Lähdin jo keskiviikkona maalle, jossa olin lauantaihin asti vanhempien, pikkuveljen ja mummon kanssa. Sen takia sitten jäi juhannustoivotus-bloggauskin, vaikka kuvaa olin jemistellyt kokosta jo vuoden ajan blogia varten. Noh, ensi vuonna julkaisen sen sitten ;) Pääsin ensimmäisen grillaamaan koko kesänä, eikä seuraavasta kerrasta ole tietoa. Niinhän siinä sitten kävi, ettei ollut kameraan piuhaa miulla mukana ja muistikortti täyttyi innokkaasta kuvien räpsimisestä johtuen ennätysajassa, niin ruokakuvat jäivät luontokuvien varjoon.


Ruokien kaverina nautittiin perussalaattia ja feta-oliivihässäkkää, tällä kertaa ilman sipulia. Sipuli oli kevätsipulia upotettuna salaattipohjaan, eli ei ilman kuitenkaan tarvinnut olla. Sipulit on hyviä!

Taustalla näkyy vanha lasi, joka tuo aina mieleen mummolan. Noista kukkalaseista oli aina pentuna pakko saada juoda :) Nykyisin arvostan enemmän ikivanhoja Iittalan arkilaseja, jotka ei hyppää silmille :)


Juhannukseen ja yleensäkin kesään kuuluvat uudet perunat. Niitä sitten keitettiin sipulimaitoa varten ja loput grillattiin.


Ensimmäinen grillauskerta oli tottakai itseoikeutetusti kasa erilaisia makkaroita! Grillistä löytyi tällä kertaa Korpelan grillimakkaraa, Juusto-Campingia, Kabanossin Savupekonia ja Valkosipulia. Viiltelin naggarat siten, että tunnistan ne vielä paistonkin jälkeen. Mie tykkään makkarasta kunnolla hiillostettuna, nyt grillimestarina toimi isä ja miun makuun vähän liian vaaleiksi jäivät. Lisänä syötiin mm. tekemääni valkosipuli-sinappia ja hyvää oli, ehkä toisaalta olisi voinut hieman höllätä valkosipulinkäytön kanssa tekovaiheessa. Loput makkarat syötettiin lopulta kanoille.

Viime kesänä löysin Tapolan Aurellan, jota ei enää tänä vuonna kaupasta löytänyt, vaikka nimenomaan menin vielä siihen kauppaan, jossa en muuten käy, mutta viime kesänä maalle mennessä poikkesin. Ymmärtääköhän tuota lausetta muut kun mie? :D Lieneekö lopetettu valmistus kokonaan vai olikohan vain poistunut valikoimista? On nimittäin pitkästä aikaa ollut sellainen makkara, jota olisin halunnut syödä. Muuten valitsen Campingia, jossa ei liha kummittele.


Grilliin laitettiin eräällä kerralla grilliherkkusieniä (ulkomaisia ja isompia kuin tavis-herkkusienet, pakkaus 400g), täytettynä mustapippurituorejuustolla tai auralla ja päälle käärittiin siivu pekonia. Ostin kaksi rasiaa sieniä ja amerikan pekonia (170g), muutama sieni jäi ilman pekonisiivua, joten ne päätyi seuraavana päivänä nakuina grilliin. Kaverina broilerin rintafileet, joissa taisi olla joku pehmeän pippurinen marinadi. Etsin halsteria, johon olisin sienet laittanut, mutta en löytänyt. Ajattelin, että se pitäisi sienet paremmin paketissa (en jaksa tökkiä tikkuja sieniin koskaan) ja niitä olisi helpompi käännellä. Ehkä myös juusto jäisi paremmin sisään. Ensi kertaa laitoin sienet ekana juustopuoli alaspäin, joka kyllä hieman ehkäisi juustojen valumista isän iloksi grilliin...


Possun ulkofilepihvejä, maissia ja keitettyjä, grillattuja uusia perunoita. Pihvien päälle oli Lieksan meijerin Grillimaustevoita. Maissille sipaisu voita, ripaus suolaa ja iso rouhaisu mustapippuria myllystä. Lisänä loput paistetut grilliherkkusienet, jotka saivat pöydässä pintaan hieman suolaa ja pippuria.


Maissia, viljapossun bbq-filevartaita (uutuus) ja broilerin filettä. Possuvartaat olivat todella epätasalaatuisia, osa oli todella isoja ja paksuja, osa ohuita ja pieniä. Lisäksi liha vaikutti olevan osassa heikompaa kuin osa. Grillatessa sitten osa kerkesi kuivua enemmän kuin osa. Maku oli aika joulukinkkuinen, en itse tätä ostaisi toiste. Lisäksi grillausta "helpottavat" tikut paloivat hetkessä ja eivät kestäneet nostella isompia lihaköntsiä.


Tulihan sitä myös paistettua muurinpohjalettuja, taikinan tein mutu-tuntumalla ja lisäsin siihen taas lorauksen vichyä tuomaan rapeutta ja kuohkeutta. Letut paistoin oikealla voilla ja kananmunat olivat omien kanojen tuottamia. Taikina oli kyllä todella iso, varmasti lähempänä kahta litraa. Mutta mikäs niitä paistellessa, kun ei itikatkaan käryssä viihtyneet :D Ensimmäisen kerran törmäsin siihen, ettei kerma vatkaannu kunnolla, lienee turhan lämmin keli ollut.