378993.jpg

Kuvassa on Fazerin Runebergin torttu, joka on maustettu rommilla. Torttu oli sopivan makea, mehevä ja kostea, rommi ei maistunut liikaa ja päällystettäkin oli sopivasti. Meidän perheessä tortut syödään siten, että ne leikataan eka puoliks pituussuunnassa ja nekin vielä puoliksi. Helppo syödä eikä sottaa niin paljon, eikä tarvitse pelätä, että puolet hillosta on sylissä. Kotitekoiset tortut ovat yleensä paperivuoissa ja ne ovat sen verran matalia, ettei leikkaamiseen ole tarvetta. Ehkäpä tortut voisi tehdä myös muffinsivuoassa tai ostaa ihan oikeita korkeita vuokia, jossa paistaa ne...

Alla on ohje, jolla olen tehnyt nuoresta asti tortut itse. Alkuperäinen ohje on saatu jossain kokkikerhossa ala-asteella muistini mukaan. Vuosien kokemuksella - hyvää on!

150 g voita
1½ dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 kananmunaa
1½ dl vehnäjauhoja
1½ dl korppujauhoja
1 dl (n. 50 g) mantelijauhetta
1½ tl leivinjauhetta
½ dl maitoa

vadelmahilloa/marmeladia
tomusokeria
vettä

Vaahdota sokeri ja huoneenlämpöinen rasva. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon maito. Sekoita tasaiseksi ja lisää vaahtoon. Sekoita hyvin massat keskenään ja annostele vuokiin.
Paista 200 asteessa noin 15-25 minuuttia uunista riippuen.
Tee tomusokerista ja vedestä paksu tahna, varo ettet lisää liikaa vettä tai saat desitolkulla sokeritahnaa!
Laita paistetun ja jäähtyneen tortun päälle nokare vattuhilloa ja rengasta se tahnalla. Tarjoile, kun tahna on jähmettynyt.