1056761.jpg

11.11. vietimme sekä isänpäivää, että isän syntymäpäivää.
Pihvit saatiin joskus hyvityksenä huonosta lihasta kaupasta ja ne oli pakastimessa.
Nyt oli oiva syy käyttää ne pois ja oikein oli makoisaa!
Onnea isälle vielä <3

4 lehtipihviä
öljyä

1 prk kuohukermaa
1 prk ruokakermaa (kevyt)
viherpippuria
rosépippuria
härkä-punaviinifondia
vasikanfondia
suurus: 1 rkl jauhoja + vähän vettä

2 pss kermaperunoita (pakaste)
paljon valkosipulinkynsiä
½ dl öljyä
ripaus suolaa

lehtisalaattia
tomaattia
kurkkua
sipulia
oliiveja
fetajuustoa öljymarinadissa
balsamico-kastiketta

Murskaa maun mukaan valkosipulia kahvikuppiin (meillä oli varmaan yli 10 kynttä) ja lorauta päälle öljyä niin, että saat hyvän tasaisen "kastikkeen". Mausta seos suolalla ja levitä tasaisesti perunoille vuokaan.
Paista 225 asteessa kullanruskeaksi.

Ota pihvit huoneenlämpöön temperoitumaan tarpeeksi ajoissa. Tee lisukesalaatti. Itse marinoin salaatin sipulit ja oliivit fetalla, josta oli valutettu öljy pois. Kuitenkin sitä oli sen verran, että maustoi ja pehmensi sipulin eikä lopputulos ollut öljylammikko.

Kaada kermat paksupohjaiseen kasariin, mausta fondilla ja kiehauta. Anna kiehua kasaan, tarkista maku ja lisää murskattuja pippureita maun mukaan. Lisää tarvittaessa fondia ja suurusta. Anna kiehahtaa sakeaksi hyvin sekoittaen ja pidä lämpimänä tarjoiluun asti.

Kuumenna pannut kuumaksi ja paista pihvit ruskeiksi ja kypsiksi, muutama minuutti per puoli. Pidä pihvejä tarvittaessa foliolla peitettynä lautasella, jos kaikkia ei voi paistaa kerralla. Marinadi kannattaa pyyhkiä lihasta hyvin pois, sillä muuten se räiskyy ja palaa pannuun kiinni..

Kokoa annos, lorauta päälle kastiketta ja tarjoa lisänä raikasta vettä.
Huippuhyvää ja vähän gourmetia arkeen :)
Kastike oli taas sarjassamme "taivaallista".

1056814.jpg

Lisäksi toki oli kakkua, joka ei visuaalisesti oikein onnistunut. Ja koko oli suuri.
Laitetaan toki ohje, pohjasta olisi riittänyt puolet...
Enkä osannut leikata suoraan ja kansikin levisi käsiin.
Ja kermaa oli liian vähän, ei riittänyt reunoille ja tyllat jäi kotiin, ettei voinut ees pursottaa.
Maku oli tosi hyvä, mutta toteutuksessa olisi äidin mukaan ollut toivomisen varaa. Keittiö oli ihan liivatemössössä ja kakkumuruissa. Ja tosiaan, kakusta olisi riittänyt puolikas taikina.
Kiitos äidille siivouksesta ja kärsivällisyydestä <3

paksu kakku 26cm irtopohjavuokaan

300 g voita/margariinia
3 dl sokeria
4 kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
4 tl vanilliinisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl appelsiinimehua (meillä oli jotain ananas-omena-passion-banaani...)

1 prk flora vanillaa
1 prk rahkaa
1 iso prk pakastemustikoita
vettä + 3 rkl liivatejauhetta

3 dl kuohukermaa
vanilliinisokeria
sokeria
nonparelleja tms koristeita

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen, vatkaa rivakasti koko ajan. Lisää osa jauhoista, joihin on sekoitettu loput kuivat aineet. Lisää neste ja loput jauhot. Sekoita nopeasti tasaiseksi ja levitä korppujauhotettuun irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa n. tunti. Anna jäähtyä ja leikkaa 2-3 osaan (puolet ohjeesta -> 2 osaan).

Vatkaa flora vanilla vaahdoksi, lisää rahka ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää kohmeiset mustikat ja sekoita hyvin, osa marjoista saa murskaantua antamaan väriä. Tee liivateseosta ohjeen mukaan tarvittava määrä, laita täyte jääkaappiin hyytymään.

Laita pohjalevy irtopohjan reunojen sisään, täytä hieman hyytyneellä täytteellä ja laita kansi paikalleen. Anna hyytyä kylmässä muutama tunti.
Tee kermavaahto ja levitä kakulle tasaisesti, koristele ja tarjoile.

Maku oli hyvä. Mikäli tekee paksuna ja isona pohjan, kannattaa hieman kostuttaa levyjä, sillä täyte ei hirveästi kostuta edes yön yli jääkaapituksen jälkeen.
Täytettä jäi hieman yli (vaikka osa levisi pitkin pöytiä aluksi), mutta se johtui siitä, että tein vaan yhden täytevälin vaikka suunnittelin kahta.
Taikinan ohje on mainio, tulen varmasti käyttämään vielä erilaisessa tarkoituksessa!