Arkiston aarre Itsenäisyyspäivältä 2009. Pannacotta on suurta jälkkäriherkkuani paahtovanukkaan lisäksi - niitä yleensä ravintolassa tilaan, jos listalta vaan löytyy. Tämän ohjeen nappasin Kotivinkin Jouluherkut-lehdestä kokeiltavaksi. Tässä on hyvä perusohje, jonka mausteita muuttamalla saa erilaisia variaatioita aikaiseksi.

2 liivatelehteä
5 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
1 tl kardemummaa (laitoin kyllä vähän enemmän, lempimausteeni...)
½ dl sokeria

tarjoiluun käytin lakkahilloa, hedelmät ja marjat toimisivat myös

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kaada kerma kattilaan, halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kerman joukkoon (laitoin raaputetun tangonkin mukaan lisämakua tuomaan), lisää sokeri ja kardemumma. Keitä kermaseosta 15 minuuttia miedolla lämmöllä. Ota kattila liedeltä. Purista liivatteista vesi pois ja liuota ne kermaseokseen. Huuhdo 8 silikonista muffinsivuokaa kylmällä vedellä (laita ne metallisen muffinsivuoan koloihin) ja kaada pannacotta tasaisesti vuokiin. Hyydytä pannacottia jääkaapissa vähintään 3 tuntia, mielellään yön yli. Irrota muffinsivuokien reunat varovasti pannacotasta ja kumoa tarjoilulautasille. Koristele mieleisillä lisukkeilla, kuten marjoilla tai hillolla.

Huhhuh että oli hyvää! Pannacotta oli syötävän hyvää jo kattilavaiheessa... Hyytymisaikaa vaati kyllä yön yli, että oli helpompi kumota vuoasta irti. Osa sitten repeilikin, kun ei tarpeeksi varovasti toiminut. Nuo vaniljansiemenet ja kardemummat painuu vuoan pohjalle, eli kumotessa pinta on kauniin pilkukas. Oli ehkä parasta jälkiruokaa, mitä tästä keittiöstä on syntynyt! Koostumus oli juuri niin samettinen, kuin kuvitella saattaa ja maku kardemumman ystävälle juuri passeli muutenkin. Vaniljatangot vaan ovat tosi kalliita! Eikun vaan pannacottaa kokkailemaan... :)