Olin viime maanantaina Marttojen kokkauskurssilla, jonka teemana oli salaatit ja lämpimät kasvislisäkkeet. Kurssille osallistui lisäkseni 5 muuta innokasta kokkailijaa ja ohjaajana toimi Pohjois-Karjalan Marttojen kotitalousneuvoja Jaana Korhonen. Enemmänkin kurssilaisia olisi tilaan mahtunut, mutta ilta oli oikein hauska ja opettavainen, joka huipentui maittavaan salaatti-illalliseen (oma annokseni salaatteja yllä). Kyllä, salaatilla todellakin lähtee nälkä! Joensuussa Marttojen opetuskeittiössä kokkaillaan tänä syksynä vielä ma 31.10. klo 17.30 Hyvää ja edullista kotiruokaa ja ma 28.11. klo 17.30 Martan joulumakkaroita, jouluksi karjalanpiirakoita paistellaan 12.12 ja tämäkin kurssi alkaa klo 17.30. Kursseille pitää ilmoittautua ottamalla yhteyttä Marttapiiriin. Kurssit ovat kaiken lisäksi todella edullisia (sisältää hyvän opetuksen, kurssimateriaalin ja raaka-aineet), ne maksavat Martoille vain 15 euroa ja muille 18 euroa. Itse liityin 1,5 vuotta sitten Kaikenmaailman Marttoihin, joka toimii Joensuussa ja siihen kuuluu nuorempia naisia ja miehiä. Mukava harrastus tämä marttailu, ihan ehdottomasti! Niin ja mie olen ilmoittautunut jo kotiruokakurssille sekä makkarakurssille, tulkaahan muutkin kokkailemaan osaavan opettajan ja innostuneen porukan kanssa, että saadaan kurssit täyteen! :)


Vihersmoothie

1 ruukku lehtisalaattia
½ parsakaali
½ kurkku
7 dl omenamehua
2 banaania
1 prk raejuustoa

Revi huuhdeltu salaatti blenderin kannuun ja lisää joukkoon paloiteltua parsakaalia, kurkkua ja suurin osa mehusta. Aja tasaiseksi seokseksi, lisää banaanit ja loput mehusta. Aja vielä sileäksi. Jäähdytä juoma jääkaapissa ennen tarjoilua tai käytä jääkaappikylmiä aineksia. Jaa juoma laseihin (7 pientä lasillista) s ja ripottele pinnalle raejuustoa juuri ennen tarjoilua.

Ihanan vihreä ja kaunis juoma, joka maistui hyvälle. Juomassa hallitsevin maku oli banaani, mutta salaatinkin sieltä juuri ja juuri erotti, parsakaali häivähtää hieman ja näkyy lähinnä värissä ja rakenteessa. Raejuusto oli hauska lisä, mutta toimii ilman sitäkin mainiosti. Nyt kun on päässyt maistamaan oikeaa vihersmoothieta, on kynnys matalampi kokeilla kotonakin salaattia ja parsakaalia juomissa. Jos haluaa superkylmää juomaa, voi joukkoon lisätä muutaman jääpalan. Tämän miun tekemän juoman nautimme ihan ensimmäisenä, sitten siirryimme herkuttelemaan perinteisempään malliin tehtyjä salaatteja.


Lime-marinoitua punajuurta ja mozzarellaa

4-6 tuoretta punajuurta
2 mozzarellapalloa tai muuta mieleistä juustoa
1 ruukku basilikaa

3/4 dl limemehua
½ dl rypsiöljyä
½ dl vettä

Pese ja keitä punajuuret, jäähdytä punajuuret keitinliemessään. Kuori ja leikkaa punajuuret ohuiksi siivuiksi. Laita sikkaivut kattilaan tai muuhun värjäytymättömään astiaan. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja sekoita punajuuriviipaleiden joukkoon. Anna marinoitua vähintään tunnin ajan jääkaapisa. Asettele marinoidut siivut nätisti annoksiksi lautaselle tai isolle tarjoiluvadille, revi tai leikkaa mozzarella punajuurten päälle ja nypi pinnalle vielä basilikan lehtiä. Basilikan voi myös suikaloida tai repiä pienemmiksi paloiksi. Älä sekoita salaattia, ettei juusto värjäydy punajuuren ansiosta pinnasta.

