Cebic vietti tämänkin joulun perheen parissa, vanhempien luona. Mitään jouluvalmisteluja en oikeastaan kerennyt tekemään, kotini siivosin ja nostin kynttelikön esille, kaupassakin kävin ainoan kerran keskiviikkona, jolloin ostettiin niin ruoat kuin miun pari pakettia läheisille. Torstain vietin laatikoita ja pipareita valmistaessa, perjantain jouluaterian kattamisen jälkeen vain rentouduin - välillä ruokaa laittaen. Otin mukaani pitkästä aikaa kameraan jalustan, joten kävin muutamalla kuvausretkellä, kylläpä kuvista tuli nättejä!


Aattoaamuna nautiskellaan perinteisesti riisipuurosta, johon on piilotettu manteli. Kerrankin se löytyi lautaseltani, joten toivottavasti se tietää ensi vuodelle onnea ja iloa :) Mie nautin riisipuurosta perinteisesti kanelin ja sokerin kanssa, muille perheessä maittaa sekahedelmäsoppa. Usein olen tehnyt itselleni pienen annoksen rusinasoppaa, mutta tällä kertaa se unohtui - aikakin ehkä olisi loppunut kesken. Lisäksi aattoaamuun kuuluu Lumiukon ja joulurauhan julistamisen seuraaminen telkkarista sekä joulusauna, mutta kovien pakkasten takia ei saunaa voitu ennen tapaninpäivää lämmittää, ettei sulakkeet poksahda, kaupungissa kun meillä on sähkösauna :)


Joulukuusi koristeltiin jo paria päivää ennen aattoa, ettei aatolle jää liikaa tekemistä.


Jouluna meillä kävi kylässä eno perheineen sekä mummi, joka jäi myös aterioimaan kanssamme. Mukavaa oli päästä näkemään vauvaserkun ensimmäinen joulu ja touhuaminen pakettien kanssa, kyllä 10kk napero voi ollakin niin touhukas ja suloinen! :) Tämän vedettävän puisen kukkolelun teki 17-vuotias pikkuveljeni vauvalle joululahjaksi. Malli-idea kukkoon on perintölelusta vuosikymmenien takaa. Kovasti vauva lelua veteli lattialla ja pörisi, välillä hieman maistelikin. 

 

Joulumenu 2010

Sienisalaatti
Punajuurisalaatti
Perunasalaatti
Italiansalaatti
Graavilohi
Peruna- ja riisipiirakat, munavoi
Suolakurkut

Joulukinkku
Punaviini-kinkkukastike
Omenahillo
Sinapit

Lanttulaatikko
Porkkanalaatikko
Imelletty perunalaatikko
Maksalaatikko

Kahvi
Taatelikakku
Piimäkakku
Minijoulutortut
Piparit


Alkupalat
Sienisalaatin teki isä, siihen tuli suolasieniä, kermaviiliä ja tilkka kuohukermaa. Piirakat on perinteisesti ostettu K-Extra Ompun kautta Mutalasta, lähileipomo Majoinen & Norppa valmistaa nämä herkulliset piirakat. Pienellä vadilla on miun lempparit, eli perunapiirakat ja takana isolla vadilla riisipiirakat.


Pääruoat
Kinkun kastikkeeseen laitoin tällä kertaa paistolientä, demi glacea, punaviiniä, kermaa, omenahilloa ja hunajaa. Lanttu- ja porkkanalaatikot on tehty vanhoilla ohjeilla vuodelta 2008. Ne löytyvät alempaa Joulu-kategoriasta. Isä laittoi kinkun uuniin torstai-iltana, noin 50 asteen lämpötilassa kinkku hautui melkein 12 tuntia, jonka jälkeen lämpö nostettiin noin sataan. Lopulta verkko pois, rasva ja nahka pois, sinappia ja korppujauhohuntu pintaan ja uuniin kuortumaan. Sitten reilun tunnin lepo sanomalehteen, folioon ja pyyhkeeseen käärittynä. Lopputulos äärimmäisen mehevää ja maukasta kinkkua!


Joulupäivänä glögin kanssa nautiskeltiin lahjajuustoja, jotka olivat tällä kertaa
Miettilän juustoleipä, Chevrette vuohengouda, Le Rustique camembert ja Juustoportin Brandypähkinä. Niiden kaverina nautittiin viinirypäleitä, sharonia, tuoretta ananasta, mandariineja, päärynää ja pipareita sekä tuc-keksejä.


Tapaninpäivänä perinteisen autoajelun jälkeen nautiskelimme glögin kanssa President brietä, aurajuustoa ja Juustoportin Viinitarhurin juustoa. Kaverina hedelmiä ja pipareita.

Muutamia räpsäyksiä miun rakkaasta kotikaupungistani joulupyhien kuvausreissuilta:


Tapaninpäivänä kävimme ajalemassa pohjoiskarjalaisissa vaaramaisemissa, tässä ikuistettuna Joensuun Heinävaaran laella oleva pistoaita.


Penttilänranta ja Joensuun korkein asuinrakennus, Tähtitorni


Joensuun evankelis-luterilainen pääkirkko joulupäivänä


Pielisjoen ylittävä Suvantosilta Joensuun keskustassa


Rantapuisto


Metla


Outokummun vanha kaivos pääsi myös kuvaan, kun kävimme kyläilemässä vähän kauempana


Semmoinen oli meidän joulu vuonna 2010! Tähän Vainoniemen huvilasta otettuun, mielestäni joulutunnelmaa huokuvaan, kuvaan on hyvä lopettaa joulutunnelmointi ja palata vähitellen takaisin arkeen :)