Kävin sunnuntaina kotikotona ja isä teki jauhelihasta herkkuruokaa, mie sävelsin apuna kasvispuolen. Miksihän aina (eli tosi harvoin lopulta) tulee tehtyä lihapullia, vaikka jauhelihapihvit ovat ihan yhtä hyviä, eikä tarvitse ihan niin kauaa niiden kanssa keittiössä viettää aikaa? Viimeksi tein jauhelihapihvejä itse varmaan pari vuotta sitten, kun tein pihvit hampurilaisiin... Niin ja nyt kun olen selkäni kanssa kipuillessa aikaa vanhemmilla viettänyt, niin miun porkkanankulutus on räjähtänyt käsiin! Kotona tulee tosi harvoin porkkanasta tehtyä ruokaa, kun olen raa'alle porkkanalle allerginen, mutta vanhemmilla porkkanaa on näköjään aina kaapissa :) Nämäkin porkkanat oli kyllä tosi hyviä, ei aina pelkkää keitettyä tai rakuunalla maustettua! Aloitin tänään joululomani, joten toivottavasti päivityksiä kerkeän laittelemaan blogiinkin, onhan tuota kerrottavaa kertynyt :)

800 g nauta-sikajauhelihaa
1 pss sipulikeittoa
1 prk kermaviiliä
suolaa
maustepippuria
(ehkä ripaus korppujauhoja)

Sekoita jauhelihan joukkoon muut ainekset ja taputtele pellille pihveiksi. Keskeltä pihvi saa jäädä hieman paksummaksi, niin pihvi säilyy mehevänä. Paista 175 asteessa kullanruskeiksi, ehkä puolisen tuntia tai hieman yli.

perunoita
rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
provencen yrttimaustetta

Pese perunat huolellisesti ja leikkaa niistä lohkoja. Sekoita isossa kulhossa öljyn sekaan mieleisiä mausteita, lisää perunat joukkoon ja sekoita mausteöljy tasaisesti perunalohkoille. Levitä perunat pellille yhteen kerrokseen. Paista samaan aikaan jauhelihapihvien kanssa.

porkkanoita
öljyä
suolaa
mustapippuria
ruokosokerisiirappia

Kuori porkkanat ja leikkaa puoliksi pitkittäin, paloittele tarvittaessa lyhyemmiksi. Sekoita joukkoon tilkka öljyä, loraus siirappia, suolaa ja pippuria. Laita pellille perunoiden kaveriksi paistumaan.

herkkusienikeittojauhe
maitoa (tai vettä)
kermaa
mustapippuria
ehkä vielä jotain muuta?

Ja koska tämä ruoka olisi ollut muuten liian kuivaa, isä pyöräytti nopeasti kaapista löytyneestä herkkusienikeittopussista pihveille kastikkeen, josta hieman tuunaamalla kermalla ja mausteilla sai ihan kelvollista kostuketta lautaselle. Vaikka eihän tämä millään tapaa voita oikeata sienikastiketta, varsinkaan metsäsienikastiketta, mutta menköönsä tämän kerran! :) 

Kokonaisuutena oikein hyvä sunnuntain ateria, eikä tarvinnut paljoa keittiössä pyöriä. Kaikki tulevat kuin itsestään uunissa, kunhan on hieman ensin sotkenut ja pilkkonut. Pihvit olivat tosi maukkaita ja meheviä, osansa tekee nauta-sika rasvaisuudellaani (mie ostan kotiini aina naudan paistijauhelihaa) ja toisaalta myös pihvien paksuus, ei kerennyt kuivaa uunissa vaikka ruskeaksi paistettiin. Harmi, ettei tajuttu tehdä kastiketta aiemmin, jolloin kastikkeen olisi voinut tehdä pakastimen aarteista eli oikeista metsäsienistä. Myös kermakastike, ruskeakastike, tomaattikastike, kermaviilikastike jne sopisivat näille pihveille. Pikkuveli kuorrutti oman annoksensa lisäksi ketsupilla. Ja meneehän ne pihvit tarvittaessa ilman kastikettakin makunsa puolesta, mutta kuten kaverini tietävät, mie olen kastikeihminen :)