Punajuurissa oli ihana limenmaku, se ei kuitenkaan peittänyt punajuuren omaa makua liiaksi. Mozzarella on todella mieto juusto, joten sen voisi vaihtaa vaikkapa chevreen tai fetaan, tai miksei vaikka aurajuustoon. Ja tuore basilika, ah se on niin hyvää! Tämä oli toinen miun tekemäni ruokalaji, loput ovat sitten muiden kurssilaisten tekemiä taidonnäytteitä :)


Halloumisalaatti

1 punasipuli
1 ruukku rapeaa salaattia
tuoretta oreganoa
3 tomaattia
½ kurkku
pala hunajamelonia
1 dl oliiveja
1 pkt halloumijuustoa
voita
mustapippuria

2 rkl oliiviöljyä
1 rkl vettä
1 rkl balsamicoa tai viinietikkaa
½ rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria

Leikkaa sipuli ohuiksi siivuiksi. Revi salaatti laakealle vadille ja kuutioi päälle tomaatti, kurkku ja hunajameloni. Ripottele oliivit ja sipulisiivut päälle. Asettele oregano salaatin päälle. Viipaloi halloumijuusto ja kuivaa siivut paperilla. Paista siivut kuumalla pannulla voissa kauniin kullanruskeiksi. Laita juustosiivut salaatin päälle ja jauha päälle mustapippuria. Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään ja lusikoi salaatille. Koristele oreganolla. Tarjoile välittömästi juuston lisäämisen jälkeen, sillä halloumi muuttuu jäähtyessään kumimaiseksi ja sitkeäksi. 

Halloumia ei ollutkaan tullut syötyä ikuisuuteen, joten suolainen juusto yhdistettynä raikkaaseen salaattiin oli enemmän kuin hyvää. Salaatinkastike oli maukas, itse tuohon annokseen melkein voisin tuplata kastikkeen määrän. Jos halloumisalaattia haluaa tehdä isolle joukolle ja tarjota esim. buffetissa, eikä heti, niin juuston voi kuutioida pieneksi ja laittaa salaattiin paistamattomana.


Couscous-salaatti

3 dl couscousia
1 sitruunan mehu
200 g leipäjuustoa (fetaa tai jotain muuta mieluista)
½ kurkku
1 rs kirsikkatomaatteja
200 g tuoreita herkkusieniä
1 ruukku rucolaa
oliiveja
50 g pinjansiemeniä

1 sitruunan mehu
suolaa
sokeria

Kypsennä couscous suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan (kyseinen kurssilla ollut pakkaus taisi kehottaa käyttämään voita, kun couscous on turvonnut). Mausta kypsä couscous sitruunanmehulla. Leikkaa juusto ja kurkku kuutioiksi, halkaise tomaatit ja paloittele herkkusienet. Leikkaa rucola karkeaksi rouheeksi, sekoita jäähtynyt couscous ja muut ainekset keskenään. Ripottele pinnalle pannulla paahdetut pinjansiemenet. Mausta sitruunamehu ripauksilla suolaa ja pippuria. Kaada kastike salaatin päälle ja tarjoile.

Todella ihanan makuinen salaatti, couscous oli tosi hyvin maustettua joskin ehkä makuuni himppasen liian kuivaa. Sitruuna ei maistu liikaa, sitä voi siis laittaa todellakin tuon verran. Leipäjuusto sopi hyvin ruokaan, kivaa vaihtelua fetalle, jota tulee itse aina laitettua couscousin joukkoon. Jos tästä haluaisi lihansyöjäversion, voisi leipäjuuston kaveriksi laittaa fetaa. Mozzarella-prosciutto toimisi kanssa ja fetan kanssa vaikka broileri. Pitää ihan ehdottomasti kokeilla voitakin laittaa, yleensä maustan sipulifondilla ja fetapurkin öljyllä.


Kalkkuna-pastasalaaatti

3 dl pientä kuviopastaa
vettä
suolaa

marinadi
3/4 dl rypsiöljyä
1/4 dl punaviinietikkaa (kurssilla laitettiin vissiin balsamicoa, sekin toimii)
2 tl sinappia
2 tl sokeria
½ tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1-2 valkosipulinkynttä raastettuna

marinoitu sipuli
1 punasipuli
1½ dl vettä
2 tl punaviinietikkaa
2 tl sokeria

150 g kalkkunaleikkelettä (tai kinkkuleikkelettä, broileria, lohta)
2 kevätsipulia
½ dl tillisilppua
200 g maissia
2 dl herneitä
lehtisalaattia
herneenversoja
sitruunalohkoja

Keitä pasta, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta huolellisesti. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada pastan joukkoon. Anna pastan maustua jääkaapissa tunnin ajan. Kiehauta sipuliviipaleet etikalla, sokerilla ja suolalla maustetussa vedessä, siivilöi ylimääräinen vesi pois sipuleista. Hienonna kevätsipulit ja kalkkunaleikkele, tilli ja sekoita valutetut ja huuhdellut säilykkeet/pakasteet pastan joukkoon. Anna maustua jääkaapissa tunti ennen  tarjoilua. Levitä tarjoiluvadille salaatinlehtiä ja kumoa jääkaapissa maustunut salaatti päälle. Koristele herneenversoilla ja sitruunalohkoilla.

