgueux Blanc de Blanc Brut NV
- 100 % Chardonnay
- tiukka, laiha, pitkä, kovat hapot, raikas
 
Jéröme Prévost La Closerie Les Béguines Extra Brut (2007)
- kokonaan vuoden 2007 rypäleistä, jossa kaikkea kolmea rypälettä miksattuna
- lempeän hedelmäinen, ei niin hapokas kuin edellinen 
 
André Clouet Brut Grande Réserve NV
- 100 % Pinot Noir -rypäle
- pirteä, lempeä
- kauniit, koristeelliset etiketit pulloissa
 
Billecart-Salmon Cuvée Nicolas Francois Billecart 1998
- 50 % Chardonnay, 50 % Pinot Noir
- tuplakirkastettu
- mineraalinen raikkaus (miusta kyllä maistui ihan kellarille)
 
 
Henkilökunta kaatoi kaksin käsin kuplivaa laseihimme, jolloin tunnelma selvästi sähköistyi. Pian pääsisimme uppoutumaan Essin johdatuksella jaloihin juomiin. Ruokabloggaajaseurassa ei yhtään ollut ihmeellistä kaivaa kameraa esille, joten kun lasimme alkoivat saada täytettä, oli huone täynnä salamavalon välkettä ja kameroista kuuluvia naksauksia. Eikä muuten ollut ensimmäinen kerta sen päivän aikana!
 
 
 Lisäksi meille annettiin tehtäväksi nimetä suosikkimme, ykkönen ja kolmonen olivat tasaväkiset suosikit. Oma suosikkini oli kyllä juoma numero kaksi. En ole juonut vuosikausiin mitään viinejä, samppanjaa olen maistanut tilkkasen pari kertaa aiemmin. Migreeniä nääs aiheuttaa, enkä sen takia ole uskaltanut oikeastaan viinejä edes haistaa... Oli yllätys, kuinka juomat avautuivat hetken lasissa oltuaan ja myös tämmöinen tumpelo oppi huomaamaan eroja lasien sisällöistä. Ensimmäinen testattava lähinnä räjäytti makuhermot, kun taas neljäs maistui sille, mille tunkkainen kellari haisee. Ainakin miun mielestäni. Kolmas oli ihan ok ja kakkonen nousi omaksi suosikikseni. Muista blogeista (listaus tulossa loppuun) voi sitten lukea oikeita analyysejä juomista :D
 
 
Lasien pyörittelyä, nuuhkimista, suussa rumpsuttelua, siemailua ja nielemistä. Kukaan Essiä lukuunottamatta ei tainnut käyttää meille varattuja astioita, joihin samppanjan olisi voinut sylkäistä (onko se oikea sana samppanjan kohdalla?) tastingin aikana. Nautimme jokaista pisaraa myöten pullot tyhjiksi, jonka jälkeen olikin hyvä siirtyä nautiskelemaan Helkan osaavan keittiöhenkilökunnan käsissä syntynyttä lounasta.
 
 
Herkullisesta lounasbuffasta löytyi kahta eri salaattia, ihanaa hedelmäistä ja juustoista salaattia sekä broileri-akt-pennesalaattia. Pääruokana tarjoiltiin kalasoppaa (jossa kuulemma oli oikeasti paljon kalaa, ei vain näön vuoksi), mie nautiskelin herkullista metsäsienikeittoa, kalalle allerginen kun olen. Jälkkäriäkin saimme, marjarahkaa ja kaffetta. Herkullista, tosin sen arvasin jo edellisen illan perusteella - siitä voit lukea tästä aiemmasta bloggauksestani! Sain mahdollisuuden nauttia lounasta samassa pöydässä mm. Essi Avellanin ja Helkan toimitusjohtaja Henry Laineen seurassa. Keskustelimme viineistä, samppanjoista, äskeisen tastingin aiheuttamasta ajatusvyörystä ja Helkan historiasta. Lounaan jälkeen meille luennoi Helene Auramo bloggaajien rahanhankkimiskeinoista ja yleensäkin näkyvyyden hankkimisesta. Siitäpä olikin hyvä jatkaa korvapuustikahveille ja rupatella Helenen kanssa tarkemmin mm. Facebookin käytöstä. Kiitoksia loistavasta luennosta myös Helenelle!
 
Jotenkin tuli lauantaina semmoinen fiilis, ettei jäänyt viimeiseksi kerraksi samppanjan kanssa. Nam!
 
Näissä blogeissa myös kerrottu viikonlopusta, ilmoitathan jos puutut listalta, ystävä hyvä!

http://ketunkeittio.blogspot.com/2011/02/samppanjaa-ja-teravia-veitsia.html

http://siskotkokkaa.blogspot.com/2011/02/me-pyrimme-olemaan-suomen-paras-kolmen.html

http://pastanjauhantaa.blogspot.com/2011/02/helkan-huomassa.html

http://aijaruokaa.blogspot.com/2011/02/helkan-keittiossa.html

http://liemessa.blogspot.com/2011/02/taydellinen-nainen-on-skrode-laski-ja.html

http://uneliasblogi.blogspot.com/2011/02/helkan-kelkassa.html

http://www.avaruusasema.com/blogi/2011/02/samppanjaa-ja-herkuttelua-helkassa.html

http://kannatkattoon.blogspot.com/2011/02/samppanjatasting-ja-sopoilyn-salat.html

http://peruspoperoa.blogspot.com/2011/02/tanssivan-viinin-salaisuus.html

http://valipala.blogspot.com/2011/02/sorbetti-meni-kakkoseen-ja-fiilis.html

http://sillasipuli.blogspot.com/2011/02/shamppanjaa-poroa-ja-naurua-helkassa.html

http://herkkujakoukku.blogspot.com/2011/02/raps-raps-ja-poks-poks.html