Olin käymässä maalla toukokuun lopussa ja ruoan lisukkeeksi väsäsin salaatin niistä aineksista, joita kaapista löytyi.  Salaatista tuli todella mehukas ja herkullinen, ei sellainen koulun kaalisalaatteja muistuttava kauhistus. Idean tähän sain siitä, että osallistuin viime syksynä paikallistelkkarin Kokkaa ja soppaa -ohjelman kuvauksiin ja siellä valmistin jotain tämän tyylistä salaattia sorsanrinnan ja karitsanfileen kaveriksi. Kannattaa kokeilla!

1 pieni varhaiskaali
(omenaviini)etikkaa
sokeria
suolaa
½ rs kirsikkatomaatteja

Leikkaa kaali ohuiksi siivuiksi ja murskaa kaalin rakennetta rikki esim. puolukkasurvimella, kaulimella tms, kunnes nestettä alkaa irrota kaalista. Murskaus käy kätevästi vaikkapa leikkuulaudan päällä kaulimella ajelemalla tai nuijimalla kattilassa. Lisää kaaliin loraus etikkaa sekä ripaukset suolaa ja sokeria. Sekoita hyvin ja maista, mausta tarvittaessa lisää. Makujen tulee olla tasapainossa, eikä etikka saa maistua niin että kyyneleet tulee silmiin. Anna salaatin maustua kylmässä ennen tarjoilua ja lisää puolitetut kirsikkatomaatit kaalin kaveriksi juuri ennen tarjoilua. Tarvittaessa ylimääräiset etikat ja kaalinesteet voi kaataa pois ennen tarjoilua. Kaalisalaatti sopii mainiosti esim. grilliruoan lisukkeeksi.

Todella oiva lisuke ja kevyt salaatti, josta löytyy luonnetta. Mukava happo, mutta tasapainoinen maku, eikä tämä kastikettakaan kaipaa. Kannattaa suorittaa tuo kaalin muhjuaminen varovaisesti, ettei koko keittiö ole kaalihakkeluksessa... Eli siis ei kaulimella leikkuulaudalla hakkaamalla, vaan varovasti!