Sain kesän alussa sähköpostin, joka aiheutti pienen pomppimisen pitkin toimistoani. Valio kutsui minut ja muutaman muun ruokabloggaajan tapaamiseen pääkonttorilleen Helsinkiin. Otin kutsun ilolla vastaan ja elokuussa pyörähdin isolla kirkolla. Tässäpä kuulumisia siltä reissulta!

Mukana lisäkseni oli seuraavat ihanat blogien ylläpitäjät

 
 

 

 

 

Harmi, että tajusin ottaa kuvat vasta lähtiessä ulkoa...

Kokoonnuimme Valiolle Pitäjämäkeen. Vastassamme oli viestintäpäällikkö Taina Lampela-Helin, jonka opastuksella vietimme päivän ruoan parissa, teemana oli suomalainen sadonkorjuu. Ensin tutustuimme ala-aulassa olleeseen näyttelyyn tuotepakkauksista niin Suomessa kuin ulkomailla (tuli bongattua sellaisia pakkauksia, joita muistaa lapsuudesta, samalla muistelimme jo valmistuksesta poistuneita tuotteita, kuten esim. Metsätähti-jogurttia) ja siirryimme yläkerran kokoustilaan, jossa oli tarjolla pientä välipalaa, mehuja ja tehojuomia. Meille kerrottiin Valiosta yrityksenä ja sen historiasta, kuinka tähän päivään on päädytty. Tulipas paljon uutta tietoa!

Seuraavaksi meille kerrottiin Valion syksyn uutuuksista, joita olikin aikamoinen liuta! Kauppoihin on tullut nyt mm. Kolmen sipulin ruokakermaa, turkkilaista jogurttia, tiramisurahkaa... Kuulimme, että pääsemme kokkailemaan näiden uutuustuotteiden kanssa hetken kuluttua. Olisi hauskaa kuulla vielä tarkemmin tuotekehittelystä tai miten mitäkin tuotteita päätyy kauppaan tai minkä valmistus lopetetaan. Oli muuten yllättävän suuri vaihtuvuus tuotteissa, poistumat lähinnä itse huomaan, jos lempituote poistuu hyllystä. Nyt poistui sitten vuorostaan rommirusina-rahka ja tomaatti-vuohenjuusto-ruokakerma, olette varmaan huomanneetkin.

 
Studio Fotonokan valokuvaaja Kristiina Hemminki (kuvassa kameroineen) kertoi meille ruokakuvaamisesta. Kristiinan ihanan persoonallinen ja eläytyvä opetustyyli johdatteli meitä onnistuneen valokuvaamisen saloihin, voi kun vielä muistaisikin kaikki ne tärkeät opit.. Päällimmäisenä miulle jäi kuitenkin mieleeni Kristiinan sanat "Säännöt on tehty rikottaviksi", eli vaikka tiettyjä kuvaussääntöjä on olemassa, ne voi rikkoa ja tehdä siten, miltä parhaalta tuntuu. Kiitos, tätä olenkin noudattanut koko elämäni :D Toivottavasti olisi mahdollisuus joskus kunnolla noudattaa ohjeita valon suunnasta, mustasta ja valkeasta, heijasteesta ja korostuksesta. Niin ja oispa myös kunnon kamera, oma 5v vanha pieni digiräpsy kalpeni aika tehokkaasti muiden hienojen digijärjestelmäkameroiden ja putkien rinnalla. Kristiina oli mukana loppupäivän ja pääsimme näkemään häntä työn touhussa kuvatessaan meidän tekemiämme annoksia.
 

Tämän jälkeen siirryimme Valion koekeittiöön, jossa teimme pareittain ruokaa annettujen ohjeiden mukaan. Alla olevista kuvista huomaa, kuinka kuvaaminen on erilaista harrastelijan ja ammattilaisen käsissä. Yllä oleva kuva on miun ottamani, alla on Kristiinan ammattilaiskuva. Todettakoon kuitenkin se, että keittiön toimistoon rakennetussa studiossa on ammattilaiskuvat otettu ja mie napsin kuviani vähän missä sattuu... Että siitä se ero... ;)

