Tein kotikotona perinteistä nakkikastiketta, kun kaapista kasa nakkeja sattui löytymään. Yleensä isä on tehnyt tuon perinteisen ruskean kastikepohjan, mutta nyt mie päätin kokeilla taas sen valmistamista - aika lähelle täydellisyyttä päästiin, vaikkei isän tekemää vielä ihan voittanutkaan. Maku oli hyvä, varsinkin kun kaverina oman pellon perunoista tehtyä muussia :) Nakit on muuten sellainen asia, jota ei löydy varmaan niinkään usein, kun kerran vuoteen kaapistani.

600 g kuorettomia nakkeja
2 isoa sipulia
iso köntsä oivariinia
iso loraus rypsiöljyä
vehnäjauhoja
1,5-2 l kiehuvaa vettä
muutama maustepippuri
mustapippuria
suolaa
3 rkl soijakastiketta
 
perunoita
kuumaa maitoa
suolaa
oivariinia
 
Leikkaa nakit ohuiksi siivuiksi ja paista ne öljytilkassa ruskeiksi. Lisää ruskistamisen loppuvaiheessa joukkoon kuullottumaan hienoksi kuutioidut sipulit. Mausta reilulla rouhaisulla mustapippuria ja laita joukkoon myös varovasti suolaa. Siirrä nakki-sipuliseos isoon kattilaan.
Sulata isossa paistinpannussa iso nokare voita ja laita pannuun myös öljyä. Voin ja öljyn pitäisi peittää pannun pohja. Kun voi kuplii, lisää päälle koko pannun alueelle vehnäjauhoja. Vispaa voi-öljy ja vehnäjauhot sekaisin. Mikäli tahnasta tulee liian paksua, lisää äkkiä voita ja öljyä, jos taas liian vetelää, lisää jauhoja. Tahnan pitäisi olla tarpeeksi löysää, että sitä on helppo paistaa lastan avulla pannulla ja se liikkuu, eikä mene taikinamuruksi. Ruskista tahnaa keskilämmöllä tummanruskeaksi koko ajan sekoittaen, varo polttamasta pohjaan. Kun seos on lähellä palamista ja liikaa ruskistumista, kaada joukkoon reilusti kiehuvaa vettä. Vispaa kastike tasaiseksi ja keitä sitä 20-30 minuuttia reilulla lämmöllä hellalla. Mausta kastike kokonaisilla maustepippureilla ja hämmentele välillä, ettei kastike pala pohjaan. Jos kastikkeesta tulee liian paksua, lisää vettä. 
Kaada ruskea kastike kattilaan nakki-sipuliseoksen päälle, sekoita tasaiseksi ja lisää vettä, että saat mieleisen paksuisen kastikkeen aikaiseksi. Mausta soijakastikkeella, tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Keitä kastiketta kohtuullisella lämmöllä vielä puolisen tuntia, tai yli. Lisää kastikkeeseen tarvittaessa vettä, ettei kastikkeesta tule liian paksua. Kastikkeen pitää kypsyä kunnolla, ettei se maistu jauholta ja mielestäni alle tunnissa ruskeasta kastikkeesta ei saa hyvää. Tarjoile perunamuussin ja keitettyjen porkkanoiden kanssa.
 
Perinteinen kastike, jonka tekemiseen vaaditaan hieman viitseliäisyyttä ja aikaa, mutta lopputulos kyllä palkitsee. Tällä tavalla tehty ruskea kastike sopii niin possusuikaleille (sianlihakastike), makkaralle kuin jauhelihalle.  Avainasemassa on tarpeeksi pitkä jauhojen ruskistaminen pannussa, koska se tekee kastikkeelle värin ja tarpeeksi pitkä hauduttaminen, että maut tasaantuvat ja jauhot kypsyvät kunnolla. Olisikohan kolmas kerta, kun tätä teen itse ja nyt tuntuu, että uskallusta kypsyttää jauhoja on tarpeeksi. Mie en pidä niin hirveästi maustepippurista, joten hurautin sitä vahingossa vähän turhankin paljon kastikkeeseen ja pääsin sitten niitä kattilasta noukkimaan pois, ettei ne tee liian maustepippurista makua kastikkeeseen. Ja onhan se sitten tarjoillessakin hauskempaa, kun ei kellu joka paikassa kokonaisia pippureita. Mielestäni tähän sopii siis hyvin modernimpi mustapippuri myllystä jauhettuna :)