Lasagne on hyvää ruokaa, jota tulee tehtyä jostain kumman syystä aivan liian harvoin. Edellisestäkin kerrasta on vaikka kuinka kauan aikaa, joten onneksi eilen kaveri kertoi käyneensä katselemassa blogistani lasagneohjeita. Siitä sain idean tehdä lasagnea. Yllättävän yleinen harhaluulo on se, että lasagnen valmistaminen olisi jotenkin vaikeaa tai työlästä. Ei se sen työläämpää ole, kuin makaroonilaatikon tai jauhelihakastikkeen tekeminen. Varsinkaan tässä miun tyylissäni tehdä lasagne yhden kastikkeen taktiikalla, jolloin säästää tiskissä ja työvaiheissa. Suosittelen!

250 g naudan paistijauhelihaa
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
jauhelihamaustetta
chilijauhetta
mustapippuria
½ dl sweet chili saucea
1 rkl soijakastiketta
700 g paseerattua tomaattia + tilkka vettä purkkien huuhteluun
4 rkl (ruoko)sokeria
200 g ruohosipulituorejuustoa
2 dl ruokakermaa + tilkka vettä purkin huuhteluun
250 g emmental-raastetta
100 g edam-raastetta
lasagnelevyjä (n. 250 g)
kirsikkatomaatteja

Ruskista jauheliha omassa rasvassaan ja lisää pannulle kuullottumaan hienonnetut sipulit. Kun sipulit ovat saaneet väriä, lisää pannulle myös hienonnettu valkosipuli. Mausta reilusti jauhelihamausteella, chilillä, pippurilla ja soijalla. Lisää paseeratut tomaatit ja huuhtele purkit tilkalla vettä. Maista ja mausta sokerilla liika tomaattien kitkeryys pois, ainakin tämä soossi vaati kohtuullisen paljon pyöristämistä - lopputuloksesta ei kuitenkaan tule makea, vaan tasapainoinen. Anna porista puolisen tuntia miedolla lämmöllä. Lisää pannulle tuorejuusto ja anna sen sulaa, kun juusto on sulanut, lisää kerma ja purkin huuhdevesi, maista kastiketta ja mausta tarvittaessa lisää. Kaada pari kauhallista kastiketta uunivuokaan (miulla Hackmannin neliö) ja lado lasagnelevykerros päälle. Jatka samoin, ripottele n. keskelle lasagnea puolet emmental-raasteesta. Jätä päällimmäiseksi kerrokseksi kastiketta. Ripottele pinnalle loput emmentalista ja lisäksi hieman edamia, koristeeksi voi laittaa puolitettuja kirsikkatomaatteja. Paista 200-asteisessa uunissa, kunnes levyt ovat kypsyneet (lisää tarvittaessa vuokaan esim. maitoa, kermaa tai vettä, jos näyttää kuivuvan) ja pinta on saanut kauniin värin. Anna ruoan vetäytyä hetki vuoassaan ennen tarjoilua. 

Niin hyvää! Oli kyllä ihan nappisuoritus, jolla sai myös kätevästi tyhjennettyä kaappeja ja pakastinta. Tästä ruoasta saisi vielä nopeamman, jos jättäisi kastikkeen keittelyvaiheen pienemmälle. Mie vaan tykkään tehdä kastiketta pidempään ja nauttia siitä kokkailuajasta :) Kannattaa huomioida, että kastikkeen tulee olla löysempää ja sitä tulee olla suhteessa enemmän, kuin pastakastiketta keitellessä. Nestettä tarvitaan paljon, että lasagnelevyt kypsyvät eivätkä jää koviksi. Sokeria kannattaa laittaa säilyketomaattien joukkoon, jos ne ovat kitkeriä - yleensä ovat. Sen sijaan tuoreet tomaatit ovat sen verran makeita, etteivät ne vaadi sokerilisää. Mutta tämäkin on makuasia, joten kannattaa maistella ja tehdä siten, kuten makuaisti ja fiilis sanoo. Ja tulipa taas todistettua, että lasagne on yksi niitä ruokia, josta on vaikea saada kaunista annoskuvaa - ainakin miun. Ei oikein onnistunut taaskaan :)