Pitihän sitä yleiskonetta testata leiväntekoon, kun leipuritaituri Make on antanut hyvät ohjeet blogissaan leivänpaistoon. Niitä pääset seurailemaan Aito - Maku -blogissa, josta otin vinkkiä myös tämän leivän aineksiin. Nyt on ensimmäisen kerran saatu kunnon sitkokin aikaiseksi :)

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 rkl leipäsiirappia
2 tl suola
4 dl kaurahiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
3 dl graham-jauhoja
½ dl öljyä

Lämmitä vesi +42 asteiseksi ja kaada se yleiskoneen kulhoon. Lisää joukkoon siirappi, suola ja yhteen sekoitetut kuivat aineet. Vaivaa taikina sekaisin ja jatka pyörittämistä 3 minuuttia pienellä voimakkuudella. Vaivaa taikinaa seuraavaksi kovalla teholla 8 minuuttia, että muodostuu sitkoa. Anna taikinan levätä 20 minuuttia. Pyöritä eli riivaa taikina pyöreäksi palloksi ja laita se leivinliinan alle paperoidulle pellille 5 minuutin ajaksi. Taputtele/kaulitse taikina ohueksi, melkein koko pellin kokoiseksi leiväksi ja leikkaa keskelle reikä esim. juomalasilla tai stanssilla. Tee pieniä koristeita piparimuotilla ja leikkaa leipään veitsellä lohkoja. Kohota peitettynä lämpöisessä paikassa 40 minuuttia ja sumuta/ripottele pinnalle vettä, se rapeuttaa pintaa. Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia.

Leipä oli hyvää! Taikina oli aivan erilaista, mitä olen tähän mennessä tehnyt. Sitä oli helppo käsitellä, eikä se vaatinut jauhotusta tai lisää jauhoja käsiteltäessä paistokuntoon. Tuo 3+8 -menetelmä tuo leipään hyvän sitkon, kuten Make on opastanut ja teki kyllä ihmeitä taikinalle. Hiemanhan tämä vei aikaa ja kelloonkin piti tuijotella normaalia enemmän, mutta vaiva oli kyllä sen arvoinen :) Ainut, että en saanut tätä kohoamaan yhtä korkealle kuin Make, mutta se ei kyllä nyt menoa haitannut. Leivästä puolet lähetin lämpimäisinä maalle, kun isä ja veli kävivät kaupungissa. Toivottavasti maistui! Leipäkokeilut jatkuvat, taidan pitää tuota yleiskonetta tuolla ainoalla pienellä pöydällä, niin tulisi sitten käytettyä aina.
 

Lisää vain vesi!


Taikina valmiina 20 minuutin lepoon


Taikina riivattuna pyöreäksi. Huomaa poltettu silikoninen leivonta-alusta.

Koristeet paineltuna kiinni leipään, loppusilausta ja kohotusta vailla


Kohotettu leipä valmiina uuniin


Leipä paistettuna, pisteet pinnalla ovat ripsuteltua vettä


Valmis leipä on helppo leikata tai murtaa "viivoja" pitkin palasiksi, sitten vaan puoliksi ja voita päälle. Nam!