508549.jpg

Nostalgiaa + iso kasa kananmunia = lettuja!

Suunnilleen 10 isoa lettua, kun ei niitä pieniä jaksa kukaan paistaa.

4 dl maitoa
1 dl vettä
2 kananmunaa
2½ dl vehnäjauhoja
0,75 dl sokeria
1-2 tl vanilliinisokeria
1-2 rkl öljyä
voita paistamiseen
sokeria + hilloa tarjoiluun

Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki 1l vetoisessa kannussa. Lisää sekaan maito ja vesi ja vatkaa joukkoon huolella jauhot. Mausta sokerilla ja suolalla ja lisää loraus öljyä.
Anna turvota puolisen tuntia ja paista 4-lämmöllä voissa kullanruskeiksi.
Tarjoile sokerin tai hillon kera, luksusta kermavaahdolla...
Letut toimii aina ja maistuvat vauvasta vaariin, muista lisukkeet ja tarpeeksi iso taikina... Nam!

HUOM : en osta kuin 2dl hyla-maitotetroja, joten siitä tuo 4dl maitoa + 1dl vettä, joten jos et ole maitovammainen, käytä 5 dl maitoa... Vichyllä saat kivan rapsakan rakenteen,  korvaa siis osa maidosta sillä, mutta ei välttämätöntä.

Lettufaktoja
1. Letut eivät ole terveysruokaa - käytä reilusti sokeria taikinaan ja voita paistamiseen
2. Syö aina itse ensimmäinen lettu (vaikka olisit vieraana mummolassa)
3. Hyvä lettu on rapeareunainen ja kauniin värinen, ei liian paksu ja vaalea
4. Polta vähintään yksi lettu mustaksi (mie en onnistunut tässä tällä kertaa, ihme)
5. Parhaan lopputuloksen saat turvottamalla taikinan - jos vain jaksat odottaa
6. Jos on paljon lettukestittäviä, niin leikkaa pienen lettupinon letut puoliksi, kuten mummoni tekee, sillä en usko että letut kestävät pitkään kuumina isossa pinossa...
7. Käytä mieluiten lettupannua (nykyisin niitä saa taas, kiitos Tefalin!) ja aina teflonpannullekin voita
8. Letut eivät säily - ovat niin hyviä - kestävät kuitenkin jääkaapissa seuraavaan päivään ähkyn takia (kääri hyvin folioon)
9. Hauska tapa mummolla : letut aina samassa astiassa ja ne ovat aina oikeanlaisia - tee oma lettuperinteesi
10. Ensimmäinen lettu on aina paras ja rasvaisin ja se syödään niin, että sormet palaa
11. Toinen lettu syödään hillon kanssa (mieluiten hellan ääressä hotkien)
12. Kolmas lettu syödään sokerin kanssa
13. Letut käryävät, kiitos sokerin ja voin, joten tuuleta hyvin
14. Koska käryytät, naapurit tietävät tekeväsi lettuja ja ovat kateellisia
15. Letut ovat hyviä, tee niitä siis vähintään kerran puoleen vuoteen!

Omat parhaat lettumuistot liittyy molempiin mummoloihin ja itse en olekaan ainakaan 2 vuoteen lettuja paistanut, kun mummot tekee parhaat letut. Niitä saa myös erittäin harvoin, joten lettuihin liittyy aina suuria tunteita. Mie haluan kanssa lettupannun, kun se alkuperäinen on vanhemmillani ja tuo pieni lettupannu on liian hidas ja pieni... Kuka jaksaa paistaa siinä jotain muuta kuin kananmunia?