Sain kaverin kautta keväällä korvasieniä, joita olin itsekin ensimmäistä kertaa elämässäni käsittelemässä ja keittelemässä syöntikuntoisiksi. Tai no, nämä miun sienet lähetin porukoille ryöpättäväksi, kun tässä yksiön keittokomerossa, jossa ei ole liesituuletinta tai muuta oikeasti toimivaa ilmastointia, ei uskaltanut rueta niitä käsittelemään. Kaverin isossa keittiössä ja liesituulettimen alla keitettäessäkin sain huulet ja silmät kutiamaan ja pään humisemaan. Eli muistakaa korvasieniä käsiteltäessä a) keittää kaksi kertaa 10 minuuttia erittäin runsaassa vedessä b) huolehtia kunnon tuuletuksesta c) huuhdella kunnolla ennen (hiekka ja muut lähtee) ja jälkeen (keittovesi pois) keittämisen. Googlaamalla saa lisätietoa. Mutta kun on ensin nähnyt hieman vaivaa näiden aivoja ulkonäöltään muistuttavien sienien kanssa, voi niistä valmistaa ihanaa herkkua, kuten vaikkapa pastaa, muhennosta tai soppaa.

n. 50 g esikäsiteltyjä, pakastettuja korvasieniä (pieni pussillinen)
1 sipuli
2 dl ruokakermaa
suolaa
mustapippuria
grana padanoa (tai parmesaania)
spaghettia
sipulifondia

Sulata pannulla nokare voita ja sulata korvasienet pannulla, haihduta kaikki sulamisvesi pois. Lisää pieni nokare voita ja laita pannulle kuullottumaan pieneksi hienonnetut sipulit. Kun sipulit ovat saaneet vähän väriä, lisää ruokakerma ja mausta. Anna muhia pienellä lämmöllä. Keitä sillä välin spaghetti sipulifondilla maustetussa vedessä ja valuta se nopeasti, vähän keitinvettä saa jäädä pastan sekaan. Sekoita kastike ja pasta keskenään, raasta tai vuole tarjoillessa pastan pinnalle hieman grana padanoa tai parmesaania. Ja näköjään ruoka kaipaisi myös väriä, eli esim. persillja tai ruohosipuli toimisi kanssa.

Niin hyvää! :) Kastike on käytännössä se, jolla teen aina muutenkin sienikastikkeet. En tykkää peittää sienten makua liikaa, mutta esim. soijaa ja valkosipulia tähän voisi laittaa hieman. Tässäkin maistui upea korvasieni tarpeeksi. Miun sienet oli pakastettu ohueksi levyksi, niin ne suli tosi nopeasti pannulla. Lisäksi ne oli tosi pientä murskaa jo valmiiksi, kun rakenne on niin hentoinen ja hajoaa keitettäessä nopeasti. On kiva, että pienemmissäkin kaupoissa on myynnissä muutakin kuin niitä kauheita kälmeitä parmesaaniraasteita tai -muruja, mutta ihmettelen sitä, miksei kaupoissa voisi olla myynnissä oikeaa parmesaania palana. Nyt näissä pienemmissä on vain kahta parmesaanin tapaista juustoa ja ne ovat se valmis raastemuru ja grana padano. Mielestäni grana padano on kitkerämpää eikä muutenkaan niin hyvää, kuin parmesaani eikä niillä ole miun mielestäni edes hintaeroa. Viitosen olen maksanut molemmista. Joten hyvät kauppiaat, parmesaania pikkukauppoihin, kiitos! Niin ja lisäsin tuonne nyt Sienet-kategorian, jonne yritän etsiä arkistoista ohjeita. Sieniohjeita löytyy mm. pastaruokien, keittojen ja kasvisruokien alta.