 
***

Menu

Kesäkurpitsa-fenkolisalaatti

Iltapalapiiras

Kermainen sienirisotto

Savulohirullat & remouladekastike

Maukas perunamuussi

Ruis-puolukkarahka

Kahvi-tiramisutorttu uunissa
 

Valio Maito Plus
 
Valio Luomu Auringon hedelmät täysmehu 
 

Kuohuviini

Valkoviini

Punaviini

***

 
Ohjeet ja ruokakuvat

Kesäkurpitsa-fenkolisalaatti

4 - 6 annosta

1 pieni (50 g) sipuli (tai kesäsipulia tai shalottisipuli)

2 rkl sitruunamehua

4 tl sokeria

2 rkl avokado- tai rypsiöljyä (käytimme avokadoa) 
 
2 pientä (400 g) kesäkurpitsaa

200 g tuoretta fenkolia

1 rkl ruokosokerisiirappia

Kastike

½ prk Valio turkkilaista jogurttia

1 rkl ruokosokerisiirappia
 

Paahdetut siemenet 
 
1-2 dl pinjansiemeniä

ripaus gourmet-suolahiutaleita
 

Hienonna sipuli ja laita salaattikulhon pohjalle. Lisää sitruunamehu, sokeri ja öljy. Sekoita ja anna marinoitua sen aikaa kun käsittelet muut ainekset. Halkaise kesäkurpitsat. Poista mahdolliset siemenet pikkulusikan kärjellä kaapien. Leikkaa pieniksi kuutioiksi. Hienonna fenkoli. Yhdistä ainekset kulhossa. Sekoita kastikeainekset. Laita erikseen tarjolle omaan kulhoonsa. Paahda siemenet kuivalla, puhtaalla pannulla keskilämmöllä. Lisää hyppysellinen sormisuolaa. Lisää siemenet viimeiseksi salaatin pinnalle, että ne pysyvät rapeina.

 Teimme tätä parini Pumpkin Jamin kanssa. Tykkäsin tästä todella paljon, maku oli ihanan raikas ja rapea. Lisäksi käsittelin fenkolia ensimmäistä kertaa, johon sain vinkkejä Koekeittiön pääkokilta. Tuo salaatinkastike sopisi vaikka mihin! Ehdottomasti menee uudelleen tehtävien ruokien listalle, fenkoli on muutenkin niin hyvää, että sitä pitäisi opetella käyttämään omassa keittiössäkin.

 
 Kuva Kristiina Hemminki

 

Iltapalapiirakka kahdella täytteellä
 

Pohja

3 dl sämpyläjauhoja

1 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

3/4 dl Valio Oivariini juoksevaa

3/4 dl Valio maitoa

Juustotäyte 
3 kananmunaa

150 g Valio Alppi Kreivi -juustoa

2 dl Valio ruokakermaa

ripaus jauhettua valkopippuria

½ tl suolaa

1 pieni paprika

1 dl purjoa hienonnettuna

1 dl persiljaa

 
Sienitäyte

2-3 dl esikäsiteltyjä metsäsieniä

1 purjo

2 rkl Valio Oivariini juoksevaa

½ tl suolaa

½ tl jauhettua mustapippuria

120 g Valio smetanaa

2 kananmunaa

1 pikari Valio mozzarella raastetta

 

Yhdistä kuivat aineet. Lisää Oivariini ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele piirasvuoan (halkaisija /sisämitta 25 cm) pohjalle ja ylös reunoille. Nosta vuoka uunin alimmalle ritilätasolle. Esipaista pohjaa 200 asteessa 10 min. Valitse haluamasi täyte.
 
JUUSTOTÄYTE: Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää raastettu juusto, ruokakerma, pippuri, suola, paprika pieninä kuutioina sekä purjo ja persilja hienonnettuina.

SIENITÄYTE: Laita hienonnetut sienet pannulle. Kuumenna hitaasti ja anna ylimääräisen nesteen haihtua. Hienonna halkaistu ja pesty purjo. Lisää Oivariini ja purjo. Kuullota. Mausta. Ota pannu levyltä ja anna jäähtyä. Lisää smetana, munat ja juustoraaste. Maista täytettä, lisää tarvittaessa suolaa.

Kaada täyte esipaistetulle pohjalle. Kypsennä uunin alaosassa 175 asteessa n. 30 min tai kunnes kypsä

 
Ohjeessa on vaihtoehdot kahteen eri variaatioon. Ruokabloggaajaversiossa oli ansiokkaasti yhdistetty molempia, eli ihanaa Alppi Kreivi -juustoa ja sieniä, ellen kovin pahasti väärin muista. Piirakka oli tosi hyvää, varsinkin tuo pohjan ohje kannattaa painaa mieleen!

