Ensimmäinen Hävikistä herkuksi -kampanjan postaukseni tosin on leivottu jo ennen varsinaisen tempauksen alkamista, mutta ainakin tässä keittokomerossa on yritetty aina välttää turhaa hävikkiä ja käyttää kaappiin päätyneet tuotteet, varsinkin sieltä jääkaapin puolelta. Tällä kertaa kaappi notkui päiväystään lähestyviä kermaviilejä ja ranskankermoja, joten nopean fb-huhuilun päätteeksi päädyin kurkkimaan myös pakastimeen ja käyttämään sieltäkin jemmoja pois. Limellä maustetun mustikkapiirakan lisäksi kokkailin pekonista korvasienipiirakkaa, jonka ohjeen laitan blogiin myöhemmin. Pidän tämmöisistä piiraista, jossa on mehevää täytettä runsaasti ja täyte on myös tarpeeksi kiinteää, eikä se levahda piirasta leikatessa lainehtimaan pitkin vuokaa. Ihana yhdistelmä, suosittelen!

100 g voita
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja

1 prk pakastemustikoita (½ litraa?)
2 rkl perunajauhoja
ripaus sokeria
200 g kermaviiliä
200 g creme fraichea
4 kananmunaa
1 keltuainen
ripaus sokeria
ripaus vaniljasokeria
1 limen raastettu kuori
1 limen mehu

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmuna ja vehnäjauhot joukkoon hyvin sekoittaen. Painele taikina korkeareunaisen piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Laita uuni kuumenemaan 200 asteiseksi.
Sekoita jäisiin mustikoihin perunajauhot ja tarvittaessa ripaus sokeria. Levitä mustikat tasaisesti piiraspohjan päälle. Vispaa kermaviili ja ranskankerma hyvin sekaisin. Vatkaa joukkoon kananmunat ja keltuainen, sokerit ja raastettu limen vihreä kuori sekä mehu. Maista lientä ja lisää tarvittaessa sokeria. Kaada seos varovasti mustikoiden päälle piirasvuokaan ja hämmennä varovasti pienellä lusikalla, että seos valuu tasaisesti mustikoiden joukkoon. Vältä turhaa mustikoiden murskaamista vaalean pinnan saamiseksi. Mustikat kyllä värjäävät täytettä vähän ja varsinkin useampia päiviä säilytettäessä. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa, kunnes täyte on hyytynyt (keskeltä täyte ei hylly liikaa vuokaa heilauttaessa) ja reunat ovat saaneet kauniin värin. Anna jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista.

Ihanaa, sopivan kirpsakkaa olematta liian sitruksinen. Mustikka ja lime/sitruuna on hyvä yhdistelmä, jota täytteen kermaisuus täydensi sopivasti. Piirakka leikkautui nätisti, kun sen malttoi ensin jäähdytellä kunnolla. Eikä tämä kärsinyt useamman päivän jääkaapituksestakaan eikä täyte maistu munakkaalta, jos joku epäilee suurta kananmunamäärää. Ja saipahan käytettyä kaapissa viruneen limen ja päiväyksiään lähenevät maitotuotteet lopuista kananmunista puhumattakaan, kuten toukokuun teemaan hyvin sopii! :)