Olin lauantaina syystapahtumassa ja ostin sieltä elämäni ensimmäisen kurpitsan. Kurpitsa oli pieni kooltaan, joten tein siitä vain pienen keiton (ohje tulossa). Kurpitsaa käsitellessäni tajusin, että siemenet pitää ottaa talteen ja tehdä niistä natusia keiton tai salaatin joukkoon. En tiedä kuinka nämä pitäisi valmistaa, mutta ainakin tällä miun tyylilläni näistä tuli mukavan rapsakoita ja paahteisia, sekä oikein maukkaita. Oikeastaan parempia kuin mitkään sipsit tai vastaavat.

1 kurpitsan siemenet
suolaa

Lohko kurpitsa pienemmiksi paloiksi ja nouki isot, helposti irtoavat siemenet siivilään. Vältä kurpitsan sisuksen joutumista mukaan. Huuhtele siemenet huolellisesti, ravistele mahdollisimman kuivaksi ja levitä ne uunipellille. Kuivata siemeniä 75-asteisessa uunissa, kunnes siemenet tuntuvat kuivilta ja rapsakoilta. Nosta lämpötila 150-asteeseen ja anna siementen paahtua vielä muutama minuutti, kunnes ne saavat hieman väriä ja alkavat tuoksua ihanan pähkinäiselle. Ota pelti uunista ja rouhi heti päälle hieman suolaa. Käytä vaikka keiton tai salaatin koristeluun.

Tosi hyviä! Onnistui hyvin uunissa paahtaminen, vaikka ensin mietin hellaa ja paistinpannua. Siemenet kerkesivät kuivua hyvin sillä välin, kun keittelin soppaa. Suola ei tarttunut ihan niin hyvin pintaan kuin ajattelin, mutta voisihan pestyihin siemeniin laittaa tilkan öljyä ja suolaa (ja halutessaan muita mieluisia mausteita, kuten vaikka chiliä tai pippuria) ja paahtaa siemenet maustettuina. Toisaalta pelkkä kuivaus ja suolaus antaa niille enemmän käyttömahdollisuutta, eli siemeniä voisi käyttää myös vaikka sämpylätaikinaan tai illanvietossa naposteltavaksi.

 

Tässä ostamani kurpitsa halkaistuna. Etualalla olevassa lohkossa näkyy isoja siemeniä, jotka melkein tippuvat itsestään irti. Semmoiset maltoon kiinni jääneet läpikuultavat siemenet voi unohtaa käyttävänsä.