Kävin ystäväni kanssa pitkästä aikaa lempiravintolassani Kielossa. Tämä on vuoden ensimmäinen lista, joka olikin täynnä kaikkea ihanaa - vaikeus valita vaivasi. Jos et ole vielä käynyt, niin kannattaa ehdottomasti mennä herkuttelemaan! Voin kolmen vuoden kokemuksella sanoa, että kannattaa tulla vaikka vähän kauempaakin, jos käyntiä Joensuun seudulle sattuu.

Mie nautin alkupalaksi yllä olevassa kuvassa lepäilevän blinin metsäsienisalaatilla. Kaverina myös smetanaa ja paria eri sipulia. Toinen niistä taisi olla marinoitua. Blini oli ihanan kuohkea ja mehevä, oikeassa voissa paistettu. Sienisalaatti oli myös ihanaa ja kokonaisuus oikein toimiva. Blinit ovat niin hyviä! Pitäisikin joskus tehdä itse :)

Ystäväni nautiskeli melko tuttuun tapaan Kielon herkuttelulautasen. Annoksessa oli mm. lammas-tartaria (vasen alakulma) ja hirvipiiras (keskellä). Lisäksi tuossa oli paria eri kalaa. Olisi näköjään pitänyt kirjoittaa ylös, kun kaikkea en muista näin jälkikäteen. Annos oli kuulemma oikein osuva. Herkuttelulautasen osaset muuttuvat päivittäin saatavilla olevien raaka-aineiden mukaisesti, joten kokonaisuus on aina erilainen, eikä siihen pääse kyllästymään.

Pääruokani oli päivittäin vaihtuva annos Limousin-härkää. Tällä kertaa ulkofilettä kera siitakesienikastikkeen. Mukana myös perunapaistosta ja ihanaa tomaattijuttua (sen perunan päällä). Mukavan kirpakkaa ja tulista. Lisänä tietysti kasviksia ja tummaa kastiketta. Tuo Limousin-härkä on todella mureata ja maukasta, sulaa suussa. Muutenkin annos oli oikein maukas ja maistuva.

Ystäväni tilasi yrteillä kuorrutettua karitsan ulkofileetä. Kaverina perunapaistosta ja vuohenjuustoa, kastiketta ja olikohan jotain palsternakkaa tms lisukkeena (keko vasemmalla). Sain maistaa murusen lihaa ja voi että, meinasi taas kerran annoskateus iskeä. Pakko nimittäin päästä itsekin tätä tilaamaan. Liha oli todella mehevää ja maukasta, erityisesti tuo yrttipinta vei kielen mennessään. Ystäväni tykkäsi tästä kanssa todella paljon :)

Hyvä ruoka vaatii aina hyvän päätöksen, eli jälkkäriosastoa ei voinut millään ohittaa. Annoksessa oli mustikKa-valkosuklaafondant, mansikkahyytelöä ja mansikkavaahtoa. Lisäksi marinoituja hedelmiä ja marjoja. Kuten kuvasta huomaa, fondant oli ihanan valuvaa ja herkullista. Ja juuri sopivan kokoinen, ei liian makea tai iso pläjäys. Tuo vaahto oli kanssa ihanaa ja kuohkeata, hyytelö oli puolestaan valmistettu agar agarilla. Koostumus olikin ihanan mureneva, kun sitä kieltä vasten painoi. Ei sellainen samanlainen elastinen, kuten liivatteella tehtynä.

Saimme vielä mukaamme ravintolan omistajan reseptejä Karelia Alá carte Ruokaa rakkaudella -vihkosen muodossa. Siinä olikin muutama tuttu annos (mm. Wallenbergin pihvi) ja ternimaidosta tehty jälkkäri. Ja ohjeet ovat helposti muokattavissa raaka-aineiden saatavuuden mukaan, eikä ohjeiden onnistumisen vaatimuksena ole ravintolakokin tutkinnon suorittaminen ja 10 vuoden työkokemus alalta. Eli testailuun olisi ohjeita menossa :)