Kaupasta tarttui mukaan kukkakaali ja ajatuksena oli tehdä pitkästä aikaa gratiinia. Kukkakaaligratiini on siitä jännä ruoka, että se tuo paljon mukavia muistoja mieleen. Niin tälläkin kertaa. Lukiossa sai hyvää kukkakaaligratiinia, sellaista ihanan pehmeää ja kukkakaali ei kellunut kastikkeessa, en tiedä mitä sille oli tehty, mutta hyvää se oli. Lukiossa keittäjänä oli ihana Sirkka, joka oli aina iloinen ja ystävällinen meille oppilaille, kiireessäkin kerkesi aina vaihtaa muutaman sanasen. Sirkan lempeä olemus täytti välillä hälyisenkin ruokalan ja teki ison osan ruokakokemuksista, ruokatunti ei ollut pelkkä tankkaustuokio. Keittäjä oli yksi Lyseon hengen luojista ja kaikkien suosikki - terveisiä muuten myös ihanalle ja energiselle siivoojalle, Pirjolle - olette molemmat oikeita sankareita! Kouluruoasta miulla ei ole oikeastaan koskaan ollut valittamista, mutta jotkut ruoat ovat jääneet mieleen. Kuten kukkakaaligratiini, teemaviikon italialainen kasvissosekeitto raejuuston kera, italianpata ja omenainen broilerikastike, jonka pinnalla kellui pieniä omenakuutioita. Vähemmän positiivisella tavalla mieleen ovat puolestaan jääneet jauhemaksapihvit tuoksuineen, niin ja kiinankaali EI ole salaattia! Mutta, tehkää gratiinia ja nauttikaa!

1 kukkakaali
25 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
½ dl ruokakermaa
100 g juustoraastetta
valkopippuria
suolaa

Paloittele kukkakaali pieniksi nupuiksi. Keitä kukkakaali reilulla suolalla maustetussa vedessä lähes kypsäksi. Valuta vesi huolellisesti ja asettele kukkakaalit uunivuokaan. Sulata voi pienessä kasarissa ja lisää joukkoon jauhot. Anna jauhojen kypsyä hetki koko ajan sekoitellen ja lisää nesteet. Anna kastikkeen kiehua hetki, jolloin se myös saostuu. Lisää kasariin puolet juustoraasteesta ja mausta se suolalla sekä valkopippurilla. Älä keitä enää. Kaada tasainen, kuuma kastike kukkakaalien päälle, ripottele loput juustot päälle ja gratinoi 225-asteissa uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Ihanaa! Tällä ohjeella gratinointikastiketta ei tule hirveän suurta määrää, joten kaali ei kellu liemessä. Sitä on kuitenkin tarpeeksi. Tämä lienee kaikkein perinteisin (ja miun mielestä parhain) tapa valmistaa kukkakaaligratiinia, nykyisin gratiinit on lähinnä keitettyjä kasviksia, joiden päälle on kaadettu purkki (maustettua) ruokakermaa. Mie söin tätä ihan tämmöisenään, mutta ruoka sopisi oivasti lisukkeeksikin. Ja koska rakastan mustapippuria, rouhin sitä vielä reilusti myllystä ruokaan syödessä. Valkopippuria en käytäkään juuri koskaan, mutta tähän se sopii. 


Keitettyä kukkakaalia, gratiinikastiketta ja juustoraastetta - yksinkertaisuus on kaunista ja hyvää