1922420.jpg

Tein elämäni ensimmäisen kerran kaalilaatikkoa ja ilmeisesti ekaa kertaa kaaliruokaa yleensäkin.
Tutkailin netistä erilaisia ohjeita, soitin äidille ja äiti selasi vielä vanhoja keittokirjoja, joten tämä on tehty täysin omasta päästä, jotain suuntaviivaa määrien suhteen ottaen.
Meinas jo paniikki iskeä, kun osa ohjeista käski keittämään kaalin, paistamaan sen tai tekemään molempia, sitten monessa oli munamaitoa ja osassa ei mitään ja plaah.
Kun mie kuitenkin teen yleensä ruokaa silleen, että se on yksinkertaista,
eikä sotke koko keittiötä ja kaikkia valmistusastioita.

Tästä oli kyllä äärimmäisen vaikeata saada kunnon kuvaa (ei mikään nätti ruoka)
ja kameran akkukin loppui kesken kuvailusession.
Mutta en ois koskaan uskonut, että tämä ruoka voi olla näin hyvää!

Annos ei todellakaan ole sinkkuannos, vaan laitoin tästä yli puolet perheelle menemään ja mulle jäi silti vielä iso annos huomiseksi sekä pakastimeen...

1½ kg kaalikerä
öljyä
400 g naudan paistijauhelihaa
2 isoa sipulia
jauhelihamaustetta
mustapippuria
1½ dl puuroriisiä
vettä
lihaliemikuutio
vasikkafondia
soijakastiketta
4 dl 5% ruokakermaa
siirappia
oivariinia nokareina

Leikkaa kaalista kanta ja koverra kovaa keskustaa pois. Leikkaa kaali suikaleiksi tai kuutioiksi. Kuullota kaalia pienessä öljytilkassa muutamassa erässä ja siirrä sivuun odottamaan.
Ruskista jauheliha omassa rasvassaan ja lisää joukkoon kuullottumaan pilkottu sipuli. Mausta reilusti jauhelihamausteella ja mustapippurilla. Jätä sivuun odottamaan.
Keitä riisi kypsäksi lihaliemellä maustetussa vedessä.
Yhdistä isossa laakeassa uunivuoassa (mulla iso Hackmannin lasagnevuoka, suorakaide) kaalisilppu, jauhelihaseos ja riisi. Tarkista maku, lisää tarvittaessa soijaa ja fondia. Kaada vuokaan ruokakermat, huuhtele purkit tilkalla vettä ja sekoita kaikki täysin sekaisin. Tarkista maku. Lisää pinnalle hieman siirappia ohuena nauhana tasaisesti ja muutama pieni nokare voita.

Paista 175-200 asteisessa uunissa pari tuntia. Lisää tarvittaessa nestettä paiston aikana. Laita päälle tarvittaessa foliota, ettei ruoka ruskistu liikaa.
Lisukkeeksi käy puolukkahillo tai mustaherukkasurvos sokerilla maustettuna, kuten miulla.

Mainiota perinteistä kotiruokaa, jonka maku oli kohdallaan. Tätä voisi joskus toistekin tehdä, mutta seuraava kaaliruoka tekolistallani on kyllä silti kääryleet :) Riisiä saa miun mielestä olla tässä ruoassa melko reilusti ja siirappia olisi voinut laittaa ehkä hiukan enemmän, vaikka hyvää oli näinkin. Onpahan saanut jotain tuntumaan kaaliruokien tekoon. Tästä on hyvä jatkaa kokeiluja kaalien ihmeellisessä maailmassa.