Kuva Kristiina Hemminki

 

Kermainen sienirisotto

1 iso sipuli

2 rkl Valio voita
 
150 g tatteja ati suppilovahveroita

3 dl risottoriisiä

7-8 dl kuumaa vettä

1 kasvisliemikuutio

2 dl Valio ruokakermaa

mustapippuria myllystä

1/4 tl suolaa

pinnalle Valio pastajuusto raastetta

 
Kuullota hienonnettu sipuli voissa kattilassa. Älä ruskista. Lisää kattilaan myös hienonnetut sienet. Anna ylimääräisen nesteen kiehua pois. Lisää riisit, kuullota niitä hetki ennen nesteen lisäämistä.
Valmista kasvisliemi: liuota kiehuvaan veteen liemikuutio. Lisää n. 1/3 liemestä riisin joukkoon. Keitä välillä sekoittaen, kunnes liemi on imeytynyt riisiin. Lisää loppu liemi ja ruokakerma pienissä erissä. Keitä hiljalleen kannen alla, kunnes riisi alkaa pehmetä (n. 20 min), mutta siinä on vielä purutuntumaa jäljellä.
Mausta risotto mustapippurilla ja suolalla. Lisää annoksille juustoraastetta. Tarjoa heti.

 
Risotto on aina hyvää! Ohjeen erikoisuutena se, ettei tähän tule valkoviiniä.

 
 
Kuva Kristiina Hemminki

 
Savulohirullat & remouladekastike

 
800 g ruodotonta kalafileetä, esim. kuhaa tai kirjolohta

150 g kylmäsavulohta

yhden limen mehu

Remouladekastike 
½ prk Valio turkkilaista jogurttia

1 prk Valio creme fraichea

1 rkl limen mehua

½ dl maustekurkkukuutioita

½ dl porkkanaraastetta

½ dl kapriksia

2 salottisipulia

½ dl persiljaa

mustapippuria myllystä

1 tl sokeria

 

Leikkaa kalafileestä pituussuuntaan viistoon n. 1/2 cm:n paksuisia viipaleita. Aseta jokaisen viipaleen päälle kylmäsavulohiviipale ja kääri rullalle. Laita rullat uunivuokaan.
Pirskota rullien päälle limettimehua.
Kypsennä uunin ala/keskiosassa 175 asteessa n. 30 min tai kunnes kypsiä.
Sekoita kastikkeen ainekset; lisää kaprikset, sipuli ja persilja hienonnettuina.
Koristele annokset munalohkoilla ja limettiviipaleilla. Tarjoa keitettyjen kasvisten ja perunoiden kanssa.

Miulla ei tästä ruokalajista ole muuta sanottavaa, kuin että se näytti todella kauniilta. Olen siis kala-allerginen, joten mulle oli ostettu tilalle naudan paahtopaistisiivuja. Lisäksi sain erilleen otettua kastiketta, jossa ei ollut porkkanaa. Kastike sopii hyvin niin kalalle kuin paahtopaistille, vois sitä varmaan laittaa vaikka mihin tahansa muuallekin.

Tässä kuva miun annoksestani

 
 
Kuva Kristiina Hemminki

Maukas perunamuussi

1 prk Valio Kolme sipulia ruokakermaa

½ dl Valio maitoa

1 pss (750 g) pakasteperunamuusiaineksia

pinnalle ruohosipulia hienonnettuna

Kiehauta paksupohjaisessa kattilassa ruokakerma ja maito. Lisää perunamuusiainekset. Kuumenna keskilämmöllä n. 10 min koko ajan sekoittaen. Ripottele pinnalle hienonnettua ruohosipulia.

Tämä yllätti ihan täysin! Mausta ei todellakaan olisi uskonut pakastemuusiksi. Pakastemuusin sijaan voi toki käyttää n. kilon tuoreita perunoita.
 

Ruis-puolukkarahka

6 hapankorppua

2 dl Valio kuohukermaa 
1 prk Valio vaniljarahkaa 
3 rkl fariinisokeria 
2 dl puolukoita

Murenna hapankorput karkeaksi esim. kaulimella muovipussissa. Vatkaa kerma vaahdoksi, yhdistä kermavaahto, rahka ja sokeroidut puolukat (sulata jäiset puolukat kohmeisiksi). Lisää hapankorppumuru juuri ennen tarjoilua seokseen, jotta se pysyy rapeana. Jaa annosmaljoihin, koristele puolukoilla ja hapismuruilla.

