Syksy on kaalin sesonkiaikaa ja pitihän siitä sitten taas jotain kivaa valmistaa. Menin ostamaan kaupasta kaalia, mutta tajusin kotiin saavuttuani, että olin ostanut puolikkaan kaalin. Siitä ei paljoa kääryleitä tehdä. Tällä kertaa tein laatikon niin, että keittelin kaalia ja sipulia, enkä paistanut kuten viimeksi. Helpompaa kyllä näin, enkä usko että maussakaan häviää toisilleen. En hirveästi pidä puolukasta, joten lootan kaverina söin karpalohyytelöä.

½ kaali
2(-3) isoa sipulia
400 g naudan paistijauhelihaa
1½ dl puuroriisiä
4 dl ruoka/kuohukermaa
2 lihaliemikuutiota
jauhelihamaustetta
suolaa
mustapippuria
(meiramia)
siirappia
voita

Hienonna kaali ja sipuli pienehköksi silpuksi. Kiehauta pieni määrä vettä isossa kattilassa ja mausta vesi lihaliemikuutiolla. Laita kaali- ja sipulisilppu kattilaan ja keittele, kunnes kaali on suunnilleen kypsää. Huuhtele puuroriisi ja keitä lähes kypsäksi lihaliemellä maustetussa vedessä. Anna jäähtyä. Paista jauheliha omassa rasvassaan ruskeaksi ja lisää joukkoon toinen hienonnettu sipuli. Mausta seos jauhelihamausteella, tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla. Sekoita kerma, keitetty kaali+sipuli, riisi ja jauhelihaseos uunivuossa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Lorauta joukkoon siirappia, itse laitoin aika runsaasti, sekoita ja tasoita pinta. Tiputtele pinnalle pieniä voinokareita ja muutama ohut, kevyt loraus siirappia. Paista 175 asteessa kauniin tummaksi. Tarjoa lisänä puolukkahilloa, karpalohyytelöä.

Todella hyvää, kuten kaalilaatikko aina :) Tätä tehdessä kyllä huomasi, että yksiön keittokomero on hyvin rajallinen pöytätilaltaan ja kattilat ovat aivan liian pieniä, mutta helpompaa tämä oli kuin paistinpannujen ja paistoerien kanssa taistellessa... Tämä oli todella iso annos, joten lähetin tätä perheelle sekä laitoin pakastimeenkin eväsrasioihin. Niin ja riisin määrää en tarkasti muista, mutta miusta kaalilaatikossa saa olla aika paljon riisiä.


Keitetty kaali+sipuli, jauhelihaseos, riisi


Uunista juuri tullut valmis laatikko, nam!