965001.jpg

Karjalanpiirakat - vaihe vaiheelta - n. 20 kappaletta.

Tein sunnuntain kunniaksi piirakoita ja kutsuin mummin, vanhemmat ja pikkuveljen lämpimäisille.
Olen ensimmäisen kerran yli 10 vuotta sitten tehnyt piirakoita Joensuun torilla Marttojen piirakkapajassa, vajaa 10 vuotta sitten pikkuveljen kanssa ja nyt kolmatta kertaa elämässäni.

Muutama ensimmäinen kakkara meni huonosti, enkä omista oikeanlaista pulikkaa, vaan kaulimen. Kannattaa leikata ylimääräistä taikinaa pois...
Vain tekemällä oppii rypyttämään nättejä piirakoita ja ainakin mulla on vielä paljon tekemistä, niin ajelemisessa kuin rypytyksessä.
Ohje on mummolta saatu ja Ilomantsista peräisin.

Ja ainoat oikeat kunnon karjalanpiirakathan saa vain Pohjois-Karjalasta ja mahdollisimman läheltä itärajaa, eli Joensuu ja Ilomantsi ovat tähän parhaita. Mitä etelämmäksi mennään, sitä erilaisempia (paksumpia, vehnäisiä) piirakat ovat. Säälittää kaikki helsinkiläiset, joilla ei ole hajuakaan siitä, millaisia piirakat oikeasti ovat. Paitsi onneksi nykyisin joku pikkuleipomo täältä vie piirakoita jonnekin Helsinkiin (kauppahalliin ilmeisesti) myyntiin, mutta Fazerin mössöpiirakoiden varassa ne taitaa siellä silti olla.
Eli tehkääpä itse piirakoita ja huomatkaa ero!

Toimivat muuten aina, tilanteessa kuin tilanteessa, nam!

Riisipuuro

3 dl puuroriisiä
4 dl vettä
1 l maitoa (kulutusmaitoa, punainen purkki)
suolaa

Huuhdo riisit siivilässä ja lisää kiehuvaan veteen. Anna veden imeytyä riisiin ja lisää maito. Anna hautua hiljaisella lämmöllä puuroksi välillä sekoitellen, aikaa menee n. 40-60 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ja mausta suolalla, puuro saa olla vahvasuolainen tai muuten piirakoista tulee mauttomia.

Kuoritaikina

2 dl kylmää vettä
2 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

Sekoita kaikki taikinan aineet ja lisää öljyä sen verran, että saat helposti käsiteltävää taikinaa.

964892.jpg

Vaivaa taikinasta pötkö ja jaa se 20 osaan. Pyöritä paloista pallot ja laita vähän jauhoja väliin. Taputtele pallo littanaksi ja kauli "piiroopulikalla" ohueksi pyöreäksi kakkaraksi. Jauhoja pitää ja kannattaa käyttää paljon, muuten ei onnistu. Jos et täytä heti samantien pohjia, laita niiden väliin leivinpaperisuikaleet ja lautaselle, lautanen muovipusiiin, niin eivät kuiva.
Itse leikkasin terävällä pienellä veitsellä ylimääräiset reunat pois...

964911.jpg

Levitä riisipuuroa veitsen avulla tasaisesti piirakkapohjan päälle, jätä reunoilta vapaata joka puolelta n. 1-1½ cm. Lopuksi voit kaulita vielä leikatuista reunoista piirakkapohjia ja täyttää, puuron pitäisi riittää n. 25 piirakkaan kuitenkin.

964938.jpg

Käännä taikinan reunat puuron päälle.

964942.jpg

Aloita piirakan rypyttäminen keskeltä ja etene ylös. Muotoile kevyesti sormilla piirakka muotoonsa ja pääty taittuu nätisti oikein tehtynä tiiviiksi, eikä puuroa pursuile yli.

964963.jpg

Käännä piirakka ympäri ja rypytä toinenkin puoli loppuun.

964971.jpg

Laita piirakat tiiviisti pellille, sillä ne eivät kohoa tai tursuile uunissa.
Paista 275-300 asteessa niin, että puuro saa muutaman tumman pilkun ja taikina on muuttunut rapsakaksi.

965012.jpg

Sulata pienessä kattilassa 50 g Oivariinia ja lisää ½ dl vettä. Nosta nopeasti kattilaan piirakka kerrallaan ottamaan seosta ja nosta keoksi lautaselle. Peittele huolella muovipussilla tms ja kääri päälle pyyheliina tai leivinliina ja anna voin hauduttaa piirakoita hetki.
Tarjoile munavoin kera.

965022.jpg

Munavoi

6 keitettyä kananmunaa
1 prk raejuustoa
pieni nokare oivariinia
suolaa

Keitä kananmunat ja kuori ne. Käytä munaleikkuria ja viipaloi munat ristokko-kuvioiseksi. Laita kulhoon ja anna jäähtyä. Lisää hieman voita ja purkillinen raejuustoa, mausta suolalla. Anna maustua jääkaapissa ja koristele persiljalla. Tarjoa karjalanpiirakoiden kanssa.