Ostin viime kesänä elämäni ensimmäisen laatikollisen mansikoita ja keittelin niistä maalla hilloa sekä "mummon tavalla" että uudemmalla hillo-marmeladisokerilla. Viime vuonna hillot unohtui blogata ja nytkin taitaa jo mennä mansikkakauden yli, mutta tuleepahan vihdoin kirjattua ylös... :) Tänä vuonna jäi sitten taas hillot ainakin toistaiseksi keittelemättä, kun viime vuotisiakin hilloja on vielä pari purkkia jäljellä, eikä tässä yksiössä oikein kehtaa kesähelteillä paahtaa. Vattuhilloa kyllä pitäisi testata, joten toivotaan sen vielä onnistuvan. Mummo oli aivan mestari tekemään itse hilloja ja mehuja, toivottavasti joskus pääsisi edes lähelle sitä osaamista... Ne hillot ja mehut olivat niin kauniin värisiä ja tasalaatuisia, säilyivät vuosivuosikausia ja olivat hyviä. Erityisesti mummon tekemä vattuhillo, sen parempaa ei koskaan varmasti tule vastaan. Mutta olipa hillon- ja mehunkeittoa takana varmaan lähemmäs 70 vuotta.

2 kg mansikoita
1 dl vettä
1 kg hillosokeria

Putsaa mansikoista kannat ja laita ne kattilaan. Halutessaan voi mansikat murskata survimella tai paloitella esim. neljään osaan, mie tein tämän hillosokeriversion kuitenkin kokonaisista. Lisää vesi kattilaan ja kuumenna, kunnes muodostuu höyryä. Lisää hillosokeri ja sekoita koko ajan. Kuumenna varovasti kiehuvaksi ja anna kiehua hiljakseen vajaa varttitunti. Sekoittele välillä ja kuori reikäkauhalla huolellisesti kaikki syntyvä vaahto pois. Vaahto sisältää bakteereja ja homeitiöitä jne, joten jos niitä jää valmiiseen hilloon, ne pilaantuvat herkästi. Ota kattila liedeltä ja anna hillon jäähtyä puolisen tuntia välillä sekoitellen. Poista taas vaahto, jos sitä nousee pinnalle. Kun hillo on hieman jäähtynyt ja mansikat eivät nouse pintaan, voi hillon purkittaa. Hillopurkit tulee pestä huolellisesti ja kuumentaa vielä uunissa, ennenkuin niitä voi käyttää. Purkinkannet pestään huolella ja keitetään vedessä. Laita tarvittaessa pala elmukelmua kannen alle ja sulje purkki tiiviisti. Laita purkit viileään ja säilytä viileässä, kellarissa tai jääkaapissa. Käyttövalmista hillo on vuorokauden kuluttua.

Olipas se ihanaa :) Testattiin tätä ekana lettujen kanssa ja voileipäkeksin päällä, tykkäsi niin perhe kuin vieraatkin. Kaunista ja hyvää hilloa tuli, mutta mansikat oli sittenkin ehkä liian isoja kokonaisina käytettäviksi. Ja taisin purkittaa vielä liian kuumana, kun ainakin osaan purkeista mansikat nousi vähän liikaa pintaan. Mutta joka tapauksessa hillopurkin sisältö kannattaa sekoittaa tasaiseksi ennen käyttöä. Mie teen niin myös kaupan hilloille :) Pienempiä eriä keittäessä purkitkin voi keittää, ainakin mie keitän esim. sinappipurkit uunituksen sijasta. Se tuntuu jotenkin suuritöiseltä. Atamonia tai muita säilöntäaineita en käyttänyt hillossa tai purkkien pesussa. Muistan kyllä mummon joskus niitä käyttäneen, ilmeisesti erityisesti kansissa.

HUOM: piltti-purkit eivät sovellu hillopurkeiksi tai yleensäkään säilöntään, koska niiden kannat eivät ole tarpeeksi tiiviitä! Niissä säilykkeet pilaantuvat hyvin nopeasti.


Tässä hilloa turkkilaisen jogurtin kanssa, nam!