Kävin torstaina Kuopion asuntomessuilla isommalla porukalla ja samaan yhteyteen meille oli varattu viinitilaristeily Alahovin viinitilalle. Risteily Kuopion satamasta vanhalla Ukko-sisävesilaivalla kesti 30 minuuttia tilalle ja heti rannan jälkeen reitin varrella viiniravintolaan oli paljon erilaisia eläimiä tarhoissaan, mm. strutseja, riikinkukkoja, alpakoita, lampaita, fasaaneja jne :) Vanhassa navetassa oli sitten tehdas, myymälä ja ravintola, piharakennuksessa taidekauppaa jne. Todella kaunista!

Tastingissa oli tilan Hilikunkuiva Valkoinen (12%), Karpalolikööri (20%) ja Musta likööri (20%).

Mukava kun meille viiniallergisillekin löytyy kotimaisia vaihtoehtoja rypäleviinien tilalle :) Harmi, ettei lainsäädännön ja Alkon monopolin mukaan tilat saa myydä suoraan liköörejä ja vahvoja viinejä ulos. Olisin nimittäin mielelläni ostanut noita liköörejä kotiinkin! Pidin eniten tastingissa tuosta Mustasta likööristä, sitä makua oli leikattu hienoisesti mansikalla ja mie pidän mansikasta... :)

Tastingin jälkeen siirryimme tutustumaan tehdastiloihin ja kuulimme viinin valmistusprosessista tilan isännältä. Kuvassa 3000 litran vetoisia "pyttyjä". Ainiin, tila tuottaa vuodessa n. 10 000 - 15 000 litraa valmista juomaa. Tuossa oikeassa reunassa näkyvässä sinisessä pänikässä on pakastettua marjamehua, josta viiniä aletaan valmistaa.

Vihdoin pääsimme myös viinimyymälän puolelle. Mie ostin itselleni Mansikkalimpparin ja Makkeen Mansikka marjaviinin. Siellä oli myynnissä kaikkia tilan viinejä, kuivaa omenasiideriä, erilaisia marjamehuja, tyhjiä pulloja omaa viiniharrastusta varten ja sitten Mansikkaskumppista, jonka kyllä jätin tällä kertaa ostamatta. Ei ollut tuotteet kalliita ja miljöö oli todella kaunis, joten jos joskus Kuopion suunnalla pyörii, kannattaa tuonne ehdottomasti risteillä (pääsee sinne Joensuu-Kuopio tieltäkin kääntymään).


Mukavan vierailun päätteeksi risteilimme Princess Annella takaisin Kuopion satamaan ja huristelimme bussilla takaisin Joensuuhun. Tuolla korkealla mäellä näkyy kuuluisa hyppyrimäki ja Puijontorni. Kiva kesäreissu! :)