Serkkuni pääsi ripille 11.3.2007 ja sitten heidän kotonaan oli kahvit kirkon jälkeen, jonne menimme perheeni kanssa, kun emme kirkkoon esteiden vuoksi päässeet. Emäntinä hääräili kummitätini eli serkkuni äiti ja ilmeisesti osan tarjoiluista oli tehnyt sedän sisko, joka on kotitalousopettaja ammattikoulussa. Ihan mahtavia juttuja oli taas tarjolla!
Heidän luonaan on ilo vierailla, kun pöytä notkuu aina ihania syötäviä ja sieltä saa aina jotain vinkkejä omaan ruoanlaittoonkin. Äiti kysyikin tänään, että enkö ottanut yhtään kuvaa tarjoiluista... No enpä tajunnut. Alla on listattuna mitä saimme nautiskella ja suurpiirteisesti kerrottu kuinka voit toteuttaa näitä kotonasi. Mitähän omissa rippijuhlissani oli tarjolla...?

***
Broileritartaletit
Aurajuustoinen kasvispiiras
Jauhelihakokkoset
Kukkoset

Vadelmarahkakakku
Ässä-keksit

Kahvi
Tuoremehu
Fanta
***

Oma suosikkini oli aurajuustoinen kasvispiiras ja jauhelihakokkoset. Kakku oli sopivan raikasta ja mehevää, ihanaa! Ja koska olin valvonut töiden ansiosta lähes putkeen useita vuorokausia, hyvää kahviakin join varmaan pari pannullista. Suolaiset kannattaa tarjota hieman uunissa lämmitettyinä.

Broileritartalettien täytteenä oli purjoa, paprikaa, broileria ja sitä oli maustettu ainakin curryllä. Päällä oli joku tuorejuusto/kermaviilipohjainen munahyydyke. Pohja oli aika rasvainen, joku perinteinen suolaisten taikina tämäkin. Tai sitten voisi varmaan käyttää voitaikinaakin. Nämä näyttivät siltä, että paisto on tapahtunut muffinsivuoissa. Samanlaisia oli muuten vuosia sitten vanhemman serkun ylioppilasjuhlissa!

Aurajuustoisessa kasvispiiraassa täytteet olivat purjo, paprika ja sipuli. Päällä oli sitten joku kermaviili-muna-aurajuustoseos. Pohja oli ihanan ohut omatekoinen perussuolainen taikina. Kaikki ainekset oli vaan pilkottu sopivan kokoisiksi palasiksi ja ripoteltu pohjalle ja päälle sitten se taikina. Tämä tehdään ihan pellille ja paistetaan normaalisti. Helppoa, hyvää ja nopeata tarjottavaa isollekin porukalle. Omassa keittiössäni kaikki piiraat ovat usein aika paksuja, niin joskus voisin tehdäkin ohuen pohjan ja vähemmän täytettä... Mehevää!

Jauhelihakokkoset oli tehty hiivaleipätaikinaan ja täytteellä tehdään aina heillä pizzan pohjamaku. Jauhelihassa oli mausteena reilusti sipulia ja sopivasti valkosipulia, mustapippuria ja suolaa. Sitten siihen oli laitettu hieman chilillä maustettua tomaattikastiketta, veikkaisin että jotain salsan tapaista. Sitä oli tosiaan vähän, täyte oli nimittäin vain hennosti värjäytynyt siitä. Taikinasta oli kaulittu ensin pyöreä läkkyrä jonka päälle laitetaan jauhelihaseosta ja päälle ripotellaan vielä juustoraastetta. Sitten ylimäärinen taikina käännetään kanneksi ja suljetaan huolellisesti. Muodosta tulee pitkulainen pötkylä, jonka päät ovat suipot. Sitten se pitää varmaan voidella munalla tai vedellä ja paistaa. Nämä vei kielen mennessään!

Kukkoset on tehty sämpylätaikinaan ja täytteenä on paksua riisipuuroa. Voilla voidellaan paiston jälkeen, tietenkin, karjalaisen perinteen mukaisesti. Tarjolla oli lisäksi voita. Nämä olikin jännä idea tehdä minikokoisina ja ohuina. Oma mummoni tekee hirmuisen isoina ja paksuina...

Täytekakku oli kolmikerroksinen levykakku. Välissä oli rahka-kermaa, vadelmia ja banaania. Päällä oli kuvioitua kermaa ja tummien viinirypäleiden puolikkaita. Vatut taisivat olla villivattuja, kun olivat niin kauniin pieniä ja tummanpunaisia, normaaleja puutarhavattuja makeampia. Rahkakermavaahto on kyllä parasta täytekakussa, kun siitä ei tule niin makeaa. Ja makeutta ei tarvinne lisätä pahemmin, jos käyttää sokeroituja pakastevadelmia. Lasten suosikki :)

En ole mikään pikkuleipien ystävä, mutta ässät olivat ykkösiä. Murotaikina oli ihanan mausteista, eikä sellaista perinteistä mautonta mössöä joka on yleensä liian kuivaa... Päällä oli reilusti kanelisokeria. Nämä on ehkä enemmän sellaisia vanhempien ihmisten juttuja, näitä en ole nähnyt missään aikoihin. Pitääkin urkkia jostain hyvä ässä-ohje ja koittaa itse!