Mikään ei voita tuoreen leivän tuoksua ja makua! Tein maalla päiväkahvin kaveriksi tuoreita sämpylöitä, kun leipä oli lopussa ja yhden ostoksen takia ei kehtaa ajaa yli 10 kilometriä suuntaansa, että pääsee kauppaan. Ja mikäs sen mukavampaa, kuin upottaa kätensä taikinaan ja vaivata taikinaa rakkaudella, unohtaa huolet ja murheet ja keskittyä taikinan tekemiseen. Niin lällyltä kuin se kuulostaa, mutta kyllä miun mielestä rakkaus on äärettömän tärkeä mauste ja näkyy sekä maistuu lopputuloksessa. Näistä sämpylöistä tuli todella pehmeitä, kuohkeita ja maukkaita. Ohjeella sain n. 40 keskikokoista sämpylää, jotka hupenivat hetkessä.

6 dl vettä
200 g yrtti-valkosipulisulatejuustoa (voi laittaa mitä tahansa tai vaikka tuorejuustoa)
1½ pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 rkl tummaa siirappia (tai leipäsiirappia)
4 dl kaurahiutaleita
4 dl sämpyläjauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja
n. 1 dl rypsiöljyä (tai 100 g voita sulatettuna)

Lämmitä vesi ja sulatejuusto n. 42-asteiseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva, suola ja siirappi. Sekoita tasaiseksi liemeksi, vispaa joukkoon kaurahiutaleet ja sämpyläjauhot. Sekoita loput jauhot ja öljy taikinaan käsin vaivaten ja vaivaa, kunnes saat pehmeän, mutta kiinteän taikinan. Tässä vaiheessa jaoin taikinan kahteen kulhoon kohoamaan, kun ei ollut tarpeeksi suurta astiaa. Anna kohota leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa ilmakuplat pois ja jatka vielä hetki. Leivo taikinasta sämpylöitä ja anna niiden kohota peitettynä kaksinkertaiseksi. Paista 200-asteisessa uunissa kullanruskeiksi. Halutessaan ennen paistoi sämpylät voi voidella siirappivedellä, joka antaa mukavaa makua valmiisiin sämpylöihin.

Todella maukkaita ja pehmoisia! Tuo sulatejuusto ei maistunut mitenkään kovin hyvältä paljaaltaan, joten näissä sämpylöissä siitä jalostui salonkikelpoinen herkku. Maku pyöristyi mukavasti, eikä lopputuloksesta huomannut oikeastaan hirveästi sitä juustoa, pienen mausteisuuden kuitenkin. Sämpylät oli melko rouhevia, kun oli sekä kaurahiutaletta että sämpyläjauhoa. Jauhoina kuitenkin voi käyttää sitä, mitä kaapeissa sattuu olemaan ja mistä tykkää. Tein kolmenlaisia sämpylöitä, eli noita perussämpylöitä joissa koristeviillot, pötkyläsämpylöitä (taikinasta paksu ja matala pötkö, jauhoa pintaan ja veitsellä sämpylän kokoisiksi paloiksi) sekä solmusämpylöitä (taikinasta tanko, joka kiepautetaan solmuksi). Solmut voitelin siirappivedellä, joka antoi tosiaan makua muttei paljoa väriä tai kiiltoa. 


Tein leivottuihin sämpylöihin viillot terävällä veitsellä ennen kohottamista ja näin nätit sämpylät odotti kohonneina leivinliinan alla :)


Solmut kohoamassa


Joskus aikanaan tein tosi hyviä sämpylöitä vanhempien luona ja voitelin siirappivedellä sämpylät, harmi vaan että käytin äidin silikoonista leivinalustaa ja sehän kyprähti piloille. Sitten ostinkin äidille uuden ja isomman alustan ja otin itelleni tuon palaneen. Pesusta, hankauksesta ja liotuksesta huolimatta siinä näkyy edelleen ruskeita länttejä, eli ei mikään ilo silmälle mutta toimii kuitenkin. Eli kannattaa olla tarkkana... :D


Ja ne loistavat sämpylät, niiden ohjetta en muistanut kirjoittaa heti ylös, niin nyt sitten ei enää muista. Mutta niissä oli ainakin sämpyläjauhoja, kaurahiutaleita ja juustoraastetta. Kuvan tiedot kertoo, että nämä on tehty syyskesällä 2009.