Mie oon ihan luvattoman huono paistamaan pullaa! Tai sitten sitä vaan tulee tehtyä aivan liian harvoin, kerran tai korkeintaan pari kertaa vuodessa. Käsin tehdessä tuntuu, ettei siitä taikinasta koskaan tule semmoista kuin pitäisi. Ei vaikka tekisi juurimenetelmällä. Pullanpaisto on taitolaji! Nämäkin pullat on paistettu jo heinäkuussa, kun olin maalla hellepakolaisena. Sain kesällä maalta melkein 30 vuotta vanhan yleiskoneen, josta voit lukea tarkemmin täältä. Pullaa tein, että pääsin "koekäyttämään" unohdetun laitteen ja hyvinhän Retro Rouva vielä jaksoi taikinat pyörittää. Koneella koenkin saavani aikaiseksi parhaan pullataikinan ja osa varmaan katsoo tässä vaiheessa karsaasti, kun käyttää konetta eikä käsiä. Jokainen tavallaan ja tää koneella pyörittäminen on miulle paras tapa.

Noh, itse pullista pidän eniten raakoina korvapuusteina, paistettuina menee korvapuustit ja dallas-pullat, vaikka dallas-versioita ei ole tullut itse tehtyäkään. Ja voisilmäpullat on kanssa ihania! Taikinaan pitää laittaa reilusti kardemummaa, nam. Nuorempana ja kotona asuessa pääsi tienaamaan pullanpaistolla, kun isä lahjoi pikkusummalla antamaan omat korvapuustinsa raakoina, josta taas äiti ei tykännyt :) Pullanpaistoon liittyy paljon muistoja ainakin miulla, jotenkin se on sellainen suomalaisuuden symboli.

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl jauhettua kardemummaa (laitan varmaan 2-3)
1½ dl sokeria
1 kananmuna
12-14 dl vehnäjauhoja
150 g voita
voiteluun kananmunaa

korvapuusteihin voita, sokeria ja kanelia
voisilmäpulliin voita ja hienoa sokeria
kreemipulliin vanijakreemijauheesta tehtyä kreemiä ja paistonkestävää marmeladia

Mittaa kädenlämpöinen maito yleiskoneen kulhoon, lisää joukkoon murusteltu hiiva, suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Sekoita nopeasti tasaiseksi pienellä teholla vispiläosaa käyttäen. Lisää vehnäjauhoja koko ajan sekoittaen, puolivälissä jauhomäärää vaihda vispilä taikinakoukkuihin. Jatko taikinaan jauhojen vaivaamista ja lisää jauhojen ollessa melkein kokonaan taikinassa mukaan myös sulatettu voi. Jos taikina irtoaa kulhon reunoista, on pehmeää ja kimmoisaa, on taikina valmis. Yleensä koneella jauhoja kuluu vähemmän, kuin jauhopussin ohje sanoo tai jos vertaa käsintehtyyn taikinaan. Laita valmiin taikinan päälle pala muovia ja leivinliina. Jätä taikina kohoamaan vedottomaan, lämpimään paikkaan vähintään puoleksi tunniksi (itse kohotan tunnin, jopa reilun). Tarvittaessa taikinan voi laittaa myös lämpimään vesihauteeseen.
Painele taikinasta ilmakuplat pois ja jaa se osiin. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä pulliksi, esim kaulitsemalla korvapuustilevyksi tai pikkupulliksi pyörittäen. Anna kohota toisen kerran ennen paistamista. Voitele ja koristele raesokerilla tai tavallisella sokerilla. Paista 200 asteessa kullanruskeiksi. Herkuttele!


Kuvassa kohonnut pullataikina, meinasi tulla jo yli :) No, kohosi ainakin, kun ulkona oli melkein 40 astetta lämmintä!


Muhkeita voisilmäpullia

 
Hieman reilu vuosi sitten tehtyjä vaniljakreemi-mansikkamarmeladipullia, oikea arkistojen aarre! Kreeminä oli Ruoveden Herkun kreemijauheesta tehtyä vaniljasoossia, muistaakseni kylmään veteen sekoitettiin jauhetta ja annettiin turvota.