1888520.jpg

Kokeilin taas leipoa sämpylöitä ja tällaisia tuli tällä kertaa.
Ruisjauhoja ja juustoa. Lämpimäiset on aina hyviä!

2 dl maitoa
½ dl vettä
½ pss kuivahiivaa
2½ dl ruisjauhoja
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
kourallinen emmentalraastetta
1 rkl öljyä
kananmuna + juustoraastetta pinnalle

Lämmitä neste +42 asteiseksi ja sekoita joukkoon hiiva sekä vähän jauhoja ja osa öljystä. Alusta joukkoon jauhoja ja lisää loppuvaiheessa loput öljyssä. Laita jauhoja tarvittava määrä, että saat nätisti kulhoasta irtoavan pehmeähkönt taikinan.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä.
Leivo taikinasta 12 palloa pellille ja anna kohota taas. Voitele pinta munalla ja ripottele päälle vielä juustoraastetta. Paista 225 asteessa kullanruskeaksi.

Miulla ei taikina kohonnut kunnolla, liekö syy liian viileässä nesteessä kun juustoraaste tuli lisättyä suoraan jääkaapista ja kohotin taikinaa kuitenkin kuumavesialtaassa. Sitten pellillä ne kohosivat enää vähän ja uunissa sitten jonkun verran. Hyviä kuitenkin olivat ja koostumus oli sopivan pehmeä, vaikka pelkäsin vähän noiden ruisjauhojen kans pelaamista.