Marinadi oli tosi mahtavan makuinen, lopputulos oli yksi parhaista pastasalaateista ikinä. Eikä tässä ollut majoneesia, joka on aika yleistä pastasalaateissa - pisteet siitä! Salaatti maistui vienosti valkosipulille, tarvittaessa sitä voisi laittaa kynnen tai kaksi enemmänkin. Kalkkunaleikkelettä ei tule koskaan leivälle ostettua, mutta voisin sitä jatkossa ostaa, vaihtelu virkistää. Maissit kannattaa huuhdella ennen salaattiin lisäämistä, ettei ne maistu ihan säilykkeelle. Punasipulin voi laittaa salaattiin hienonnettunakin, mutta kurssilla testattiin toisen salaatin marinoitua sipulia, joka olikin tosi hyvää. Maku muuttui miedommaksi ja väri kauniin vaaleanpunaiseksi.


Lämmin feta-juureslisäke

500 g isoja pakastejuureskuutioita
2 rkl öljyä
1/4 dl siirappia
½ tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 tl basilikaa
100 g fetajuustokuutioita

Kuumenna öljy kattilassa ja pyöräytä juureskuutiot öljyssä. Valuta siirappi päälle, mausta ja sekoita. Kaada juurekset uunivuokaan ja kypsennä 200-asteisessa noin 20 minuuttia. Sekoita kerran kypsennyksen aikana. Lisää fetakuutiot juuresten päälle kypsennyksen loppuvaiheessa.

Hyvää ja perinteistä, nopea ja helppo valmistaa. Siirappi tuo kivaa makeutta ja feta suolaisuutta, kokonaisuutena tosi hyvä. Siirapin voi korvata hunajalla halutessaan. Pitää tehdä ihan selkeästi joskus itsekin. Pakastejuuresten kohdalla voi käyttää tietysti tuoreitakin, katsoo vaan vaikka hieman pidemmät kypsennysajat niin uunissa kuin kattilassakin.


Kreikkalaiset sämpylät

4 dl maitoa (vettä)
3/4 pkt hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
2 tl oreganoa
7 dl vehnäjauhoja
½ dl (oliivi)öljyä

4 keitettyä kovaa kananmunaa
1 dl oliiveja
1 dl persiljaa
1 sipuli
1 pkt fetajuustoa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri ja oregano. Sekoita jauhot joukkoon, lisää lopuksi öljy. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Kauli taikina kahdeksi 30x45cm kokoseksi levyksi. Viipaloi munat, leikkaa oliivit ohuiksi renkaiksi tai rouheeksi, hienonna sipuli hienoksi ja silppua persilja. Levitä levyille kananmunat, oliivit, sipulit, persillja ja murustettu feta. Rullaa kuten kääretorttu ja leikkaa kumpikin tanko 8 osaan. Älä käännä leikattua pintaa ylös, vaan anna täytteen näkyä sivuilla. Tee veitsellä pienet viillot pintaan, että täytettä näkyy hieman. Kohota ja paista 225-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kauniin kullanruskeita. Tarjoa keiton tai salaatin kaverina.

Erikoisia, mutta maukkaita sämpylöitä. Aika tuhteja myös, joten hyvä lisä kevyen ruoan kaveriksi. Täyte näkyi sivuilta hauskasti. Voisihan nämä toki paistaa myös muffinsivuoassa tai miksei kyljelleenkin käännettynä. Kannattaa kokeilla, jos haluaa vaihtelua sämpylöihinsä.


Näin kauniilta näytti sämpylälevy ennen rullaamista :) Kiitos mielenkiintoisesta kurssista sisällön suunnitelleelle Jaanalle ja muille kurssilaisille! Suosittelen lämpimästi kaikille osallistumista Marttojen kursseille ja muuhunkin toimintaan. Oma marttailuni on keskittynyt näihin kokkauskursseihin, mutta haaveissa siintää oppia vielä joskus neulomaan ja tekemään käsitöitä! :)
 
Ohjeet on Marttojen tuottamasta Syötävän hyviä salaatteja & lämpimiä kasvislisäkkeitä -vihkosesta ja kurssilla jaetuista monisteista.