Sinappia tuli keiteltyä tänäkin jouluna kinkun kaveriksi ja lahjoiksi. Eikä sinapin tekeminen vie paljoa aikaakaan, suunnilleen puolessa tunnissa oli koko operaatio ohi. Tällä kertaa en edes tiedä, mistä idea syntyi, mutta ajattelin korvata sinappini perusohjeen (konjakkisinappi) mehun kahvilla ja alkoholin viskillä, jolloin lopputuloksena on tietenkin mukaelma herkullisesta Irish coffee -drinkistä, kun sinapista löytyy kermaakin. Omatekoinen sinappi, jossa on kananmunia ja kermaa, säilyy hyvänä jääkaapissa pari kolme kuukautta varsinkin kun purkit kuumentaa kiehuvassa vedessä ennen säilöntää. Sinappia tuli pari Jam it -hillopurkkia, yksi dijon-purkki, pieni hillopurkki ja suolakurkkupurkki. Puolikas määrä ohjeesta riittää mainiosti, ellei aio lahjoa useampaa ruokakuntaa tai elätä itseään sinapilla.

2 dl sinappijauhetta
2 dl sokeria
1½ dl tummaa siirappia
2 tl perunajauhoja
2 dl kuohukermaa
4 kananmunaa
½ dl vahvaa kahvia (3 kkp vettä, 7 mittaa kahvinporoja)
2 tl omenaviinietikkaa
1 dl viskiä (käytin johnnie walker red labelin loput)
(tarvittaessa pikakahvijauhetta, itse lisäsin n. 2 tl)

Sekoita kuivat aineet pinnoitetussa kattilassa ja lisää joukkoon loput ainekset viskiä lukuunottamatta. Kuumanna seosta koko ajan vispilällä hämmentäen ja anna kiehahtaa, älä keitä. Seos sakenee kiehahtaessaan. Maista sinappia ja lisää viski sekä tarvittaessa lisää kahvinmakua pikakahvijauheella. Anna sinapin jäähtyä hieman (purkkien keittämisen ajan). Kuumenna kattilallinen vettä ja upota säilöntäpurkit ja niiden kannet kiehuvaan veteen hetkeksi. Käytä nosteluun pihtejä, varo kuumia purkkeja ja vettä. Purkita sinappi esim. kannusta kaatamalla ja sulje purkit huolellisesti. Anna maustua pari päivää jääkaapissa ennen tarjoilua.

Tosi hyvää! Sopivan makeaa, mutta pieni potku löytyy ja aromia on kivasti. Kahvi maistui jo päivän kuluttua sinapin keittämisestä tosi vahvasti verrattuna siihen, mitä keittovaiheessa. Viskimäärä tuntuu suurelta, mutta sitä ei ole liikaa eikä se hallitse makua liikaa, ainakin miun mielestä maku oli tosi tasapainoinen. Lopputulos kieltämättä muistuttaa Irish coffeeta! Koostumus on hieman venyvä ja löysähkö verrattuna kaupan sinappeihin, mutta ei valuva tms.  Mie olen käyttänyt omatekoisia sinappeja mm. kinkun ja makkaran kaverina, kinkun kuorruttamiseen, kastikkeisiin sekä patoihin. En ole huomannut että käyttäytyisi eri tavalla kuin kaupan sinapit. Säilyvyyskin on hyvä, kun huolehtii ettei sinappia sorki likaisilla välineillä tai sinne mene ruoanmuruja ja kuumentaa purkit huolella ennen säilöntää. Hassua, että sinappia ei tule keitettyä kuin jouluksi, vaikka se olis niin kätevää ja hyvää muulloinkin!