Kokkailin tänään suolaista piirakkaa, johon käytin kaappien kätköistä löytyneitä aineksia. Käytän usein piiraisiin valmiita pakastetaikinoita, mutta nyt kaapeissa ei ollut minkäänlaisia valmispohjia, joten onneksi sain ystävältäni P:ltä testattavaksi helpon taikinaohjeen - mie en tähän hätään löytänyt omista resepteistä mitään soveltuvaa. Nopeasti sen pohjan itsekin tekee, mutta koostumuksen puolesta valmistaikina vei vielä voiton keittiössäni, taikinakokeilut siis jatkukoon tulevaisuudessa :)

taikina
2 dl grahamjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
½-1 tl suolaa (riippuen täytteistä)
150 g voita tai margariinia
3 rkl kylmää vettä

täyte
170 g suolalihaleikkelettä (oliskohan Huhtahyvän)
½-1 punasipuli
4 tomaattia 
150 g emmental-raastetta
persiljaa

munakermaseos
2½ dl juustokermaa (Valio)
2 kananmunaa
2 kananmunan keltuaista 
mustapippuria
ripaus suolaa

Sekoita kuivat aineet kulhossa ja nypi joukkoon hetken aikaa huoneenlämmössä ollut kuutioitu voi. Kun seos on murumaista, lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina korppujauhotettuun piirasvuokaan. 
Kuutioi leikkele ja tomaatit, joista on poistettu siemenet, hienonna sipuli ja persilja. Levitä taikinan päälle leikkelekuutiot, sipulihakkelus, tomaattikuutiot ja persilja sekä emmental-raaste. Sekoita kananmunien ja keltuaisten rakenne rikki, lisää joukkoon juustokerma ja mausta. Kaada seos vuokaan. Paista 200 asteessa, kunnes piiras on hyytynyt ja pinta on kauniin ruskea. Peitä tarvittaessa foliolla, ettei pinta tai reunat ruskistu liikaa.

Tosi hyvää, piiras ei ole mitään tapposuolaista, vaikka leikkeleen nimi siltä voi kuulostaakin. Naudan sisäpaistista tehty suolaliha on maukasta, ostin sitä pitkästä aikaa Prismasta joulun alla. Kannattaa ehdottomasti maistaa, jos eteen sattuu! Täyte on ihanan tymäkkää ja piiraan annattaa jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista, niin saa nättejä paloja ja nesteet sekä maut ovat vähän tasaantuneet. Kannattaa käyttää runsaasti kananmunia ja keltuaisia!
Taikinaan voi laittaa mitä tahansa jauhoja, mie käytin grahamia ja vehnäjauhoja. En sitten tiedä, teinkö jossain väärin, mutta koostumus paistetussa piirakkapohjassa oli aika mureneva, joskin hyvänmakuinen. Paistoinkohan liian kauan vai lisäsinkö liikaa vettä, vaivasinko liikaa vai mitä tein...? Kesken kokkailun tuli kutsu vanhempien luokse, joten pakkasin piirastarpeet mukaan ja paistoin kasailun jälkeen piiraan kotikotona. Sitten se syötiinkin porukalla melkein kokonaan pois. Näytti siis maistuvan muillekin ja hyvin kesti tarpeet pienen matkailunkin, kun kunnolla pakkaa :)


Täytteet piirakkapohjalla, melkoisen punaista :)


Täytteet ja munakermaseos, piiras matkalla uuniin


Valmis!