Mustikkashotti on legendaarinen juoma ainakin täällä Joensuussa, josta on ainakin miljoona eri versiota. Alkuperäisessä mustikkashotissa (tuttavallisemmin mustikassa) on Liquer 43:sta, mustikkasoppaa ja kermafloat. Muunnokset mustikasta ovat sisältäneet mm. mustikkalikööriä, mansikkalikööriä, gallianoa - nyt se viriteltiin mansikkaviinistä. Onpa mustikkakeittokin vaihdettu mansikkaan, vattuun ja viinaksillakin pyöritelty vaikka miten - nimen voi sitten päätellä käytettävästä sopasta. Ravintolassa tilatessa voi sanoa vaikkapa "mustikka mustikkaliköörillä" tai "vattushotti gallianolla", mutta alkuperäiseen pitäisi tulla kuitenkin nelikolmosta. Tässä kuitenkin herkullinen mustikka mansikkaviinillä, jonka nimesin kuningatarshotiksi. Maku nimittäin muistuttaa kuningatarhilloa! Tämä viiniversio ei ole niin makea, kuin likööristä tehdyt. Kannattaa kokeilla eri variaatioita!

2 cl mustikkakeittoa (Valio tms)
kevyesti ravistettua kuohukermaa

Mittaa shottilasin pohjalle 2 cl mansikkaviiniä (tai tuollaiseen rantulasiin rantuun asti). Valuta varovasti lusikan avulla mustikkakeittoa liköörin päälle, ettei kerrokset sekoitu toisiinsa. Ravista kermapurkkia hetki ja valuta lusikan avulla lasi täyteen kevyesti ravistettua kermaa. Siis sellaista, joka on pehmeän valuvaa, ei missään nimessä vaahdotettua! Heilauta kerralla huiviin hyvässä seurassa.

Namnam! Mustikka on kyllä herkullista, vaikka oma lempparini taitaa edelleen olla se alkuperäinen. Ainekset kyllä asettuvat päällekkäin nätisti sekoittumatta, kun malttaa olla varovainen ja valuttaa kerrokset lähellä pintaa. Kehittyneempi shotinrakentelija selviää tästä ilman lusikkaa, mutta aloittelijoiden kannattaa sitä käyttää. Josta tuleekin mieleen aika, jolloin olin ensimmäistä kertaa töissä ravintolatiskin takana. Sain tehtäväkseni valmistaa asiakkaalle seurueineen muutaman hotshotin ja olin ihan kauhuissani. Olin nähnyt kyseisiä juomia tehtävän ja se vaikutti todella vaikealta. Onneksi asiakas oli tuttu ja tiesi miun olevan ensimmäistä kertaa tuuraamassa työkaveria omien hommieni jälkeen, joten tiesi että ammattitaidosta oli turha haaveillakaan. Onneksi hän kuitenkin sanoi rohkaisevasti, että mahassa ne kerrokset kuitenkin sekoittuvat. Siinä sitten paniikissa asiakkaiden tuijottaessa rakensin shotit ja tuntui, että hakkaan ohuet shottilasit lusikalla rikki... Ainakin ensimmäisen shotin muistin sekoittuneen, mutta siitä se sitten alkoi vähitellen sujua. Kyseinen juoma muuten nimettiin vielä samana iltana "köyhän miehen hotshotiksi", kun luulin siihen tulevan kossua eikä gallianoa. Mistäpä sitäkään olisi voinut tietää, kun ei ollut koskaan mitään drinkkioppia saanut, ravintola-alaa opiskellut tai muutenkaan asiaa tiennyt. Ja tästä on aikaa nyt hieman vajaa kuusi vuotta ja kuulen tästä edelleen... :D Juokaa kerrostettuja shotteja ja drinkkejä ja unohtakaa maalliset murheet... Chymoksen juomien testailusta tarkemmin voit lukea täältä.