Tätäkin teimme parini kanssa, pienten kommellusten kautta päästiin kuitenkin hyvään lopputulokseen. Ei olisi mausta uskonut, että siinä on hapankorppuja. Jotenkin karamellimainen maku tuli fariinisokerin ja hapiksen liitosta, ei ollut liian kirpakkaa tai liian makeaa.
 

 
Kuva Kristiina Hemminki

 

Kahvi-tiramisutorttu uunissa

Pohja

100 g Valio voita

1 dl sokeria

1 kananmuna

2½ dl vehnäjauhoja

2 tl Paulig Parisien kahvijauhetta tai pikakahvijauhetta

1 tl leivinjauhetta

Täyte 
2 prk Valio tiramisurahkaa

1 prk Valio creme fraichea

1 kananmuna

3/4 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

2 rkl perunajauhoja

Koristeraitoihin 1 rkl creme fraichea (ota sivuun täytteeseen tulevasta)

 

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna, vatkaa seos kuohkeaksi. Lisää yhdistetyt kuivat aineet siivilän läpi. Jos käytät pikakahvijauhetta, murenna se hyvin. Sekoita taikina tasaiseksi. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija n. 25 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele reunat. Taputtele taikina jauhotetulla kädellä vuoan pohjalle ja reunoille.
Ota crème fraîche -purkista 1 rkl ja laita pieneen MiniGrip-pussiin. Säästä koristelupursotukseen.
Yhdistä täytteen aineet. Vatkaa seosta sähkövatkaimella n.1 min, jotta täytteestä tulee kuohkea ja aineet sekoittuvat hyvin. Kaada vuokaan. Leikkaa MiniGrip-pussin kulmaan pieni reikä. Purista crème fraîche kahdeksi ympyräksi symmetrisesti tortun pinnalle. Vedä veitsellä keskikohdasta reunoihin päin 4 - 5 viiltoa. Näin syntyy koristekuvio.
Paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa n. 35 min tai kunnes kypsä. Jäähdytä. Irrota reunat vuoasta veitsellä. Siirrä tarjoiluvadille. Tortun kanssa voi tarjoilla marjakastiketta tai marjoja.

 

Tästä tortusta tulee vielä hitti! Mukava kahvin ja tiramisun liitto vähän uudella tavalla. Autoin vähän koristelun kanssa, laitettiin olikohan 17 lautasta peräkkäin ja sitten pursottelin paseerattua vattusoosia lautasille koristeeksi :)

Ja tässä lopputulos

 

Kuva Kristiina Hemminki

 
Päivä oli ihan mahtava! Ihania ihmisiä niin Valiolta kuin blogistaniasta, hyvää ruokaa, paljon tietoa, vinkkejä kuvaamiseen... Näin kaukana pääkaupunkiseudusta asuvana oli ihan mielettömän hienoa saada kutsu Helsinkiin tutustumaan Valioon, kiitos mahdollisuudesta päästä mukaan! Kaikki oli todella hyvin järjestetty ja myös allergiani oli otetu hyvin huomioon. Aikaa olisi saanut helposti kulumaan enemmänkin jutellessa ja toisiimme tutustuessa.

Lisäksi meitä muistettiin vielä ...


kylmälaukuilla, jotka ...


olivat täynnä ihania syksyn uutuuksia (juustoja, rahkoja, jogurttia, kermoja...)


ja esitteitä sekä ihana Leivotaan lämpimäisiä -uutuuskeittokirja!


Mukaan oli kutsuttu myös Hellapoliisi , mutta Kati ei valitettavasti päässyt paikalle. Hän oli kuitenkin muistanut meitä ja lahjoittanut kaikille ihanat Hellapoliisi-logoin varustellut keittiöliinat, kynät ja käyntikortit. Kiitos ylläristä! :)

 

Miun osaltani matka jatkui vielä, jäin yöksi Terhille ja pääsin tutustumaan myös Confettiin, kävimme nepalilaisessa syömässä, shoppailemassa Stockan herkussa jne :) Varsinainen ruokaorientoitunut kaksipäiväinen matka! <3 Sitten olikin ihana palata takaisin arkeen, koulu ja työt nimittäin alkoivat heti reissusta palattuani.

 

Kuvat jostain väliltä Helsinki-Joensuu :)



 
KIITOS! :)