657149.jpg

Keskiviikkona 6.6.2007 Joensuun kokoomuslaiset kaupunginvaltuutetut ja paikallisvaikuttajien ydinryhmä kokoontui Vainoniemen huvilalle käymään läpi mennyttä vuotta, suunnittelemaan tulevaa
ja nauttimaan pöydän antimista.
Minä yhdessä ystäväni S:n kanssa olimme tarjoilujen takana, paitsi rouva U lahjoitti meille tarvikkeita..
Tarjoiltavaa kreikkalaishenkistä ruokaa varasimme 20 henkilölle ja mitoitus oli varsin onnistunut, sillä vähän jäi vain yli :)

****
Vihreä salaatti
Marinoitua fetaa ja oliiveja sekä sipulirenkaita
Kermaviilikastike
Salaattikastike
Sinappinen perunasalaatti
Viininlehtikääryleet
Coctail-lihapullat
Moussaka
Tsatsiki
Patonki
Tuorejuusto

Punaviini
Valkoviini
Vichy
Vesi
Mehu

Kahvi
Wiener nougat-kakku

Metaxa
Mesimarja-lakkalikööri
***

657179.jpg

1 kerä jäävuorisalaattia
5-7 isoa tomaattia
1 kurkku
1 keltainen paprika
1 punainen paprika

1 prk apetina fetaa öljyssä
4 x 200 g patros-fetaa vakuumissa
1 iso prk vihreitä figaro-oliiveja
1 iso prk tummia figaro-oliiveja

2 isoa punasipulia

kermaviiliä + ruohosipulia + suolaa + pippuria
ranskalaista sinaappisalaatinkastiketta

Tee salaatti isoon kulhoon kerroksittain ja sekoita hieman. Kuutioi feta ja sekoita isossa kulhossa öljyfetaan, lisää valutetut ja huuhdotut oliivit. Sekoita huolellisesti ja anna maustua kylmässä muutama tunti, sekoita välillä. Leikkaa sipulista ohuita renkaita ja tarjoile omasta kulhostaan. Lisänä myös lahjoituksena saadut salaattikastikkeet.

657185.jpg

Ravintola Neliapilan tekemä sinaappinen perunasalaatti
sisälsi myös omenaa ja kaprista
Tämän saimme lahjoituksena, kiitos

657193.jpg

5 prk viininlehtikääryleitä
yhdessä purkissa oli 10 käärylettä

Lämmitä uunissa nopeasti ja tarjoile sellaisenaan.

657210.jpg

1,5 kg naudan paistijauhelihaa
3 prk kermaviiliä
3 pss sipulikeittoaineksia

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja pyörittele pieniä lihapullia pellille. Paista yhtä peltiä 200 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia ja jäähdytä. Nämä kannattaa tehdä jo edellisenä iltana ja laittaa jääkaappiin. Ennen tarjoilua lämmitetään nopeasti uunissa ja koristellaan esim. persiljasilpulla.

657246.jpg

4 isoa munakoisoa
1 kesäkurpitsa

3 x 400 g naudan paistijauhelihaa
5 isoa sipulia
5 prk tomaattimurskaa
4 valkosipulinkynttä
herbamarea
pippurisekoitusta
suolaa
oreganoa

400 g sulatejuustoa
6 dl kuohukermaa
ripaus kanelia
1 pss emmental-raastetta

Leikkaa munakoisot ja kesäkurpitsa. Levitä viipaleet leivinpaperille ja ripottele päälle suolaa. Anna itkettyä ja pyyhi talouspaperilla kuivaksi. Paista pannulla nätti ruskea pinta molemmin puolin, käytä voita.
Paista jauhelihat parissa kolmessa erässä sipulien kanssa ja kaada isoon kattilaan. Kaada perään tomaattimurskat ja mausta reilusti. Anna hautua ja tiivistyä.
Kokoa moussaka isoon vuokaan tai 2 normaaliin. Levitä pohjalle tomaattikastiketta ja päälle munakoisoja ja kesäkurpitsaviipaleita. Täytä näin kunnes molemmat vuoat ovat täynnä.
Sulata puolet sulatejuustosta 3 dl:aan kermaa ja mausta pienellä ripauksella kanelia. Kaada toisen vuoan päälle ja tee toiseen vuokaan samalla tavalla. Paista uunissa 200 asteessa vähintään tunti, mieluiten kaksi. Ripottele vähän ennen tarjoilua juustoraaste pinnalle ja anna gratinoitua nopeasti. Anna moussakan levätä hetki ennen tarjoilua.

657272.jpg

1 kg partaäijää eli turkkilaista jogurttia
3 isohkoa kurkkua
2 rkl kreikkalaista tsatsiki-maustetta
5 valkosipulinkynttä
sitruunapippuria
suolaa
2-4 rkl sitruunanmehua

Raasta kurkut ja purista niistä käsien välissä mahd paljon nestettä pois. Laita valumaan kahvinsuodattimiin ja painele ja puristele välillä prosessia nopeuttaaksesi. Kun kurkut ovat mahdollisimman kuivia, sekoita ne jogurtin joukkoon isossa kulhossa. Mausta tsatsikimausteella (sis, mm valkosipulia, tilliä, aromisuolaa) ja murskatulla valkosipulilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sitruunapippuria ja sitruunamehua. Tarkista suola ja anna maustua kylmässä tarjoiluun asti, sekoita kuitenkin pari kertaa välillä. Tarjoa lisänä tuoretta patonkia ja ruohosipulituorejuustoa niille, jotka eivät pidä valkosipulista.

657289.jpg

2 prk vispikermaa
2 prk vaniljatuorejuustoa
2 prk maitorahkaa
1 pss wiener nougat crushia
1 rkl sokeria
1 rkl aitoa vaniljasokeria
tilkka sitruunamehua
3 valmista torttupohjaa
5 passionhedelmää
2 rs ananaskirsikoita

Vispaa kerma vaahdoksi ja lisää rahka ja juusto. Sekoita tasaiseksi ja lisää wiener nougat-murska. Maista ja mausta tarvittaessa sokereilla ja sitruunalla. Anna maustua jääkaapissa tarjoiluun asti ja sekoita välillä sillä suklaarouhe sulaa ja värjää massaa... Ota tarjoiluastioille kakkupohjat (voit myös kostuttaa hieman esim spritellä) ja levitä täytettä kaikille tasaisesti. Kaavi lusikalla passionhedelmän sisus kulhoon ja availe ananaskirsikat hieman näkyviin lehtien takaa. Koristele kakut samanlaisiksi ja tarjoile kahvin kera.


Kaikki tarjoilut olivat oikein onnistuneita ja punaisena lankana tosiaan oli Kreikkalainen ruoka. Alunperin meillä piti olla halva-mansikkakkua, mutta kaupassa ei ollut tuoremansikoita ja halva alkoi epäilyttää meitä, joten sovelsin tuollaisen nopean vaivattoman kakun. Viininlehtikääryleitä jäi vielä purkki tai pari avaamatta, ne ovat aika erikoisen makuisia ja niitä ei kannata varata ihan hirveitä määriä... Lihapullia menee aina ihan hirmuisen paljon ja feta-oliivia tuolla tavalla tarjoiltuna enemmän kuin salaattiin sekoitettuna.
Tälle porukalle oli 6 l punaviiniä, 2 l valkoviiniä, 0,7l metaxaa, 0,35l likööriä, 0,5l konjakkia ja 12 ploa olutta sekä alkoholittomat. Niistä taisi jäädä yli vain valkkaria...
Kiitos S:lle että sain olla apunasi ja opettelemassa tulevaa varten!