Meillä oli tänä vuonna vähän erilainen itsenäisyyspäivä ja sen takia ruokakin oli vähän tavallisesta poikkeavaa - viime vuonna taisi olla mm. paahtopaistia (ja sekin on edelleen bloggaamatta...). Isällä ja veljellä oli menoja päivän juhlallisuuksiin liittyen pitkin itäistä Suomea ja aikaa yhdessäololle sekä ruokailulle oli vähän. Mie tein muiden ollessa poissa talosta ruoaksi lasagnea, kun sitä ei ollut tehty aikoihin kummassakaan osoitteessa ja pikkuveljen ajattelin siitä erityisesti tykkäävän, eikä ruoka säikähdä vaikka aikataulut vähän venyisivätkin. Jälkkäriksi tein pannaria, kun pikkukaupassa ei ollut yhtään narskujuustoa myynnissä (leipäjuusto kuuluu meidän itsenäisyyspäivään), pannari tosin on kokenut pienen inflaation kesäkanojen ansiosta. Pari viime kesää on syöty turhankin tiheään tahtiin sitä, kiitos mainioiden munien. Hyvin kelpasi italialainen ruoka porukalle itsenäisyyspäivänäkin, ei paljoa jäänyt ruokaa yli nälkäiseltä sakilta :) Miun tapani tehdä lasagne on hyvin yksinkertainen: kermainen tomaatti-jauhelihakastike, juustoa ja lasagnelevyjä. Ei vaadi sähläämistä ja koko keittiön sekä astiaston sotkemista, vaikka äidin mielestä varmaan sotken aina, teinpä mitä tahansa. On kyllä kätevää ja takuuvarmasti hyvää! Lasagne <3

700 g nauta-sikajauhelihaa
3 sipulia
3 porkkanaa
1 suippopaprika
5 valkosipulinkynttä
2 dl demi glacea
500 g tomaattimurskaa/paseerattua tomaattia (vai laitoinkohan enemmänkin..)
iso turaus ketsuppia
4 dl kuohukermaa
1 lihaliemikuutio
mustapippuria
suolaa
ripaus sokeria
provencen yrttiseosta
savupaprikajauhetta (maustekauppa)
(tummaa kastikesuurusta)
500 g maukasta juustoraastetta
lasagnelevyjä

Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Silppua sipuli hienoksi ja sekoita se lähes ruskistuneen jauhelihan joukkoon kuullottumaan. Kun sipuli on kuullottunut, lisää joukkoon hienoksi raastetut porkkanat ja pieneksi kuutioidut paprikat. Kun kaikki kasvikset ovat kuullottuneet, lisää joukkoon hienonnetut valkosipulinkynnet. Mausta reilulla pippurilla, paprikalla ja yrtillä. Lisää demi glace, tomaattisäilyke, ketsuppi ja purkkien huuhtomiseen käytetyt vesitilkkaset pannuun. Anna hautua hetki miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Lisää kuohukerma sekä ripaus sokeria ja tarkista maku, lisää tarvittaessa lihaliemikuutio ja muita mausteita joukkoon. Anna kuumentua, älä keitä. Kastiketta pitäisi olla tässä vaiheessa paljon ja sen pitäisi olla kohtuullisen löysää, että lopputulos on mehevä. Tarvittaessa voi käyttää tummaa kastikesuurusjauhetta, jos on liian löysää.
Levitä kerros kastiketta ison vuoan pohjalle, ripottele pinnalle vähän juustoraastetta ja lado kerros lasagnelevyjä. Jatka näin, kunnes kaikki kastike on käytetty. Viimeiseen kerrokseen tulee vain kastiketta ja juustoraastetta. Anna vuoan vetäytyä hetki ennen paistamista. Paista 175 asteessa noin tunti, eli kunnes pastalevyt ovat kypsyneet ja pinta on saanut kauniin värin. Mikäli pinta uhkaa palaa, laita päälle foliota ja jos taas vuoka vaikuttaa liian kuivalta, lisää esim maitoa tai kermaa pinnalle. Ota vuoka uunista ja anna lasagnen vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Kaveriksi sopii hyvin raikas salaatti, meillä oli fetasalaattia.

Ihanaa, oikeaa kunnon comfort foodia joka ei voi epäonnistua! Tosiaan, olen tottunut tekemään yhden kastikkeen lasagnea ihan aina, en edes hirveästi välitä juustokastikelasagnesta tai varsinkaan sen valmistamisesta. Tällä tyylillä tulee aina hyvää ja mehevää lasagnea, eikä makuakaan puutu. Vuoka tuli tosi täyteen ja jätin ehkä reilun desin käyttämättä kastiketta, eikä se valuttanut lopulta kuin yhdestä nurkasta ruokalusikallisen yli. Aika passeli määrä tuollaiseen isoon lasiseen uunivuokaan, johon on vielä kolmasosan(?) vetoinen kansi. Koska kokkailusta on jo hetki aikaa, en muista tarkasti tuota tomaattikastikkeen määrää - saattoi siis olla myös 700 g :D Silmämääräisesti tulee arvioitua aina kaikki, niin vaikea antaa mitään tarkkoja määriä. Ja mausteissa se vois olla vaikeatakin, kun jokaisen suu on erilainen ja jokainen tykkää erilaisesta. Siksi ruokaa pitääkin valmistusvaiheessa maistella usein, että maku natsaa ja maut ovat tasapainossa. Lautasella ruokaa on enää vaikea korjata :)


Tältä näytti vuoka mennessään uuniin. On siellä jossain välissä ne pastalevytkin :D