Haaveiletko pehmeistä, mehevistä ja maukkaista sämpylöistä?
Kokeile siinä tapauksessa tätä ohjetta!

Leipä oli lopussa, joten eikun kurkistus kaappeihin ja taikinaa tekemään. Yksi blogini suosituimmaksi (sämpylä)ohjeeksi näyttää muodostuneen maukkaat ja pehmeät pestosämpylät parin vuoden takaa. Ajattelin sitten upottaa tällä kertaa taikinaan peston kaveriksi paketillisen fetajuustoa.  Tälläkin kertaa sämpylöistä tuli ihanan pehmoisia, feta antoi mukavaa makua ja pestokin toi oman vivahteensa. Kyllä lämpimäiset ovat parhaita!

2 dl maitoa
1 dl kuohukermaa (käytin purkin loput, tilalla voi käyttää maitoa tai vettä)
3/4 pss hiivaa
2 rkl leipäsiirappia
200 g fetajuustoa
½-3/4 prk vihreää pestoa
n. 6-7 dl vehnäjauhoja
voiteluun siirappivettä

Kuumenna nesteet reilusti kädenlämpöisiksi. Sekoita joukkoon hiiva, siirappi, huoneenlämpöinen fetajuusto ja pestoa oman maun mukaan. Vispaa joukkoon vehnäjauhoja ja alusta loput jauhot käsin taikinaan, kunnes saat kimmoisan ja kiinteän pallon. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, vaivaa taikinasta pöydällä ilmat pois kunnolla ja leivo 16 sämpyläksi. Kohota sämpylät uudelleen, leikkaa koristeviillot halutessasi ja voitele ne juuri ennen paistoa siirapista ja vedestä sekoitetulla liemellä. Paista 200-asteisessa uunissa kullanruskeiksi.

Todella herkullisia, tosin fetajuustofanit voisi laittaa juustoa enemmänkin joukkoon. Taikinaan ei tarvitse lisätä suolaa tai öljyä, sillä pesto ja feta ovat sen verran suolaisia ja rasvaisia tuotteita jo itsessään. Sämpylät säilyttävät mehevyytensä muutaman päivän ajan ja jääkaapissakaan ne eivä kovetu, tosin eivät nämä kauaa syömättä säily. Sen verran ovat maukkaita, etteivät tarvitse paljoa muita päällisiä, ihan voisipaisu riittää. Sämpylät voisi tehdä myös siten, että fetan murustaa taikinalevylle ja käärii rullalle kuten kääretortun, siitä sitten leikkaisi kiekkosämpylöitä. 
Ajattelin, että nyt kun taas alkaa arki, niin pitäisi ottaa tavaksi leipoa itse leipää tai sämpylöitä. Aika paljon halvemmaksi tulisi ja samalla saisi käytettyä kaapeista pussinjämät jauhoja ja jääkaapista erinäisiä maitotaloustuotteita, kuten juustoja tai kastikkeita. Ja ainakin miulle käsien upottaminen taikinaan on yksi loistava rentoutuskeino ja mahdollisuus ajatella kaikkea muuta, keskittyä vain taikinaan :) Pitääkin yrittää ottaa tavaksi, kun ei sämpylöidenkään tekeminen vie kauaa aikaa. Kohoamisaikana voi tehdä kaikkea muuta, tai vaikka vaan rentoutua kiireisen päivän jälkeen.